EU: Hitno vratiti mir na KiM, ili će biti posljedica!

Evropska unija najoštrije osuđuje nasilne akte protiv građana, trupa KFOR-a, organa za sprovođenje zakona i medija na severu Kosova i Metohije. Nasilje se moglo izbeći i mora se izbeći u budućnosti, navedeno je u saopštenju koje je u ime 27 zemalja članica izdao visoki predstavnik Žozep Borelj.

Srbija 03.06.2023 | 14:46
EU: Hitno vratiti mir na KiM, ili će biti posljedica!

Iz Evropske unije ističu da stoje iza misije KFOR-a i misije EULEKS-a u ispunjavanju njihovih mandata.

U saopštenju koje je potpisao Žozep Borelj pozivaju se Beograd i Priština "da odmah i bezuslovno preduzmu mere za deeskalaciju, prestanu da koriste retoriku podela i uzdrže se od bilo kakvih daljih nekoordinisanih akcija".

Ističu da hitno treba vratiti mir. "Evropska unija je spremna da sprovede odlučne mere. Neuspeh deeskalacije tenzija dovešće do negativnih posledica", istaknuto je u saopštenju.

Naglašavaju da očekuju da Priština odmah obustavi policijske operacije u blizini opštinskih zgrada na severu Kosova i Metohije.

"Gradonačelnici treba privremeno da obavljaju svoje dužnosti u drugim prostorijama. Prevremene izbore treba raspisati što je pre moguće u sve četiri opštine i organizovati na potpuno inkluzivan način. Očekujemo učešće kosovskih Srba na ovim izborima", piše u saopštenju.

Iz Unije izražavaju zabrinutost i zbog podizanja borbene gotovosti Vojske Srbije.

Brisel  traži da se obe strane ponašaju odgovorno. "Očekujemo da se  odmah  angažuju u dijalogu koji vodi EU kako bi se pronašlo održivo rešenje za situaciju na severu Kosova koje garantuje bezbednost, sigurnost i participativnu demokratiju za sve građane i otvara put za sprovođenje Sporazuma o putu normalizacije i njegovog Aneksa. To uključuje i početak rada na uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom bez daljeg odlaganja ili preduslova", navedeno je u saopštenju Evropske unije.

(RTS) Foto: Conciliation Resources EU

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Miki

03.06.2023 15:10

Kakvih medija kada gasite sve medije koji nisu u skladu ili izrazavaju drugacije misljenje u odnosu na EU, kvalifikujete ih kao dezinformaciju i zakonom zabranjujete. Twitter je takodje upozoren da ukoliko svi budu imali jednako pravo glasa tj. objavr na tviteru da biti zabranjen u eu. "Ljudska prava"...

ODGOVORITE
Name

Arsa

03.06.2023 15:34

Kad vi puštate da rade šta hoće šiptari logično je da je vojska u pripravnosti

ODGOVORITE
Name

Dejvid

03.06.2023 16:41

Zasto Borelj ne kaze ko je kriv i da se krivac kazni. Kriv je Kurti i njegov KFOR

ODGOVORITE
Name

+

03.06.2023 17:48

OD KIMA JE EU NAPRAVILA JASENOVAC 21 VIJEKA. SRAM IH BILO. A LJUDI NA SVOME IMANJU.

ODGOVORITE
Name

U bre covece

03.06.2023 19:13

Ovi se bas brinu.

ODGOVORITE
Name

+

04.06.2023 10:07

U TITINOJ DRŽAVI ŠIPTARI SU NA SVE NAČINE TERORISALI SRBE. TITO IH NIJE ZAŠTITIO ZAKONOM. PRAVIO SE DA NE VIDI I ČAK JE SA SAMODOPRINOS U CIJELOJ JUGOSLAVIJI IZGRADIO KOSOVO. POSLIJE TOG IM JE DAO AUTONOMIJU. NAŠTETIO SRPSKOM NARODU, A SADA TAKO DODIK U RS.

ODGOVORITE