Organizovan treći festival folklora "Đeram" u Srpcu

Srpsko kulturno-umjetničko društvo „Beli anđeo“ iz Srpca sinoć je u porti hrama Vaskrsenja Gospodnjeg organizovalo treći festival folklora „Đeram“, na kojem su učestvovali članovi još tri kulturno-umjetnička društva iz Šamca, Teslića i Stanara.

Republika Srpska 04.06.2023 | 13:12
Organizovan treći festival folklora "Đeram" u Srpcu

Predsjednik SKUD-a „Beli anđeo“ Željka Mrdja istakla je da je festival ispunio očekivanja, a da su učesnici pokazali bogat brogram sa zanimljivim koreografijama.

Prošle godine naš ansambl je imao 22 člana, a ove godine 34, čime je nastavljeno omasovljavanje. Za osam godina od formiranja „Beli anđeo“ postigao je visok nivo folklornog stvaralaštva, a nastupom na brojnim festivalima i koncertima doživio zavidnu afirmaciju i dobio brojna priznanja“, kaže predsjednik Željka Mrđa.

Mrđa s ponosom naglašava da je ovo društvu medju tridesetak članova Udruženja društava pod nazivom „Čuvari tradicija Đeram“ iz Republike Srpske, Hrvatske, Srbije i odnedavno i iz Rumunije.

Ova asocijacija, koja ima i program djelovanja i saradnje, ima osnovni zadatak širenje kulture i njegovanje tradicije i narodnih običaja, naročito među mladima.

Posjetioci festivala folklora u Srpcu bili su oduševljeni nastupom učesnika, članova kulturno-umjetničkih društava „Posavine“ iz Crkvine (Orašje), „Veza“ iz Teslića, „Cerovice“ iz Stanara, a posebno domaćina „Belog anđela“.

Predstavili su se izvanrednim koreografijama - pjesmama i igrama, uglavnom, iz Srbije, ali topao aplauz dobili su folkloraši iz Teslića, za igre i pjesme iz ove opštine i okoline, uz pratnju šargije uživo.

Sinoćni festival folklora u Srpcu, kojem je mogao prisustvovati i veći broj gledalaca, organizovan je pod motom „U susret srbačkom ljetu“.

(BN/S. K.) Foto: S. K.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

ZORA

04.06.2023 13:44

Vidovićka skuplja pare sa Milinovićem da otplati kredit.

ODGOVORITE
Name

Marko

04.06.2023 14:04

Bravo za Srbac.To je patriotizam,to je ljubav i postovanje prema svom narodu i Republici Srpskoj.

ODGOVORITE
Name

Re

04.06.2023 20:28

U Srpcu više nema ništa osim folklora. Svaka čast onima koji se time bave i organizuju. Sve pohvale. A šta to vlast može pokazati osim folklora. Ništa.