Закон о сукобу интереса направио праву анархију

Тренутни Закон о спрјечавању сукоба интереса у органима власти је направио праву анархију, а умјесто да се отклоне његове мањкавости, власт покушава да га прилагоди онима који хоће што више да контролишу ово друштво, каже Вукота Говедарица, шеф Клуба посланика СДС.

Република Српска 08.06.2023 | 13:03
Закон о сукобу интереса направио праву анархију

Он упозорава да власт на овај начин настоји проширити простор за сукоб интереса легализујући све оне који контролишу удружења грађана и разне фондације.

„Настоје се легализовати људи који су и поред својих јавних функција у управним одборима удружења, под избором да за позицију у том одбору не добијају накнаду. Накнаду не добију, али онда контролишу трошење милиона марка како желе“, напомиње Говедарица.  

Он наводи да је потпуно очигледно да актуелна власт не поштује Закон о спрјечавању сукоба интереса у органима власти.

„Слика и прилика друштва у коме ми живимо и слика Закона о спрјечавању сукоба интереса су ријечи једног посланика власти ‘по милости божијој али по вољи наших шефова'. Очигледно је да је овај закон омогућио један тотални хаос у нашем друштву“, упозорава Говедарица.

Он је истакао да су бројни примјери сукоба интереса и дуплања функција, али да Комисија за утврђивање сукоба интереса у органима власти у Републици Српској није реаговала. 

„Тако је Гордан Мишељић исто вријеме директор Хидроелектране на Требишњици, члан Управног одбора Хидроелектране 'Дабар', одборник у градској скупштини, члан Управног одбора и предсједник Фудбалског клуба Леотар.

Треба подсјетити да прије него што је постао министар правде у Влади РС Милош Букејловић у исто вријеме био и Директор Електро Добоја, члан Надзорног одбора Жељезница РС, члан Надзорног одбора предузећа 'Градска топлана', одборник у градској скупштини“, наводи Говедарица, истичући да је оваквих и сличних примјера много у нашем друштву. 

(БН)  Фото:БН

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

ОО7

08.06.2023 13:53

Ах,власт,власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А закони

08.06.2023 15:18

О неопорезивању екстра прифита који се извлаци и износи као нису у сукобу интереса по дрзаву и друство никоме! Измонтирани трули систем и ста моземо оцекивати иста добро у њему све док траје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грми

08.06.2023 16:18

Све истјерати на улицу и нека тразе себи посла на бренти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

08.06.2023 18:29

Није анархија направљена ради закона него ради незнања немоћи и неспособности опозиције да на било који начин стане украј бахатој власти

Name

Аархија је

09.06.2023 16:57

Наметнута са трулог "Запада". Али мреза це да "пукне" у новим околностима....

Name

//

08.06.2023 19:09

ТАКО ЈЕ ГОВЕДАРИЦА. ПА ВЛАСТ ПРАВИ ЗБРКУ У ЗАКОНИМА. ДА СЕ ЛАКШЕ У МУТНОМ ЛОВИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КРАЉ

08.06.2023 19:11

У ПРАВУ СИ ГОВЕДАРИЦА. СВЕ ТО ТРЕБА ИСТИЈЕРАТИ ИЗ ФОТЕЉА. СВЕ ПАРАЗИТИ И ПОЛТРОНИ. И ПОСТАВИТИ СТРУЧНЕ ЉУДЕ ДА ОДЛУЧУЈУ У РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

09.06.2023 09:15

Закон о сукобу интереса је донесен формално, да би се створијо привид, да се тај закон користи, али у пракси је ситуација управо супротна, јер је за власт веома корисно, и пожељно, да једна особа управља са два, или више ресора, јер се на тај наћин све држи под контролом, и лакше се остварују и реализују лићни интереси појединаца, што и јесте циљ!!

ОДГОВОРИТЕ