Америка тражи хитну деескалацију на сјеверу КиМ

 Заменик портпарола америчког Стејт департмента Ведант Пател позвао је данас Београд и Приштину да предузму хитне кораке како би дошло до деескалације напетости на северу КиМ.

Свијет 05.06.2023 | 22:51
Америка тражи хитну деескалацију на сјеверу КиМ

Пател је на конференцији за штампу, коментаришући ситуацију на северу КиМ, позвао премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија и владу у Приштини да омогуће градоначелницима на северу КиМ да свој посао обављају на алтернативним локацијама и да нареде повлачење полиције која се налази у близини општинских објеката.

''Позивамо све стране да предузму хитне кораке како би се деескалирала тензија. Србија и председник Вучиц́ треба да смање ниво приправности своје војске и позову косовске Србе да се уздрже од насиља. Одлука владе Косова да насилно приступи зградама општина ескалирала је ситуацију на оштар и непотребан начин'', рекао је Пател.

Осудио је насиље према припадницима КФОР-а на северу КиМ.

Пател је додао да су специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар и специјални представник Европске Уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак тренутно у Приштини и да ће током седмице посетити и Београд, као и да ће САД наставити да буду, како је рекао, укључене у решавање овог проблема.

(Тањуг) Фото: Твитер 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Ипе

05.06.2023 23:06

Битно је да ви,Амриканци "загаламите" на Куртија,а испод жита водите процесе.Косовска застава је на општинама,а ви галамите на Албанце,сутра кад буду нови избори,и врате се Срби у институције,ко ће да скине Косовску заставу са општина,апсана му је одмах.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.06.2023 02:29

Скинуће Вучић Он је тражио да се не излази на изборе Сад би опет изашао. Али кад ће опет бити избори не зна се. Можда никад а можда и прије.

Name

Ови као

05.06.2023 23:37

Да искацу из сесира и сегаце се сами са собом. Море отјаците се висе од српске земље и народа, ми вас не требамо ни смо икада требали....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јуноша

05.06.2023 23:44

Ускоро ће вам ти Срби доле ставити Руске заставе на општине па да видимо шта ћете онда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само рат то ресава

06.06.2023 06:08

Да немају вашу подршку то шиптари неби ни радили нама ту решења без рата ... Ви се не мијешајте па како се заврши ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дас ауто

06.06.2023 06:11

Да ли они стварно мисле да смо ми сви толико луди, цуј Америка несто као моли или трази од сиптара, па са њиховом дозволом све ово и раде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајде бегај

06.06.2023 06:14

Неки преко баре као негде зеле мир.

ОДГОВОРИТЕ