Zakon o sukobu interesa napravio pravu anarhiju

Trenutni Zakon o sprječavanju sukoba interesa u organima vlasti je napravio pravu anarhiju, a umjesto da se otklone njegove manjkavosti, vlast pokušava da ga prilagodi onima koji hoće što više da kontrolišu ovo društvo, kaže Vukota Govedarica, šef Kluba poslanika SDS.

Republika Srpska 08.06.2023 | 13:03
Zakon o sukobu interesa napravio pravu anarhiju

On upozorava da vlast na ovaj način nastoji proširiti prostor za sukob interesa legalizujući sve one koji kontrolišu udruženja građana i razne fondacije.

„Nastoje se legalizovati ljudi koji su i pored svojih javnih funkcija u upravnim odborima udruženja, pod izborom da za poziciju u tom odboru ne dobijaju naknadu. Naknadu ne dobiju, ali onda kontrolišu trošenje miliona marka kako žele“, napominje Govedarica.  

On navodi da je potpuno očigledno da aktuelna vlast ne poštuje Zakon o sprječavanju sukoba interesa u organima vlasti.

„Slika i prilika društva u kome mi živimo i slika Zakona o sprječavanju sukoba interesa su riječi jednog poslanika vlasti ‘po milosti božijoj ali po volji naših šefova'. Očigledno je da je ovaj zakon omogućio jedan totalni haos u našem društvu“, upozorava Govedarica.

On je istakao da su brojni primjeri sukoba interesa i duplanja funkcija, ali da Komisija za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti u Republici Srpskoj nije reagovala. 

„Tako je Gordan Mišeljić isto vrijeme direktor Hidroelektrane na Trebišnjici, član Upravnog odbora Hidroelektrane 'Dabar', odbornik u gradskoj skupštini, član Upravnog odbora i predsjednik Fudbalskog kluba Leotar.

Treba podsjetiti da prije nego što je postao ministar pravde u Vladi RS Miloš Bukejlović u isto vrijeme bio i Direktor Elektro Doboja, član Nadzornog odbora Željeznica RS, član Nadzornog odbora preduzeća 'Gradska toplana', odbornik u gradskoj skupštini“, navodi Govedarica, ističući da je ovakvih i sličnih primjera mnogo u našem društvu. 

(BN)  Foto:BN

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

OO7

08.06.2023 13:53

Ah,vlast,vlast.

ODGOVORITE
Name

A zakoni

08.06.2023 15:18

O neoporezivanju ekstra prifita koji se izvlaci i iznosi kao nisu u sukobu interesa po drzavu i drustvo nikome! Izmontirani truli sistem i sta mozemo ocekivati ista dobro u njemu sve dok traje.

ODGOVORITE
Name

Grmi

08.06.2023 16:18

Sve istjerati na ulicu i neka traze sebi posla na brenti.

ODGOVORITE
Name

Tatar

08.06.2023 18:29

Nije anarhija napravljena radi zakona nego radi neznanja nemoći i nesposobnosti opozicije da na bilo koji način stane ukraj bahatoj vlasti

Name

Aarhija je

09.06.2023 16:57

Nametnuta sa trulog "Zapada". Ali mreza ce da "pukne" u novim okolnostima....

Name

//

08.06.2023 19:09

TAKO JE GOVEDARICA. PA VLAST PRAVI ZBRKU U ZAKONIMA. DA SE LAKŠE U MUTNOM LOVI.

ODGOVORITE
Name

KRALJ

08.06.2023 19:11

U PRAVU SI GOVEDARICA. SVE TO TREBA ISTIJERATI IZ FOTELJA. SVE PARAZITI I POLTRONI. I POSTAVITI STRUČNE LJUDE DA ODLUČUJU U RS.

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

09.06.2023 09:15

Zakon o sukobu interesa je donesen formalno, da bi se stvorijo privid, da se taj zakon koristi, ali u praksi je situacija upravo suprotna, jer je za vlast veoma korisno, i poželjno, da jedna osoba upravlja sa dva, ili više resora, jer se na taj naćin sve drži pod kontrolom, i lakše se ostvaruju i realizuju lićni interesi pojedinaca, što i jeste cilj!!

ODGOVORITE