Апел: Радници на грађевини морају бити заштићени

Све су чешћи несрећни случајеви повреда грађевинских радника, понекад и са смртним исходом. Прије неколико дана радник је, због непоштовања техничких норми и прописа заштите на раду, пао са девет метара висине. Колико су грађевински радници данас сигурни?

Република Српска 06.06.2023 | 22:05
Апел: Радници на грађевини морају бити заштићени

Закон о заштити на раду - одавно на снази, Стратегија заштите на раду - обавезна, уз све то радници су и даље изложени опасности приликом рада на грађевинским објектима. Само у првом кварталу ове године пријављено је 16 тежих повреда на раду, од чега једна са смртним исходом.

Ко је крив?

„Па чињеница је да видимо како се често дешавају несреће, да нису заштићени онако како требају. Код нас углавном се сва заштита своди на шљем, рукавице, ципеле, није то заштита радника, заштитиа радника је прво обезбјеђење објекта па онда све остало. Према томе нису заштићени, било би много мање несрећа да јесу. Радник је пао и видјела сам да је објављено да објекат није био довољно заштићен, да је радник пао зато што није било одговарајуће мреже. Према томе само то говори да се радови изводе да послодавци раде, а радници су изгледа на задњем мјесту“, кажу из синдиката ових радника.

Из пословне заједнице истичу да велики проблем у заштити на раду представља рад на црно, гдје, како кажу, радник нема ни основну опрему.

Поред тога, кажу, да се све чешће за захтјевне грађевинске радове ангажују пензионери, што представља додатну опасност од повреда. Поручују да је потребно безбједност подићи на виши ниво.

„Фидбек из пословне заједнице је такав да је прилично бирократизован поступак оцјене процјене ризика, са друге стране очекујемо да то мало више у шракси буде примјењиво, у смислу да се контропле односе на само на бирократски дио, него да на неки начин оне и функционално подигну ниво безбједности на раду“, став је пословадаца.

Они апелују на раднике да користе заштитну опрему, јер, како кажу, многи је избјегавају. Истичу да су потребне и чешће инспекцијске контроле поштовања прописа од стране послодаваца, да би се повећала безбједност. А колико се правила поштују говори и податак да је на 40 одсто извршених контрола утврђена неправилност.

„Ми смо у првом кварталу ове године извршили нешто преко 380 инспекцијских контрола генерално у области заштите, од чега је 160 било са утврђеним неправилностима. Оно што подразумијева неуредна контрола да се првенствено налаже предузимање оних мјера које ће отклонити такву неправилност, а у зависности од тежине прекршаја, изричу се и новчане казне, те смо по том основу изрекли око 50.000 КМ за прва три мјесеца, односно први квартал ове године“, казали су у Инспекторату Српске.

Грађевинарство је једно од најризичнијих занимања, гдје су примијећене континуиране повреде на раду. Посебна пажња треба да се посвети обуци овог кадра, поручују стручњаци, јер је, кажу, обука нестручног кадра сведена на кратке курсеве.

С друге стране, неопходно је пронаћи начин да се утиче на послодавце да поштују законом прописане обавезе, али и запослити довољан број инспектора, како би конторле биле чешће. 

(БН) Фото: Илустрација/Агенције

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Мирослав

07.06.2023 01:06

Ко то открива топлу воду? Па у нормалном и одговорном друству, то је нормално, то је обавезно, и ко запосли градјевинског радника је одговоран за његиву сигурнос на радном месту. Неодговорни, у нормалном свету морају бити казњени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поштар

07.06.2023 07:34

Прво морају бити пријавлхени. Највисе радника на црно је у Градјевини и зантским радњама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирославе

07.06.2023 09:51

Ниси ни ти сколе волио пуно... У нормалним дрзавама полиција затвара баустеле,ако нема скеле око објекта,ако су високе темпер....

ОДГОВОРИТЕ