Три захтјева за Куртија, нема договора за изборе

- Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је вечерас да су он и специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар затражили од премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да дође до смиривања ситуације на северу КиМ, одржавања нових избора и повратка дијалогу. 

Свијет 06.06.2023 | 00:18
Три захтјева за Куртија, нема договора за изборе

Лајчак је, након састанка који је трајао око два сата, рекао да није постигнут договор са Куртијем о одржавању избора на северу КиМ. 

Он је прецизирао да је, заједно са Ескобаром, представио  Куртију предлог међународне заједнице од три главне тачке - деескалација ситуације на северу КиМ, брзо одржавање нових избора и повратак дијалогу. 

"Да смо постигли договор (о изборима), рекао бих то", навео је Лајчак, а преноси Репортери. 

 Он је оценио да је састанак са Куртијем био "дуг, искрен и тежак". 

Лајчак је рекао да су нови албански градоначелници у општинама на северу КиМ изабрани легално, али да немају легитимитет.

"Легалност не значи представљање и легитимитет и то је проблем који имамо на северу. Стога је у интересу Косова, у интересу свих, да имамо градоначелнике који имају легалитет, али и легитимитет", навео је Лајчак.

Ескобар је рекао да се нада да ће њихови захтеви бити саслушани, а на питање да ли је Курти прихватио предлоге које су изнели, одговорио је да су "на почетку мисије".  

Он је додао да САД поштују ауторитет приштинске владе и њен устав, али је истакао да је поштовање закона "нешто друго" и да покушава да пронађе "формулу за хармонију међу етничким групама". 

"Никада нисам видео оволико јединства у трансатлантској заједници. САД, ЕУ, НАТО и  скоро сви пријатељи Косова имали су исте захтеве. Надамо се да ц́емо бити саслушани", поручио је Ескобар. 

Он је осудио напад на припаднике Кфора и поручио да починиоци треба да сносе одговорност. 

(Тањуг) Фото: Косово онлине

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Косова

06.06.2023 03:03

Курти дај нове изборе нек имају своје локане власти И ЗСО без изврсних овластења те дозволити повезаност са србијом али све треба контролисат да неби подкрадали властити народ дат им поново србе у КП И мир конацни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

06.06.2023 06:01

Нема ту решења без рата пустите Вучића да то прегази за пат дана а ви се немојте мијешати ... Са шиптарима то не иде другачије ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рамиз

06.06.2023 09:28

Са чиме Јаде јадни,? Са чиме би ти прегазио Косово??? Попушили сте прије 25 Год И опет би Али овај пут јос горе, узели би вам Албанци комплет југ државе...!!

Name

Ре

06.06.2023 10:24

Знас ли ти колика је Албанија?

Name

Фед

06.06.2023 12:33

Кога је то Србија прегазила војно,никога,гдје год је било отпора нису просли

Name

Равна Гора

07.06.2023 15:06

Не треба ту никаква војска, довољни смо ми добровољци..

Name

Дуско Љубојевић Комуналац

06.06.2023 06:54

Па избори су били скоро и засто нове одрзавати.Срби неце да уцестују на тим изборима по налогу Београда и ево гдје су себе сад довели.Предали су Албанцима од 2012 суд,полицијију,јавна предузеца а сад и градонацелницка мјеста овим глупим бојкотом.Зао ми је тог насег народа доле како са њим манипулису.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МеНАГЕР

06.06.2023 12:48

Сада тразе од Куртија поновне изборе па какви год били Вец се заборавило због цега су избори уопсте бојкотовани

Name

Ко зна који пут:

06.06.2023 06:56

Пресипање из супљег у празно..

ОДГОВОРИТЕ
Name

yyy

06.06.2023 08:08

мозе бит овако мозе бит онако казе фата гтара са бјелава исла биса кодње и такојој рекла фата

ОДГОВОРИТЕ
Name

XОXО

06.06.2023 13:01

Који сте ви гадови прво му одобрите да ради то што ради а онда као фол вршите притисак а он отворено каже да неће ништа испунити од траженог да није тако ви би њега већ смјенили бандо покварена да смијете бојите се шаке ШИПТАР ФУЈЈЈ...

ОДГОВОРИТЕ