Vlast odgovorna za lošu ekonomsku poziciju Srpske

Predsjednik Vlade Republike Srpske je danas iznenadio javnost i saopštio da je FBiH u boljoj situaciji, kao i da IRB Republike Srpske ne ispunjava cilj zbog kojeg postoji  - da kroz politiku plasmana preko banaka utiče i na kamatne stope unutar našeg sistema. Takođe je rekao da je FBiH u boljoj situaciji “zato što ima Razvojnu banku”.

Republika Srpska 06.06.2023 | 15:57
Vlast odgovorna za lošu ekonomsku poziciju Srpske

Rekla je ovo generalni sekretar PDP-a i poslanik u PD PS BiH Mira Pekić, pitajući zašto to i IRB više ne radi? 

- Zašto IRB nema više dovoljno novca i zašto je vlast dozvolila da se Republika Srpska nađe u ovako teškoj situaciji? – pita Pekićeva. 

Ističe da su na naplatu su došli sporni direktni plasmani IRB-a, kao i propast banaka. 

- Visina kamatnih stopa, o kojima je pričao Radovan Višković, određena je i rizikom. A činjenica je da banke, kao ozbiljni investitori, ocijenjuju da je rizik Republike Srpske veći od FBiH – kaže Pekićeva. 

Dodaje da je rješenje da IRB putem kreditnih linija koje daje bankama propiše kamatnu stopu po kojoj banka daje kredite iz tih sredstava, za stambene kredite, proizvodnju i slično. 

- I na taj način IRB "tjera" banke da one iz svojih sredstava plasiraju kredite po istim ili malo višim kamatnim stopama. To je ono što bi sada bilo idealno da se riješi kriza i predstojeći najavljeni rast kamatnih stopa. Ali IRB, nažalost, nema više toliko sredstava za takve intervencije. Treba istaći da je premijer izgovorio zaista iskreno i teško priznanje, ali i pozvati ga da kao prvi čovjek Vlade preuzme odgovornost za tešku situaciju – poručila je Pekićeva. 

(BN) 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Nenad-Nostradamus

06.06.2023 16:09

A opozicija je odgovorna sto ova vlast vlada skoro 30 godina.

ODGOVORITE
Name

Vi

06.06.2023 16:59

ste gori od vlasti nista ne radite na rusenju te.Samo price cula kazala,zato svaki mjesec par milki legne na racun a odgovornosti nidje.

ODGOVORITE
Name

Hehe

06.06.2023 17:46

Sta ocekivati kad predsjednik vlade nezna gdje je supalj, obicna ojebina

ODGOVORITE
Name

Haj

06.06.2023 18:10

Opozicija nemoze preuzeti vlast kad se izbori kradu

Name

Zeko

07.06.2023 17:12

Ja nisam vidio nigdje da je narod nezadovoljniji a da vlast koja je odgovorna za to nezadovoljstvo duze opstaje

ODGOVORITE