Амандмани СДС-а на резолуцију о заштити Срба на Косову

Клуб посланика Српске демократске странке упутио је амандмане на резолуцију о заштити Срба на Косову и о територијалном интегритету и суверенитету Републике Србије.

Република Српска 06.06.2023 | 16:05
Амандмани СДС-а на резолуцију о заштити Срба на Косову

"Народна скупштина Републике Српске констатује да је Косово и Метохија једно од централних и упоришних тачака цијелог српског народа без обзира гдје он живио и уједно представља идентитет и духовност српског народа у цјелини.

Косово и Метохија представља српско опредјељење и темељ свих досадашњих и будућих генерација, те за Републику Српску представља вриједности на којима градимо и чувамо нашу друштвену заједницу.“, стоји у амандману Српске демократске странке. 

„Народна скупштина Републике Српске захтјева од највиших представника САД, Велике Британије, Њамачке, Француске и Италије, укључујући врховног команданта КФОР-а и шефа Мисије УН на Косову и Метохији да неодложно покажу јасну демонстарцију порука косовским Албанцима и њиховој заједници да је сваки облик репресије у потпуности неприхватљив.“, стоји у другом амандману Српске демократске странке који је уједно и приједлог закључка резолуције о заштити Срба на Косову и о територијалном интегритету и суверенитету Републике Србије.

Клуб посланика СДС је сугерисао да се у тексту резолуције умјесто ријечи „Косово“ користи „Косово и Метохија“ што је и званични назив јужне српске покрајине, саопштено је из Српске демократске странке.