Ледићи: 31. година од злочина над српским цивилима

Служењем парастоса, прислуживањем свијећа и полагањем цвијећа на спомен- обиљежје у селу Ледићи, код Трнова у Федерацији БиХ, данас је обиљежена 31. година од свирепог злочина такозване Армије БиХ над 24 српска цивила из овог села. Најстарија жртва имала је 92 године, а најмлађа само 18 мјесеци. За овај злочин још увијек нико није одговарао.

Република Српска 03.06.2023 | 16:13
Ледићи: 31. година од злочина над српским цивилима

У злочиначком походу припадника такозване Армије БиХ, регрутованих са подручја Сарајева и из села Дејчићи поред Ледића, 3. јуна 1992. на кућном прагу убијено је десет чланова породице Васић, цијала деветочлана породица Тешановић, три члана породице Миовчић, те Саво Кењић и Слађана Секулић.

Најстарија жртва Иконија Васић имала је 92 године, а најмлађа Милун Тешановић само 18 мјесеци.

„Све је побијено. Једва смо их пронашли након десет година трагања, али хвала Богу да јесмо и да знамо гдје гроб окадити и свијећу прислужити“, каже Милена Витковић, члан породице Тешановић у којој је страдало девет чланова тог јуна у Ледићима.

Славко Васић, коме су убијени родитељи Ненад и Мара, испричао је да су му оца, комшије муслимани из сусједног села Дејчићи звали да претјера овце које је привремено чувао комшији Мунибу, али да су затим, убили и њега и супругу Мару.

Власти федералне општине Трново нису дозволиле да се на споменик уклеше да су 24 српска цивила у Ледићима жртве злочина, а не ратних дешавања како је сада уклесано, а Суд БиХ је ослободио одговорности за ратни злочин Едхема Годињака, Медариса Шарића и Мирка Бунозу.

„Није се дијете од 18 мјесеци само убило... На споменику пише „ратна дешавања“. Ако ово није ратни злочин... Убијено четворо малољетне дјеце“, кроз сузе прича Рада Цвијетић, члан породице Тешановић која је у Ледићима изгубилла десет чланова.

Окупација села Ледићи, које је у међувремену претворено у својеврстан логор за Србе, трајала је до 10. Јуна 92. Село је опљачкано, спаљено и разорено до те мјере да се губи скоро сваки траг српског присуства на овом простору. Према извјештају МУП-а Републике Српске Срби у Ледићима убијани су на бруталан начин- клањем, вјешањем или гушењем.

На помену је наглашено да се о злочину у Ледићима и другим злочинима над Србима не смије престати говорити, како се не би поновили и како би једног дана правда стигла одговорне.

(БН)  Фото: БН

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

+

04.06.2023 07:40

УЖАС. ТУГА ДО НЕБА. ТРЕБА СТАЛНО ПРИЧАТИ И ПИСАТИ. А НИКО ОСУЂЕН. БОГ НЕКА ЊИХОВЕ ПОРОДИЦЕ КАЗНИ. ТОЛИКО ДАНА ДИВЉАТИ ДА СВЕ САТАРУ. ЧЕСТО СЕ ЧОВИЈЕК УПИТА. ПА БОЖЕ. ЗАШТО ТО ДОЗВОЉАВАШ. НЕКА ИМ ЈЕ ВИЈЕЧНА СЛАВА. И ДУШЕ У РАЈУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предатор

04.06.2023 10:33

Никад заборавити, никад опростити

ОДГОВОРИТЕ