Савјет Европе тражи хитну промјену изборне реформе

Савет Европе од власти БиХ тражи хитну примену пресуде Европског суда за људска права у "случају Сејдић и Финци против БиХ" који се водио пред тим судом и да, како је наведено у последњој одлуци Сталних представника дражава чланица, „одмах покрену потребне изборне реформе".

Босна и Херцеговина 08.06.2023 | 10:05
Савјет Европе тражи хитну промјену изборне реформе

"Чврсто инсистирамо да се највец́и значај да моменталном покретању изборне реформе и апелујемо на политичке лидере и све релевантне органе да обезбеде да обавеза коју су себи наметнули доведе до конкретних резултата, и да, уз спровођење свих неопходних консултација, предузму све потребне радње како би се обезбедило усвајање уставних и законских амандмана у циљу елиминисања дискриминације по основу националне припадности на изборима за Председништво и Дом народа Босне и Херцеговине,” наводи се у одлуци, пренела је сарајевска Н1.

Пресуда у "случају Сејдић и Финци" донета је пре 14 година и до сада су у непромењеним законским условима одржана четири изборна циклуса.

У одлуци Савета Европе се наглашава да такву праксу Европски суд за људска права сматра дискриминаторском и позивају политичаре да испуне дата обећања.

Примена пресуде у "случају Сејдић и Финци против БиХ" свим држављанима БиХ било би омогућено да у потпуности уживају своја демократска права, што значи да би и припадници "Осталих" имали право да се кандидују на изборима за највише државне функције.

(Тањуг)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Мирослав

08.06.2023 11:54

Савет Европе, какве везе има са дрзавом која није у ЕУ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хамдо

08.06.2023 15:54

Има и те како замисли само да блокирају сву помоц за нас , а да неприцам да нам забране улазак у ЕУ као браћи Русима , јели би СЛАМУ !

Name

марко,њемацка

08.06.2023 11:59

Треба увести под хитно електронско гласање инаце це ови увијек "побједјивати" красти изборе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Герард

08.06.2023 12:58

Нази Европа нема висе морално право да било ста трази и захтијева.

ОДГОВОРИТЕ
Name

небитно

08.06.2023 21:33

Ви немате никаква права након злоцина из деведесетих.Прво катарза па онда права. Ста ти мислис ко сте ви ?

Name

МеНАГЕР

08.06.2023 17:26

Хитно бас сада након 14 година Неко стварно покусава да на овим просторима доведе до некакве ескалације Вјероватно це Високи представник у БиХ поново показати зубе Коме то одговара Ко је гдје скоро кога посјецивао Све и да је договор великих од тога нема ниста ако МИ то нецемо Требало би се прицувати и памет у главу

ОДГОВОРИТЕ
Name

//

08.06.2023 20:47

НЕМА ЕВРОПА МОРАЛНО ПРАВО ДА НЕШТО ЗАХТИЈЕВА. ДЕЈТОН ЈЕ НАШ ЗАКОНСКИ ОКВИР. А МИ БИ ТРЕБАЛИ, МАЛО ВИШЕ РАДИТИ И СВОЈ ЗАВИЧАЈ И РС И Б И Х УРЕЂИВАТИ. ПРАВНО И ЕКОНОМСКИ. И НЕЋЕМО ЈЕСТИ СЛАМУ.

ОДГОВОРИТЕ