Bijeljina: Promovisana knjiga o Blagoju Jovoviću

Priču o srpskom rodoljubu Blagoju Jovoviću iz Bjelopavlića u Crnoj Gori koji je 10. aprila 1957. godine izvršio atentat na Antu Pavelića, jednog od najvećih zločinaca Drugog svjetskog rata, njegova ćerka Maria pretočila je u knjigu. Promocija ove knjige,“Srpski heroj u vučjoj jazbini”, održana je sinoć u bijeljinskoj Biblioteci Filip Višnjić.

Republika Srpska 08.06.2023 | 14:40
Bijeljina: Promovisana knjiga o Blagoju Jovoviću

Radi se o prvom dijelu ove nesvakidašnje priče, na više od 200 stranica, koja govori o nekadašnjem pripadniku bjelopavlićke četničke brigade koji je pucao u Pavelića u predgrađu Buenos Airesa u Argentini, gdje se ustaški poglavnik skrivao nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Od zadobijenih povreda Pavelić je preminuo 28. decembra 1959. u Madridu, gdje se nalazio pod zaštitom Franciska Franka i njegove diktature. O Blagoju Jovoviću danas se piše i govori, međutim kvalitet informacija je upitan. To je podstaklo njegovu kćerku Mariu Jovović da o njemu napiše knjigu.

"Knjigu sam pisala tri godine. Namjera mi je bila da ispričam punu istinu o njemu, jer svuda je bilo mnogo lažnih informacija, često sam slušala lažne priče i gledala lažne fotografije i zbog toga sam odlučila da stanem na kraj tim lažima. Moj otac je bio divan čovjek i veliki patriota koji nikada nije zaboravio svoju zemlju".

Autorka knjige, Marija Jovović, kaže da je ovim djelom željela oživjeti sjećanje na milion ubijenih žrtava u koncentracionom logoru Jasenovac kao i sjećanje na svog oca, koji je živio normalnim životom u Marder Plati vodeći svoj hotel.

Međutim, kada je saznao da u Argentitni živi Ante Pavelić, odlučio je, bez trunke dvoumljenja, da sve to napusti i 10. aprila 1957. izvrši napad na jednog od najkrvoločnijih i najokrutnijih diktatora u istoriji. O ovome niko u Argentini, pa čak ni u njihovoj porodici ništa nije znao do 1998.

„Nikada nam nije pričao o tome do 1998 godine kada je umro njegov mlađi brat Veljko. Tada smo svi bili na parastosu i otišli smo do Manastira Ostrog. Tada je prvi put, oko sat vremena razgovarao sa mitropolitom Amfilohijem nasamo. Poslije te ispovijedi bili smo na ručku i tada sam prvi put čula cijelu priču o atentatu..

Prije toga mi je samo jednom, dok sam bila mlada, rekao kako je nešto uradio, ali nikada nisam pitala šta, iako je u kući imao veliku biblioteku o ustašama, o nacistima i njihovim zločinima.“istakla je tokom promocije Blagojeva kćerka.

 O knjizi je govorio i književnik Branko Stanković, istakavši da Blagoja Jovovića treba svrstati u red najznačajnijih Srba i rame uz rame sa Milošem Obilićem i Gavrilom Principom. 

"Neko ko je, mislim, vođen božijom promišlju, kao Sveti Đorđe kad ubija aždaju, Jovović je tako isto, kao božijim činom, osvetio mučenike iz Jasenovca, Jadovna, jama i bezdana u kojima su ubijani ljudi. Samog Pavelića treba izbrisati iz sjećanja, jer se radi o nekome ko uopšte nije čovjek i o njemu ne treba ni govoriti“ istakao je književnik Branko Stanković.

Predstavljanje knjige Marije Jovović ,,Blagoje Jovović, srpski heroj u vučijoj jazbini“ organizovali su Biblioteka "Filip Višnjić" i Udruženje „Kraljevina Srbija“ Gradski odbor Bijeljina.

(BN) Foto:BN

Komentari / 0

Ostavite komentar