Prvi donatorski ček za OS BiH iz NATO paketa pomoći

Radi se o sumi od 20.000 evra, koja će biti na raspolaganju u okviru NATO trust fonda u Briselu, kao dio NATO-ovog paketa pomoći ukupne vrijednosti od 54 miliona evra za neborbena sredstava Oružanih snaga BiH.

Bosna i Hercegovina 05.06.2023 | 18:11
Prvi donatorski ček za OS BiH iz NATO paketa pomoći

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, zajedno sa zamjenikom za politiku i planove Slavenom Galićem, 5. juna 2023. godine u Sarajevu, službeno je primio prvi donatorski ček u okviru NATO-ovog paketa pomoći za jačanje odbrambenih kapaciteta BiH, kojeg mu je u ime svoje zemlje uručio ambasador Slovačke Republike u BiH Nj.E. Roman Hloben.

Radi se o sumi od 20.000 evra, koja će biti na raspolaganju u okviru NATO trast fonda u Briselu, kao dio NATO-ovog paketa pomoći ukupne vrijednosti od 54 miliona evra za neborbena sredstava Oružanih snaga BiH.

Samom činu uručenja čeka prethodio je službeni sastanak kojem je prisustvovala i komandant NATO Štaba Sarajevo brigadni general Pamela Mekgaha. Sagovornici su razgovarali o jačanju bilateralne vojne saradnje Slovačke Republike i Bosne i Hercegovine, kao i bezbjednosnoj situaciji u Evropi.

Ministar Helez je zahvalio ambasadoru  Hlobenu što je njegova zemlja prva pokazala inicijativu i ovime aktivirala NATO paket pomoći. Istakao je značaj Slovačke kao zemlje čiji su pripadnici u sastavu EUFOR-a u BiH. On je naglasio da paket, koji je ponuđen na NATO samitu u Madridu prošle godine, podrazumijeva devet projekata pomoći za odbrambeni sistem BiH i tri projekta za sistem bezbjednosti BiH. Oprema podržava razvoj koncepta operativnih sposobnosti, sa fokusom na deklarisanu bataljonsku grupu lake pješadije, koja broji 10% ljudskih resursa OS BiH.

„Donirana sredstva će zasigurno i našu bilateralnu vojnu saradnju sa prijateljskom Slovačkom podići na viši nivo, a očekujemo i da se ostale NATO članice aktivno uključe u ovu inicijativu“, zaključio je Helez.

Slovački ambasador Hloben je u svom obraćanju naglasio da rat u Ukrajini posebno utiče na Slovačku, jer je Ukrajina najveći susjed Slovačke, te je najveći dio pomoći koju pruža Slovačka namijenjen odbrani Ukrajine od ruske agresije. Istakao je da je Slovačka uprkos toga uspjela izdvojiti ovaj simboličan iznos za odbrambene kapacitete BiH, jer je Slovačka i Zapadni Balkan smatra važnim za bezbjednost Evrope. On je pokazao i zanimanje za ideju formiranja vojnog koledža u BiH, u kojem bi se školovali pripadnici oružanih snaga zemalja regije. 

„BiH želi u Evropsku uniju, a znamo i za različite stavove u pogledu članstva u NATO-u. Mi mislimo da je primjer Slovačke, koja je nekad bila dio komunističke Čehoslovačke, pozitivan primjer zašto je dobro biti u NATO savezu“, rekao je ambasador Hloben.

General Mekgaha je izrazila zadovoljstvo što se slovačkom pomoći aktivira NATO-ov paket jačanja odbrambenih kapaciteta BiH te naglasila da će NATO štab Sarajevo uvijek biti uz BiH na konkretnim projektima na putu članstva u NATO.

Zamjenik ministra odbrane BiH Galić takođe je zahvalio na slovačkoj pomoći i izrazio nadu da će i BiH jednog dana biti članica EU i NATO-a te takođe biti u poziciji da bude davalac pomoći drugim zemljama na polju bezbjednosti. Šef Кabineta zamjenika ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Slaviša Stjepanović takođe se zahvalio Slovačkoj Republici za ovu pomoć.

Sastanku su prisustvovali i pomoćnik ministra odbrane BiH za politiku i planove Dženan Redžo, vojni ataše Slovačke Republike u BiH brigadir Milan Mindek, šef Кabineta ministra odbrane BiH Salko Beba i šefica Кabineta zamjenika ministra odbrane BiH za politiku i planove Danijela Bilić, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

(BN) Foto: MO BiH

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Ipe

05.06.2023 18:43

Sad sa ovim novcem Bosna i Hercegovina ima da izađe na granice kralja Tvrtka Kotromanića,zamisli cijelih 40.000 maraka.

ODGOVORITE
Name

Analitičar

05.06.2023 18:59

Hahahahaha ovim našim nezasitim halapljivcima ovih 20 milja evrića će poslužiti samo za hranu,piće i kurve!Čuj pare za ne borbene namjene!!Jbt koji šou od banana države BiH!

ODGOVORITE
Name

BL

05.06.2023 19:00

Odlicno.

ODGOVORITE
Name

zoka

05.06.2023 19:04

NATO je zakon

ODGOVORITE
Name

Ujko Vukasin

05.06.2023 19:04

Ta suma novca nije dovoljna da se kupi samo jednom nasem ministru sluzbeni automobil..I zna li ko gdje zavrsavaju automobili koji idu u otpad iako su i kao otpad vrijedni pojedinacno svaki preko 30 000 eura.. Jel sinovima ministara da se djecica vozaju po gradu 200km/h

ODGOVORITE
Name

Celzius

05.06.2023 19:24

hiljade na poklon, a milioni na kredit. NATO ĆE IZAĆI NA NOS OVOJ KORUMPIRANOJ POLITIČKOJ MAFIJI

ODGOVORITE
Name

Ajjjoooo

05.06.2023 19:28

Koga ste pitali da nam “naši agresori”koji su nas usput istrojili i POKUŠALI NAUČITI NACINU ŽIVLJENJA POMAŽU ! Rs neće vratite pare (Ronhil Milorad Duduk)nemozemo ništa pokrasti (Ikona “ja imam “dovoljno “sam pokro) za druge me bas briga !!

ODGOVORITE
Name

Tatar

05.06.2023 19:41

Pa zašto od NATO zašto je zakazala bratska Rusija

Name

Re

05.06.2023 21:42

Bratska Rusija je uvijek sebe gledala i srbima je bilo noz u ledza svaku put kad je mogla.

Name

Hamdo

05.06.2023 19:30

Kapara je legla ,hahahahahaahahah

ODGOVORITE
Name

Tariguz

05.06.2023 22:34

Da naplate zivotuma ljudi.

ODGOVORITE
Name

Nek crknu dušmani

06.06.2023 05:13

Ovaj Zuka je od riječi. Što god kaže tako i bude. Taj je rođen za ovo mjesto ministra odbrane. Svaka čast ministre, samo tako nastavi. Narod je uz tebe, a dušmana je uvijek bilo i biće.

ODGOVORITE