На јавне набавке прошле године отишло 10% БДП-а

Јавна предузећа, установе и институције у БиХ прошле године су за набавку радова, роба и услуга кроз поступке јавне набавке издвојиле 4,4 милијарде КМ, што представља 10,6 одсто прошлогодишњег БДП-а од 44,6 милијарди КМ.

Босна и Херцеговина 03.06.2023 | 14:36
На јавне набавке прошле године отишло 10% БДП-а

Према годишњем извјештају Агенције за јавне набавке БиХ, вриједност прошлогодишњих уговора додијељених у поступцима јавних набавки већа је у односу на претходну годину за чак 1,6 милијарди.

„Укупна вриједност додијељених уговора у 2021. години износила је 2,8 милијарди КМ и чинила је 7,5 одсто номиналне вриједности БДП-а“, показује годишњи извјештај Агенције за јавне набавке.

Економисти кажу да званични подаци показују да чланице Европске уније кроз јавне набавке годишње потроше приближно 14 одсто укупног БДП-а Европске уније.

Ипак, они сматрају да се ми не можемо поредити са ЕУ зато што су код њих много уређенији планови јавних набавки, а слажу се и да се велико повећање вриједности јавних набавки у односу на претходну годину треба посматрати у свјетлу чињенице да је прошла година била изборна.

Декан Економског факултета у Бањалуци Миленко Крајишник сматра да десет одсто БДП-а који се односи на јавне набавке није много, али да се права оцјена може дати тек када се види структура радова, роба и услуга.

„Ако су у питању јавне инвестиције, онда би било добро да их је још више, али цијеним да структура тих уговора, односно додијељених радова, роба и услуга није таква и да се већина не односи на инвестиције у инфраструктуру“, каже Крајишник.

Он додаје да се може шпекулисати са тим да је велико повећање јавних набавки прошле године резултат чињенице да је 2022. година била изборна.

„Међутим, не смијемо заборавити инфлацију и чињеницу да је прошле године дошло до знатног повећања цијена, што је природно изазвало и повећање вриједности јавних набавки“, каже Крајишник.

Највећи уговор додијељен прошле године односи се на уговор о пројектоавњу и изградњи ауто-пута Рача – Бијељина.

Ради се у уговору од 258 милиона КМ који су Аутопутеви РС путем отвореног поступка јавне набавке додијелили фирми Интеграл Инжењеринг из Лакташа.

Декан Економског факултета у Источном Сарајеву Марко Ђого каже да би било интересантно утврдити шта је узрок великог повећања прошлогодишњих јавних набавки у односу на претходну годину.

„Морали би утврдити да ли је прошле године заиста било за 1,6 милијарди марака више набавки у односу на 2021. годину или је то резултат веће дисциплине и стриктнијег поштовања закона. Могуће је и да су власти 2021. године штедиле на јавним набавкама из разлога да у прошлој изборној години имају на располагању више новца за те намјене“, каже Ђого.

Према његовим ријечима, код нас је евидентно проблем што се још увијек много тога набавља мимо закона о јавним набавкама.

„Код мене на факултету су недавно били ревизори и према њиховом мишљењу, за апсолутно све, од најкрупније набавке до најситније услуге, попут копирања, мора се спроводити поступак јавне набавке. Било би добро ако је то велико повећање резултат поштовања закона“, каже Ђого.

(Цапитал.ба) Фото: Илустрација/Схуттерстоцк

Коментари / 0

Оставите коментар