Savjet Evrope traži hitnu promjenu izborne reforme

Savet Evrope od vlasti BiH traži hitnu primenu presude Evropskog suda za ljudska prava u "slučaju Sejdić i Finci protiv BiH" koji se vodio pred tim sudom i da, kako je navedeno u poslednjoj odluci Stalnih predstavnika dražava članica, „odmah pokrenu potrebne izborne reforme".

Bosna i Hercegovina 08.06.2023 | 10:05
Savjet Evrope traži hitnu promjenu izborne reforme

"Čvrsto insistiramo da se najveći značaj da momentalnom pokretanju izborne reforme i apelujemo na političke lidere i sve relevantne organe da obezbede da obaveza koju su sebi nametnuli dovede do konkretnih rezultata, i da, uz sprovođenje svih neophodnih konsultacija, preduzmu sve potrebne radnje kako bi se obezbedilo usvajanje ustavnih i zakonskih amandmana u cilju eliminisanja diskriminacije po osnovu nacionalne pripadnosti na izborima za Predsedništvo i Dom naroda Bosne i Hercegovine,” navodi se u odluci, prenela je sarajevska N1.

Presuda u "slučaju Sejdić i Finci" doneta je pre 14 godina i do sada su u nepromenjenim zakonskim uslovima održana četiri izborna ciklusa.

U odluci Saveta Evrope se naglašava da takvu praksu Evropski sud za ljudska prava smatra diskriminatorskom i pozivaju političare da ispune data obećanja.

Primena presude u "slučaju Sejdić i Finci protiv BiH" svim državljanima BiH bilo bi omogućeno da u potpunosti uživaju svoja demokratska prava, što znači da bi i pripadnici "Ostalih" imali pravo da se kandiduju na izborima za najviše državne funkcije.

(Tanjug)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Miroslav

08.06.2023 11:54

Savet Evrope, kakve veze ima sa drzavom koja nije u EU?

ODGOVORITE
Name

Hamdo

08.06.2023 15:54

Ima i te kako zamisli samo da blokiraju svu pomoc za nas , a da nepricam da nam zabrane ulazak u EU kao braći Rusima , jeli bi SLAMU !

Name

marko,njemacka

08.06.2023 11:59

Treba uvesti pod hitno elektronsko glasanje inace ce ovi uvijek "pobjedjivati" krasti izbore

ODGOVORITE
Name

Gerard

08.06.2023 12:58

Nazi Evropa nema vise moralno pravo da bilo sta trazi i zahtijeva.

ODGOVORITE
Name

nebitno

08.06.2023 21:33

Vi nemate nikakva prava nakon zlocina iz devedesetih.Prvo katarza pa onda prava. Sta ti mislis ko ste vi ?

Name

MeNAGER

08.06.2023 17:26

Hitno bas sada nakon 14 godina Neko stvarno pokusava da na ovim prostorima dovede do nekakve eskalacije Vjerovatno ce Visoki predstavnik u BiH ponovo pokazati zube Kome to odgovara Ko je gdje skoro koga posjecivao Sve i da je dogovor velikih od toga nema nista ako MI to necemo Trebalo bi se pricuvati i pamet u glavu

ODGOVORITE
Name

//

08.06.2023 20:47

NEMA EVROPA MORALNO PRAVO DA NEŠTO ZAHTIJEVA. DEJTON JE NAŠ ZAKONSKI OKVIR. A MI BI TREBALI, MALO VIŠE RADITI I SVOJ ZAVIČAJ I RS I B I H UREĐIVATI. PRAVNO I EKONOMSKI. I NEĆEMO JESTI SLAMU.

ODGOVORITE