Први донаторски чек за ОС БиХ из НАТО пакета помоћи

Ради се о суми од 20.000 евра, која ће бити на располагању у оквиру НАТО труст фонда у Бриселу, као дио НАТО-овог пакета помоћи укупне вриједности од 54 милиона евра за неборбена средстава Оружаних снага БиХ.

Босна и Херцеговина 05.06.2023 | 18:11
Први донаторски чек за ОС БиХ из НАТО пакета помоћи

Министар одбране Босне и Херцеговине Зукан Хелез, заједно са замјеником за политику и планове Славеном Галићем, 5. јуна 2023. године у Сарајеву, службено је примио први донаторски чек у оквиру НАТО-овог пакета помоћи за јачање одбрамбених капацитета БиХ, којег му је у име своје земље уручио амбасадор Словачке Републике у БиХ Њ.Е. Роман Хлобен.

Ради се о суми од 20.000 евра, која ће бити на располагању у оквиру НАТО траст фонда у Бриселу, као дио НАТО-овог пакета помоћи укупне вриједности од 54 милиона евра за неборбена средстава Оружаних снага БиХ.

Самом чину уручења чека претходио је службени састанак којем је присуствовала и командант НАТО Штаба Сарајево бригадни генерал Памела Мекгаха. Саговорници су разговарали о јачању билатералне војне сарадње Словачке Републике и Босне и Херцеговине, као и безбједносној ситуацији у Европи.

Министар Хелез је захвалио амбасадору  Хлобену што је његова земља прва показала иницијативу и овиме активирала НАТО пакет помоћи. Истакао је значај Словачке као земље чији су припадници у саставу ЕУФОР-а у БиХ. Он је нагласио да пакет, који је понуђен на НАТО самиту у Мадриду прошле године, подразумијева девет пројеката помоћи за одбрамбени систем БиХ и три пројекта за систем безбједности БиХ. Опрема подржава развој концепта оперативних способности, са фокусом на декларисану батаљонску групу лаке пјешадије, која броји 10% људских ресурса ОС БиХ.

„Донирана средства ће засигурно и нашу билатералну војну сарадњу са пријатељском Словачком подићи на виши ниво, а очекујемо и да се остале НАТО чланице активно укључе у ову иницијативу“, закључио је Хелез.

Словачки амбасадор Хлобен је у свом обраћању нагласио да рат у Украјини посебно утиче на Словачку, јер је Украјина највећи сусјед Словачке, те је највећи дио помоћи коју пружа Словачка намијењен одбрани Украјине од руске агресије. Истакао је да је Словачка упркос тога успјела издвојити овај симболичан износ за одбрамбене капацитете БиХ, јер је Словачка и Западни Балкан сматра важним за безбједност Европе. Он је показао и занимање за идеју формирања војног колеџа у БиХ, у којем би се школовали припадници оружаних снага земаља регије. 

„БиХ жели у Европску унију, а знамо и за различите ставове у погледу чланства у НАТО-у. Ми мислимо да је примјер Словачке, која је некад била дио комунистичке Чехословачке, позитиван примјер зашто је добро бити у НАТО савезу“, рекао је амбасадор Хлобен.

Генерал Мекгаха је изразила задовољство што се словачком помоћи активира НАТО-ов пакет јачања одбрамбених капацитета БиХ те нагласила да ће НАТО штаб Сарајево увијек бити уз БиХ на конкретним пројектима на путу чланства у НАТО.

Замјеник министра одбране БиХ Галић такође је захвалио на словачкој помоћи и изразио наду да ће и БиХ једног дана бити чланица ЕУ и НАТО-а те такође бити у позицији да буде давалац помоћи другим земљама на пољу безбједности. Шеф Кабинета замјеника министра одбране БиХ за управљање ресурсима Славиша Стјепановић такође се захвалио Словачкој Републици за ову помоћ.

Састанку су присуствовали и помоћник министра одбране БиХ за политику и планове Џенан Реџо, војни аташе Словачке Републике у БиХ бригадир Милан Миндек, шеф Кабинета министра одбране БиХ Салко Беба и шефица Кабинета замјеника министра одбране БиХ за политику и планове Данијела Билић, саопштено је из Министарства одбране БиХ.

(БН) Фото: МО БиХ

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Ипе

05.06.2023 18:43

Сад са овим новцем Босна и Херцеговина има да изађе на границе краља Твртка Котроманића,замисли цијелих 40.000 марака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аналитичар

05.06.2023 18:59

Хахахахаха овим нашим незаситим халапљивцима ових 20 миља еврића ће послужити само за храну,пиће и курве!Чуј паре за не борбене намјене!!Јбт који шоу од банана државе БиХ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

05.06.2023 19:00

Одлицно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зока

05.06.2023 19:04

НАТО је закон

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ујко Вукасин

05.06.2023 19:04

Та сума новца није довољна да се купи само једном насем министру слузбени аутомобил..И зна ли ко гдје заврсавају аутомобили који иду у отпад иако су и као отпад вриједни појединацно сваки преко 30 000 еура.. Јел синовима министара да се дјецица возају по граду 200км/х

ОДГОВОРИТЕ
Name

Целзиус

05.06.2023 19:24

хиљаде на поклон, а милиони на кредит. НАТО ЋЕ ИЗАЋИ НА НОС ОВОЈ КОРУМПИРАНОЈ ПОЛИТИЧКОЈ МАФИЈИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајјјоооо

05.06.2023 19:28

Кога сте питали да нам “наши агресори”који су нас успут истројили и ПОКУШАЛИ НАУЧИТИ НАЦИНУ ЖИВЉЕЊА ПОМАЖУ ! Рс неће вратите паре (Ронхил Милорад Дудук)немоземо ништа покрасти (Икона “ја имам “довољно “сам покро) за друге ме бас брига !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

05.06.2023 19:41

Па зашто од НАТО зашто је заказала братска Русија

Name

Ре

05.06.2023 21:42

Братска Русија је увијек себе гледала и србима је било ноз у ледза сваку пут кад је могла.

Name

Хамдо

05.06.2023 19:30

Капара је легла ,хахахахахаахахах

ОДГОВОРИТЕ
Name

Таригуз

05.06.2023 22:34

Да наплате зивотума људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нек цркну душмани

06.06.2023 05:13

Овај Зука је од ријечи. Што год каже тако и буде. Тај је рођен за ово мјесто министра одбране. Свака част министре, само тако настави. Народ је уз тебе, а душмана је увијек било и биће.

ОДГОВОРИТЕ