Amerika traži hitnu deeskalaciju na sjeveru KiM

 Zamenik portparola američkog Stejt departmenta Vedant Patel pozvao je danas Beograd i Prištinu da preduzmu hitne korake kako bi došlo do deeskalacije napetosti na severu KiM.

Svijet 05.06.2023 | 22:51
Amerika traži hitnu deeskalaciju na sjeveru KiM

Patel je na konferenciji za štampu, komentarišući situaciju na severu KiM, pozvao premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i vladu u Prištini da omoguće gradonačelnicima na severu KiM da svoj posao obavljaju na alternativnim lokacijama i da narede povlačenje policije koja se nalazi u blizini opštinskih objekata.

''Pozivamo sve strane da preduzmu hitne korake kako bi se deeskalirala tenzija. Srbija i predsednik Vučić treba da smanje nivo pripravnosti svoje vojske i pozovu kosovske Srbe da se uzdrže od nasilja. Odluka vlade Kosova da nasilno pristupi zgradama opština eskalirala je situaciju na oštar i nepotreban način'', rekao je Patel.

Osudio je nasilje prema pripadnicima KFOR-a na severu KiM.

Patel je dodao da su specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i specijalni predstavnik Evropske Unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak trenutno u Prištini i da će tokom sedmice posetiti i Beograd, kao i da će SAD nastaviti da budu, kako je rekao, uključene u rešavanje ovog problema.

(Tanjug) Foto: Tviter 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Ipe

05.06.2023 23:06

Bitno je da vi,Amrikanci "zagalamite" na Kurtija,a ispod žita vodite procese.Kosovska zastava je na opštinama,a vi galamite na Albance,sutra kad budu novi izbori,i vrate se Srbi u institucije,ko će da skine Kosovsku zastavu sa opština,apsana mu je odmah.

ODGOVORITE
Name

Re

06.06.2023 02:29

Skinuće Vučić On je tražio da se ne izlazi na izbore Sad bi opet izašao. Ali kad će opet biti izbori ne zna se. Možda nikad a možda i prije.

Name

Ovi kao

05.06.2023 23:37

Da iskacu iz sesira i segace se sami sa sobom. More otjacite se vise od srpske zemlje i naroda, mi vas ne trebamo ni smo ikada trebali....

ODGOVORITE
Name

Junoša

05.06.2023 23:44

Uskoro će vam ti Srbi dole staviti Ruske zastave na opštine pa da vidimo šta ćete onda.

ODGOVORITE
Name

Samo rat to resava

06.06.2023 06:08

Da nemaju vašu podršku to šiptari nebi ni radili nama tu rešenja bez rata ... Vi se ne miješajte pa kako se završi ...

ODGOVORITE
Name

Das auto

06.06.2023 06:11

Da li oni stvarno misle da smo mi svi toliko ludi, cuj Amerika nesto kao moli ili trazi od siptara, pa sa njihovom dozvolom sve ovo i rade

ODGOVORITE
Name

Ajde begaj

06.06.2023 06:14

Neki preko bare kao negde zele mir.

ODGOVORITE