Ledići: 31. godina od zločina nad srpskim civilima

Služenjem parastosa, prisluživanjem svijeća i polaganjem cvijeća na spomen- obilježje u selu Ledići, kod Trnova u Federaciji BiH, danas je obilježena 31. godina od svirepog zločina takozvane Armije BiH nad 24 srpska civila iz ovog sela. Najstarija žrtva imala je 92 godine, a najmlađa samo 18 mjeseci. Za ovaj zločin još uvijek niko nije odgovarao.

Republika Srpska 03.06.2023 | 16:13
Ledići: 31. godina od zločina nad srpskim civilima

U zločinačkom pohodu pripadnika takozvane Armije BiH, regrutovanih sa područja Sarajeva i iz sela Dejčići pored Ledića, 3. juna 1992. na kućnom pragu ubijeno je deset članova porodice Vasić, cijala devetočlana porodica Tešanović, tri člana porodice Miovčić, te Savo Kenjić i Slađana Sekulić.

Najstarija žrtva Ikonija Vasić imala je 92 godine, a najmlađa Milun Tešanović samo 18 mjeseci.

„Sve je pobijeno. Jedva smo ih pronašli nakon deset godina traganja, ali hvala Bogu da jesmo i da znamo gdje grob okaditi i svijeću prislužiti“, kaže Milena Vitković, član porodice Tešanović u kojoj je stradalo devet članova tog juna u Ledićima.

Slavko Vasić, kome su ubijeni roditelji Nenad i Mara, ispričao je da su mu oca, komšije muslimani iz susjednog sela Dejčići zvali da pretjera ovce koje je privremeno čuvao komšiji Munibu, ali da su zatim, ubili i njega i suprugu Maru.

Vlasti federalne opštine Trnovo nisu dozvolile da se na spomenik ukleše da su 24 srpska civila u Ledićima žrtve zločina, a ne ratnih dešavanja kako je sada uklesano, a Sud BiH je oslobodio odgovornosti za ratni zločin Edhema Godinjaka, Medarisa Šarića i Mirka Bunozu.

„Nije se dijete od 18 mjeseci samo ubilo... Na spomeniku piše „ratna dešavanja“. Ako ovo nije ratni zločin... Ubijeno četvoro maloljetne djece“, kroz suze priča Rada Cvijetić, član porodice Tešanović koja je u Ledićima izgubilla deset članova.

Okupacija sela Ledići, koje je u međuvremenu pretvoreno u svojevrstan logor za Srbe, trajala je do 10. Juna 92. Selo je opljačkano, spaljeno i razoreno do te mjere da se gubi skoro svaki trag srpskog prisustva na ovom prostoru. Prema izvještaju MUP-a Republike Srpske Srbi u Ledićima ubijani su na brutalan način- klanjem, vješanjem ili gušenjem.

Na pomenu je naglašeno da se o zločinu u Ledićima i drugim zločinima nad Srbima ne smije prestati govoriti, kako se ne bi ponovili i kako bi jednog dana pravda stigla odgovorne.

(BN)  Foto: BN

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

+

04.06.2023 07:40

UŽAS. TUGA DO NEBA. TREBA STALNO PRIČATI I PISATI. A NIKO OSUĐEN. BOG NEKA NJIHOVE PORODICE KAZNI. TOLIKO DANA DIVLJATI DA SVE SATARU. ČESTO SE ČOVIJEK UPITA. PA BOŽE. ZAŠTO TO DOZVOLJAVAŠ. NEKA IM JE VIJEČNA SLAVA. I DUŠE U RAJU.

ODGOVORITE
Name

Предатор

04.06.2023 10:33

Никад заборавити, никад опростити

ODGOVORITE