Подршка Србији у одбрани права да Срби опстану на КиМ

- Народна скупштина Републике Српске поздравља право Србије да брани право на опстанак српског народа на Косову и Метохији уколико се косовски Албанаци и њихове власти одлуче за употребу насиља, наводи се у приједлогу резолуције о заштити Срба на Косову и Метохији и територијалном интегритету и суверенитету Србије, који би парламент Српске требало да разматра наредне седмице.

Република Српска 02.06.2023 | 08:30
Подршка Србији у одбрани права да Срби опстану на КиМ

Резолуцијом, чији је предлагач предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, поздравља се и право Србије да брани свој територијални интегритет и суверенитет гарантован међународним правом и Резолуцијом 1244 Савјета безбједности УН, као права која јој нико нити може оспорити нити одузети.

Осим тога, осуђује се константно кршење људских права Срба и другог неалбанског становништва, посебно права на живот и на имовину, од косовских Албанаца и њихових власти.

Резолуцијом се позивају представници међународне заједнице да озбиљно осуде кршење људских права Срба и неалбанског становништва на Косову, укључујући и осуду недавне прекомјерне употребе силе косовске полиције приликом насилног уласка у општинске просторије у Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу, усљед чега је повријеђено више Срба.

Такође, позивају се представници међународне заједнице да спријече присвајање и уништавање српске културне баштине на Косову.

Подржавају се напори Србије у очувању територијалног интегритета и суверенитета који је загарантован међународним правом и Резолуцијом 1244 Савјета безбједности УН.

У тексту приједлога резолуције апелује се да дипломатски представници Европске уније и САД изврше већи притисак на косовске Албанце да се примијени Бриселски споразум у којем се предвиђа успостављање асоцијације/заједнице општина у којима Срби чине већинско становништво на Косову.

Истиче се да се сви спорови између српског и албанског народа морају рјешавати мирним путем уз поштовање достојанства сваког народа.

Колегијум Народне скупштине Републике Српске раније је одлучио да редовна сједница парламента буде одржана у уторак, 6. јуна, са почетком у 10.00 часова.

У приједлогу дневног реда, који је утврдио Колегијум, налази се 19 тачака, међу којима је и приједлог резолуције о заштити Срба на Косову и Метохији и територијалном интегритету и суверенитету Србије. 

(Срна) Фото: Илустрација

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Домацин

02.06.2023 08:51

😂😂 е сада це тек УСА и ЕУ да ријесе стање на Косову 😂😂 имали игдје мајке Русије и Кине 😂😂😂😂😂

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

02.06.2023 08:57

Ви који сте све вјерске објекте порушили, би причате о некој заштити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није него

02.06.2023 09:01

Опет србовање лажних патриота на челу са издајником и преварантом Милорадом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

02.06.2023 09:01

Хааајде.. Како јака резолуција. Обавезујуца по Албанце и Америку. Јеси битан Стевандицу ко лањски снијег. Завуци се у спајз и једи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Надам

02.06.2023 09:02

Надам се да ће их Вукан демонтирати на слиједећој Народној скупштини и да ће им поставити питање зашто су Клошарац и Нешић гласали у савјету министара да БиХ призна дипломе лажне државе Косово.А овамо Стевандић заказује неку сједницу.Треба прикрити велике проблеме и задуживање од стране црвене секте.Сад у новембру пристиже рата кредита од 300 милиона евра.Али њима какво год се постави питање у Народној скупштини немају они образа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматрач

02.06.2023 09:08

Ко год је истинска опозиција не би требала учествовати у тим представама битанги са Милорадом на челу које служе за манипулисање, као они се боре за српски народ и они као дају подршку Србима на Косову, страшно а нико није разорио и опљачкао Српски народ а и друге народе у Републици Српској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

баја

02.06.2023 09:59

Додик је својим испадима против БиХ већ добро помогао Куртију у његовој причи " Нећемо на Косову проблем ко РС".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луле

02.06.2023 10:39

Шта Срби чекају? Зашто не формирају ЗСО, ураде Устав, организују изборе и са те позиције иду у преговоре?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.06.2023 17:08

Јбг, немају потписан Дејтон

Name

Перо

02.06.2023 10:42

Ови као фол "србенде" доносе резолуције ,отидјите као Вукан па видите како је доле. Немате ви муда за то посто сте познати као дезертери, ви србујете под сатором са три прста а опљацкали сте овај народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хахаха

02.06.2023 10:47

Е ако их ви неспасите неце нико.

ОДГОВОРИТЕ