Власт одговорна за лошу економску позицију Српске

Предсједник Владе Републике Српске је данас изненадио јавност и саопштио да је ФБиХ у бољој ситуацији, као и да ИРБ Републике Српске не испуњава циљ због којег постоји  - да кроз политику пласмана преко банака утиче и на каматне стопе унутар нашег система. Такође је рекао да је ФБиХ у бољој ситуацији “зато што има Развојну банку”.

Република Српска 06.06.2023 | 15:57
Власт одговорна за лошу економску позицију Српске

Рекла је ово генерални секретар ПДП-а и посланик у ПД ПС БиХ Мира Пекић, питајући зашто то и ИРБ више не ради? 

- Зашто ИРБ нема више довољно новца и зашто је власт дозволила да се Република Српска нађе у овако тешкој ситуацији? – пита Пекићева. 

Истиче да су на наплату су дошли спорни директни пласмани ИРБ-а, као и пропаст банака. 

- Висина каматних стопа, о којима је причао Радован Вишковић, одређена је и ризиком. А чињеница је да банке, као озбиљни инвеститори, оцијењују да је ризик Републике Српске већи од ФБиХ – каже Пекићева. 

Додаје да је рјешење да ИРБ путем кредитних линија које даје банкама пропише каматну стопу по којој банка даје кредите из тих средстава, за стамбене кредите, производњу и слично. 

- И на тај начин ИРБ "тјера" банке да оне из својих средстава пласирају кредите по истим или мало вишим каматним стопама. То је оно што би сада било идеално да се ријеши криза и предстојећи најављени раст каматних стопа. Али ИРБ, нажалост, нема више толико средстава за такве интервенције. Треба истаћи да је премијер изговорио заиста искрено и тешко признање, али и позвати га да као први човјек Владе преузме одговорност за тешку ситуацију – поручила је Пекићева. 

(БН) 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Ненад-Нострадамус

06.06.2023 16:09

А опозиција је одговорна сто ова власт влада скоро 30 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ви

06.06.2023 16:59

сте гори од власти ниста не радите на русењу те.Само прице цула казала,зато сваки мјесец пар милки легне на рацун а одговорности нидје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хехе

06.06.2023 17:46

Ста оцекивати кад предсједник владе незна гдје је супаљ, обицна ојебина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хај

06.06.2023 18:10

Опозиција немозе преузети власт кад се избори краду

Name

Зеко

07.06.2023 17:12

Ја нисам видио нигдје да је народ незадовољнији а да власт која је одговорна за то незадовољство дузе опстаје

ОДГОВОРИТЕ