Podrška Srbiji u odbrani prava da Srbi opstanu na KiM

- Narodna skupština Republike Srpske pozdravlja pravo Srbije da brani pravo na opstanak srpskog naroda na Кosovu i Metohiji ukoliko se kosovski Albanaci i njihove vlasti odluče za upotrebu nasilja, navodi se u prijedlogu rezolucije o zaštiti Srba na Кosovu i Metohiji i teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, koji bi parlament Srpske trebalo da razmatra naredne sedmice.

Republika Srpska 02.06.2023 | 08:30
Podrška Srbiji u odbrani prava da Srbi opstanu na KiM

Rezolucijom, čiji je predlagač predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, pozdravlja se i pravo Srbije da brani svoj teritorijalni integritet i suverenitet garantovan međunarodnim pravom i Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN, kao prava koja joj niko niti može osporiti niti oduzeti.

Osim toga, osuđuje se konstantno kršenje ljudskih prava Srba i drugog nealbanskog stanovništva, posebno prava na život i na imovinu, od kosovskih Albanaca i njihovih vlasti.

Rezolucijom se pozivaju predstavnici međunarodne zajednice da ozbiljno osude kršenje ljudskih prava Srba i nealbanskog stanovništva na Кosovu, uključujući i osudu nedavne prekomjerne upotrebe sile kosovske policije prilikom nasilnog ulaska u opštinske prostorije u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, usljed čega je povrijeđeno više Srba.

Takođe, pozivaju se predstavnici međunarodne zajednice da spriječe prisvajanje i uništavanje srpske kulturne baštine na Кosovu.

Podržavaju se napori Srbije u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta koji je zagarantovan međunarodnim pravom i Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN.

U tekstu prijedloga rezolucije apeluje se da diplomatski predstavnici Evropske unije i SAD izvrše veći pritisak na kosovske Albance da se primijeni Briselski sporazum u kojem se predviđa uspostavljanje asocijacije/zajednice opština u kojima Srbi čine većinsko stanovništvo na Кosovu.

Ističe se da se svi sporovi između srpskog i albanskog naroda moraju rješavati mirnim putem uz poštovanje dostojanstva svakog naroda.

Кolegijum Narodne skupštine Republike Srpske ranije je odlučio da redovna sjednica parlamenta bude održana u utorak, 6. juna, sa početkom u 10.00 časova.

U prijedlogu dnevnog reda, koji je utvrdio Кolegijum, nalazi se 19 tačaka, među kojima je i prijedlog rezolucije o zaštiti Srba na Кosovu i Metohiji i teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije. 

(Srna) Foto: Ilustracija

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Domacin

02.06.2023 08:51

😂😂 e sada ce tek USA i EU da rijese stanje na Kosovu 😂😂 imali igdje majke Rusije i Kine 😂😂😂😂😂

ODGOVORITE
Name

Sale

02.06.2023 08:57

Vi koji ste sve vjerske objekte porušili, bi pričate o nekoj zaštiti.

ODGOVORITE
Name

Nije nego

02.06.2023 09:01

Opet srbovanje lažnih patriota na čelu sa izdajnikom i prevarantom Miloradom.

ODGOVORITE
Name

Petar

02.06.2023 09:01

Haaajde.. Kako jaka rezolucija. Obavezujuca po Albance i Ameriku. Jesi bitan Stevandicu ko lanjski snijeg. Zavuci se u spajz i jedi.

ODGOVORITE
Name

Nadam

02.06.2023 09:02

Nadam se da će ih Vukan demontirati na slijedećoj Narodnoj skupštini i da će im postaviti pitanje zašto su Klošarac i Nešić glasali u savjetu ministara da BiH prizna diplome lažne države Kosovo.A ovamo Stevandić zakazuje neku sjednicu.Treba prikriti velike probleme i zaduživanje od strane crvene sekte.Sad u novembru pristiže rata kredita od 300 miliona evra.Ali njima kakvo god se postavi pitanje u Narodnoj skupštini nemaju oni obraza.

ODGOVORITE
Name

Posmatrač

02.06.2023 09:08

Ko god je istinska opozicija ne bi trebala učestvovati u tim predstavama bitangi sa Miloradom na čelu koje služe za manipulisanje, kao oni se bore za srpski narod i oni kao daju podršku Srbima na Kosovu, strašno a niko nije razorio i opljačkao Srpski narod a i druge narode u Republici Srpskoj.

ODGOVORITE
Name

baja

02.06.2023 09:59

Dodik je svojim ispadima protiv BiH već dobro pomogao Kurtiju u njegovoj priči " Nećemo na Kosovu problem ko RS".

ODGOVORITE
Name

Lule

02.06.2023 10:39

Šta Srbi čekaju? Zašto ne formiraju ZSO, urade Ustav, organizuju izbore i sa te pozicije idu u pregovore?

ODGOVORITE
Name

Re

02.06.2023 17:08

Jbg, nemaju potpisan Dejton

Name

Pero

02.06.2023 10:42

Ovi kao fol "srbende" donose rezolucije ,otidjite kao Vukan pa vidite kako je dole. Nemate vi muda za to posto ste poznati kao dezerteri, vi srbujete pod satorom sa tri prsta a opljackali ste ovaj narod.

ODGOVORITE
Name

hahaha

02.06.2023 10:47

E ako ih vi nespasite nece niko.

ODGOVORITE