ЕУ: Хитно вратити мир на КиМ, или ће бити посљедица!

Европска унија најоштрије осуђује насилне акте против грађана, трупа КФОР-а, органа за спровођење закона и медија на северу Косова и Метохије. Насиље се могло избећи и мора се избећи у будућности, наведено је у саопштењу које је у име 27 земаља чланица издао високи представник Жозеп Борељ.

Србија 03.06.2023 | 14:46
ЕУ: Хитно вратити мир на КиМ, или ће бити посљедица!

Из Европске уније истичу да стоје иза мисије КФОР-а и мисије ЕУЛЕКС-а у испуњавању њихових мандата.

У саопштењу које је потписао Жозеп Борељ позивају се Београд и Приштина "да одмах и безусловно предузму мере за деескалацију, престану да користе реторику подела и уздрже се од било каквих даљих некоординисаних акција".

Истичу да хитно треба вратити мир. "Европска унија је спремна да спроведе одлучне мере. Неуспех деескалације тензија довешће до негативних последица", истакнуто је у саопштењу.

Наглашавају да очекују да Приштина одмах обустави полицијске операције у близини општинских зграда на северу Косова и Метохије.

"Градоначелници треба привремено да обављају своје дужности у другим просторијама. Превремене изборе треба расписати што је пре могуће у све четири општине и организовати на потпуно инклузиван начин. Очекујемо учешће косовских Срба на овим изборима", пише у саопштењу.

Из Уније изражавају забринутост и због подизања борбене готовости Војске Србије.

Брисел  тражи да се обе стране понашају одговорно. "Очекујемо да се  одмах  ангажују у дијалогу који води ЕУ како би се пронашло одрживо решење за ситуацију на северу Косова које гарантује безбедност, сигурност и партиципативну демократију за све грађане и отвара пут за спровођење Споразума о путу нормализације и његовог Анекса. То укључује и почетак рада на успостављању Заједнице општина са српском већином без даљег одлагања или предуслова", наведено је у саопштењу Европске уније.

(РТС) Фото: Цонцилиатион Ресоурцес ЕУ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Мики

03.06.2023 15:10

Каквих медија када гасите све медије који нису у складу или изразавају другације мисљење у односу на ЕУ, квалификујете их као дезинформацију и законом забрањујете. Тwиттер је такодје упозорен да уколико сви буду имали једнако право гласа тј. објавр на твитеру да бити забрањен у еу. "Људска права"...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арса

03.06.2023 15:34

Кад ви пуштате да раде шта хоће шиптари логично је да је војска у приправности

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејвид

03.06.2023 16:41

Засто Борељ не казе ко је крив и да се кривац казни. Крив је Курти и његов КФОР

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

03.06.2023 17:48

ОД КИМА ЈЕ ЕУ НАПРАВИЛА ЈАСЕНОВАЦ 21 ВИЈЕКА. СРАМ ИХ БИЛО. А ЉУДИ НА СВОМЕ ИМАЊУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

У бре цовеце

03.06.2023 19:13

Ови се бас брину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

04.06.2023 10:07

У ТИТИНОЈ ДРЖАВИ ШИПТАРИ СУ НА СВЕ НАЧИНЕ ТЕРОРИСАЛИ СРБЕ. ТИТО ИХ НИЈЕ ЗАШТИТИО ЗАКОНОМ. ПРАВИО СЕ ДА НЕ ВИДИ И ЧАК ЈЕ СА САМОДОПРИНОС У ЦИЈЕЛОЈ ЈУГОСЛАВИЈИ ИЗГРАДИО КОСОВО. ПОСЛИЈЕ ТОГ ИМ ЈЕ ДАО АУТОНОМИЈУ. НАШТЕТИО СРПСКОМ НАРОДУ, А САДА ТАКО ДОДИК У РС.

ОДГОВОРИТЕ