Организован трећи фестивал фолклора "Ђерам" у Српцу

Српско културно-умјетничко друштво „Бели анђео“ из Српца синоћ је у порти храма Васкрсења Господњег организовало трећи фестивал фолклора „Ђерам“, на којем су учествовали чланови још три културно-умјетничка друштва из Шамца, Теслића и Станара.

Република Српска 04.06.2023 | 13:12
Организован трећи фестивал фолклора "Ђерам" у Српцу

Предсједник СКУД-а „Бели анђео“ Жељка Мрдја истакла је да је фестивал испунио очекивања, а да су учесници показали богат брограм са занимљивим кореографијама.

Прошле године наш ансамбл је имао 22 члана, а ове године 34, чиме је настављено омасовљавање. За осам година од формирања „Бели анђео“ постигао је висок ниво фолклорног стваралаштва, а наступом на бројним фестивалима и концертима доживио завидну афирмацију и добио бројна признања“, каже предсједник Жељка Мрђа.

Мрђа с поносом наглашава да је ово друштву медју тридесетак чланова Удружења друштава под називом „Чувари традиција Ђерам“ из Републике Српске, Хрватске, Србије и однедавно и из Румуније.

Ова асоцијација, која има и програм дјеловања и сарадње, има основни задатак ширење културе и његовање традиције и народних обичаја, нарочито међу младима.

Посјетиоци фестивала фолклора у Српцу били су одушевљени наступом учесника, чланова културно-умјетничких друштава „Посавине“ из Црквине (Орашје), „Веза“ из Теслића, „Церовице“ из Станара, а посебно домаћина „Белог анђела“.

Представили су се изванредним кореографијама - пјесмама и играма, углавном, из Србије, али топао аплауз добили су фолклораши из Теслића, за игре и пјесме из ове општине и околине, уз пратњу шаргије уживо.

Синоћни фестивал фолклора у Српцу, којем је могао присуствовати и већи број гледалаца, организован је под мотом „У сусрет србачком љету“.

(БН/С. К.) Фото: С. К.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ЗОРА

04.06.2023 13:44

Видовићка скупља паре са Милиновићем да отплати кредит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

04.06.2023 14:04

Браво за Србац.То је патриотизам,то је љубав и постовање према свом народу и Републици Српској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.06.2023 20:28

У Српцу више нема ништа осим фолклора. Свака част онима који се тиме баве и организују. Све похвале. А шта то власт може показати осим фолклора. Ништа.