Tri zahtjeva za Kurtija, nema dogovora za izbore

- Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je večeras da su on i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar zatražili od premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da dođe do smirivanja situacije na severu KiM, održavanja novih izbora i povratka dijalogu. 

Svijet 06.06.2023 | 00:18
Tri zahtjeva za Kurtija, nema dogovora za izbore

Lajčak je, nakon sastanka koji je trajao oko dva sata, rekao da nije postignut dogovor sa Kurtijem o održavanju izbora na severu KiM. 

On je precizirao da je, zajedno sa Eskobarom, predstavio  Kurtiju predlog međunarodne zajednice od tri glavne tačke - deeskalacija situacije na severu KiM, brzo održavanje novih izbora i povratak dijalogu. 

"Da smo postigli dogovor (o izborima), rekao bih to", naveo je Lajčak, a prenosi Reporteri. 

 On je ocenio da je sastanak sa Kurtijem bio "dug, iskren i težak". 

Lajčak je rekao da su novi albanski gradonačelnici u opštinama na severu KiM izabrani legalno, ali da nemaju legitimitet.

"Legalnost ne znači predstavljanje i legitimitet i to je problem koji imamo na severu. Stoga je u interesu Kosova, u interesu svih, da imamo gradonačelnike koji imaju legalitet, ali i legitimitet", naveo je Lajčak.

Eskobar je rekao da se nada da će njihovi zahtevi biti saslušani, a na pitanje da li je Kurti prihvatio predloge koje su izneli, odgovorio je da su "na početku misije".  

On je dodao da SAD poštuju autoritet prištinske vlade i njen ustav, ali je istakao da je poštovanje zakona "nešto drugo" i da pokušava da pronađe "formulu za harmoniju među etničkim grupama". 

"Nikada nisam video ovoliko jedinstva u transatlantskoj zajednici. SAD, EU, NATO i  skoro svi prijatelji Kosova imali su iste zahteve. Nadamo se da ćemo biti saslušani", poručio je Eskobar. 

On je osudio napad na pripadnike Kfora i poručio da počinioci treba da snose odgovornost. 

(Tanjug) Foto: Kosovo online

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Kosova

06.06.2023 03:03

Kurti daj nove izbore nek imaju svoje lokane vlasti I ZSO bez izvrsnih ovlastenja te dozvoliti povezanost sa srbijom ali sve treba kontrolisat da nebi podkradali vlastiti narod dat im ponovo srbe u KP I mir konacni

ODGOVORITE
Name

Xxx

06.06.2023 06:01

Nema tu rešenja bez rata pustite Vučića da to pregazi za pat dana a vi se nemojte miješati ... Sa šiptarima to ne ide drugačije ...

ODGOVORITE
Name

Ramiz

06.06.2023 09:28

Sa čime Jade jadni,? Sa čime bi ti pregazio Kosovo??? Popušili ste prije 25 God I opet bi Ali ovaj put jos gore, uzeli bi vam Albanci komplet jug države...!!

Name

Re

06.06.2023 10:24

Znas li ti kolika je Albanija?

Name

Fed

06.06.2023 12:33

Koga je to Srbija pregazila vojno,nikoga,gdje god je bilo otpora nisu prosli

Name

Ravna Gora

07.06.2023 15:06

Ne treba tu nikakva vojska, dovoljni smo mi dobrovoljci..

Name

Dusko Ljubojević Komunalac

06.06.2023 06:54

Pa izbori su bili skoro i zasto nove odrzavati.Srbi nece da ucestuju na tim izborima po nalogu Beograda i evo gdje su sebe sad doveli.Predali su Albancima od 2012 sud,policijiju,javna preduzeca a sad i gradonacelnicka mjesta ovim glupim bojkotom.Zao mi je tog naseg naroda dole kako sa njim manipulisu.

ODGOVORITE
Name

MeNAGER

06.06.2023 12:48

Sada traze od Kurtija ponovne izbore pa kakvi god bili Vec se zaboravilo zbog cega su izbori uopste bojkotovani

Name

Ko zna koji put:

06.06.2023 06:56

Presipanje iz supljeg u prazno..

ODGOVORITE
Name

yyy

06.06.2023 08:08

moze bit ovako moze bit onako kaze fata gtara sa bjelava isla bisa kodnje i takojoj rekla fata

ODGOVORITE
Name

XOXO

06.06.2023 13:01

Koji ste vi gadovi prvo mu odobrite da radi to što radi a onda kao fol vršite pritisak a on otvoreno kaže da neće ništa ispuniti od traženog da nije tako vi bi njega već smjenili bando pokvarena da smijete bojite se šake ŠIPTAR FUJJJ...

ODGOVORITE