Зашто Закон о полицији иде по хитном поступку

Током дискусије о  измјенама и допунама Закона о полицији и унутрашњим пословима  којима се предвиђа оснивање средње школе унутрашњих послова, шеф Клуба посланика СДС-а у Народној скупштини РС Вукота Говедарица је указао да је спорно то што се ове измјене Закона проводе по хитној процесури.

Република Српска 06.06.2023 | 19:12
Зашто Закон о полицији иде по хитном поступку

"Закон по хитном поступку се доноси искључиво када наступају околности које нису могле да се предвиде. Је ли могуће да нисте прошле године могли да предвидите да ће 150 или 200 полицајаца ове године ићи у пензију?" рекао је Говедарица.

Он је упитао шта се онда радило прошле и претпрошле године и зашто се о овом питању није размишљало на вријеме? Указао је да уопште није наведено које штетне посљедице би настале ако се овај закон не донесе по хитном поступку. 

"Ја разумијем да је господин Каран дошао на позицију у децембру, а да је у јануару донесена одлука да се иде у доношење овог закона, а то што парламент није засиједао три мјесеца доказује да није проблем у парламенту него у Влади, јер Влада је та која парламенту доставља материјале"; рекао је Говедарица у упитао зашто Влада у протекла три мјесеца није доставила документе за акте о којима Народна скупштина расправља. 

"Данас је 6 јун, у четвртак ћемо о овом закону гласати тада ће бити 8 јун. Под претпоставком да 9. буде објављен у Службеном гласнику, овај закон ће ступити на снагу 17, јуна. Пошто је тада субота, конкурст за пријем у школу ће бити могуће објавити тек 19 јуна", казао је Говедарица. 

Он је рекао да овај закон јесте искорак, да нам треба средња школа унутрашњих послова, међутим осврнуо се и на амандман који је предложио СДС.

"Оног момента када ученик заврши своје средњошколско образовање са тим човјеком МУП потписује уговор и обавезује га да ће најмање 5 година ту радити. Међутим поставља се питање шта ће се десити ако он намјерава да настави школовање. Сада нам је министар рекао да имају потписане уговоре са одређеним високошколским установама, што јуче нисмо чули на сједници Одбора за безбједност", рекао је Говедарица и напоменуо да не би улагали овај амандман да су тада знали за ту могућност. 

Посланик ПДП-а Игор Црнадак је упитао зашто се власт не интересује за улогу МУП-а Републике Српске у спорној посјети предсједника Хрватске Зорана Милановића Дерветни. Црнадак се осврнуо и на рад полицајаца у Српској. 

"У посљедње вријеме како су се почеле отварати афере из отпакивања Скај апликације ствара се нека клима да је ту све прљаво и корупмирано и да је ту више "прљавих полицајаца" него честитих, а то није тако", рекао је Црнадак. 

Он је међутим је упозорио да и даље постоји велика блискост између криминалаца и припадника полиције. 

"Ми ћемо овдје прослиједити једну потврђену оптужницу из које ће бити видљиво на ком је степену политичка корупција и то је велики проблем са којим ће се суочити сљедеће генерације", рекао је Црнадак и поручио да и друге државе са овим имају проблем, а посебно ми који имамо тешке проблеме да се суочимо са овим опасним облицима криминала. 

(БН) Фото: БН 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Соколац

06.06.2023 20:03

А ста цемо са овим цераницем сто је узео милионе са Копривицом на Форензицком заводу У Сокоцу??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па и цераниц

07.06.2023 14:39

је награђен као савјетник који штити нашег милета од свих могуцих свјетских сила а диплома му ко зна како зарађена

Name

Како

06.06.2023 20:19

Министар Каран вјесто избезе посланицка питања Вукановица и Орасанин ,лопов стити лопова

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање је сад

06.06.2023 20:32

Да ли маштати о њемачким платама или о послушном полицајцу??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мијо

07.06.2023 01:26

Дијете из основне сколе да бира да ли це бити полицајац? Ово је глупо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Праве

07.06.2023 04:15

Себи приватну војску и кадеове да могу туци народ и да могу глсати за њих. То је бар оцигледно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин

07.06.2023 07:38

Влада или надлежно министарство треба и да приликом уписа у средњу школу, направе процјене тржишта рада и да се за одређена занимања дају стипендије за школовање, те исто тако по завршеном образовању да те младе људе чека сигуран посао у струци. Тиме прво што млади остају, друго што имају мотивацију додатну да усавршавају и проширују своја знања кроз средњошколско образовање због сигурног запослења.

ОДГОВОРИТЕ