Несвакидашњи вид борбе: Петровић испунио обећање

Потез градоначелника Бијељине Љубише Петровића да ходом до Бањалуке изрази протест према свим негативним појавама у друштву, те вид борбе против криминала и корупције је несвакидашњи са великим одјеком у јавности, истичу аналитичари. Прије свега, како наводе, необично је то што је један политичар одржао своје обећање.

Република Српска 01.06.2023 | 20:05
Несвакидашњи вид борбе: Петровић испунио обећање

Испунио је обећање дато грађанима. Одржао је ријеч, сачувао образ. Подерао је ђонове за правду. Киснуо за част. Градоначелник Бијељине једини је политичар на нашим просторима који се одважио на овакав вид протеста. И један од ријетких који је, оно што је рекао и урадиом, истичу аналитичари.

“Он ће остати забиљежен на домаћој политичкој сцени као неко ко је личном жртвом, ма колико то неко сматрао сулудом идејом, доказао да може да се одржи јавно дата ријеч, то је необично и по томе ће да се памти”, рекао је Димитрије Ћеранић, професор на Правном факултету Универзитета Источно Сарајево.

Док за политичаре важи парола – обећање лудом радовање, аналитичари кажу да Петровић не игра на ту карту.

“Да ли ће бити нека посљедица, да ли ће се окупити нека маса која ће га дочекати у Бањлуци, то је мање битно, јер ће народ да памти то да је политичар, не било какав, него градоначелник другог по величини града у Српској. Хода пјешке хода десетине дана испоставља захтјеве које и њих лично тиште”, каже Ћеранић.

Тишти штошта. За разлику од оних који ћуте, градоначелник Бијељине имао је воље и храбрости да се суочи са преоблемима и покуша да их ријеши.

“Кад се говори о Бијељини евидентно је и врло упадљиво прескакање локалне заједнице од стране републичке власти. То је ишло и до те мјере да је локални СНСД постао паралелна институција и да су разни министраи долазили у тај одбор и на примјер тражили списак спортских колектвива којем Министарство спорта треба да помогне прескачући град Бијељину”, истиче новинар Марко Шикуљак.

Док се у јавности полемише да ли је потез Љубише Петровића исправа или не, други се баве чињеницом да би локалне проблеме требало да рјешава у свом граду. Ипак, стручна јавност оцјењује да је потребно наћи извор проблема и у коријену их рјешавати, а не ићу устаљеном праксом да се само закрпе посљедице.

“Ако пијемо воду која је она загађена наравно да ћемо тражити проблем на извору. Нама је Бањалука центар економије и политичке моћи. Ја не видим никакав споран разлог, ми треба да будемо окренути ка Бањалуци, морамо да будемо наравно концентрисани и на своје локалне заједнице, али ако неки проблем долази из централе ми морамо да идемо на извор проблема”, навео је социолог Владимир Васић.

“Суштина је да републичка власт према локалним заједница у Српској нема исправан однос, а посебно ако у тим локалним заједницама није неко из њихове политичке опције”, навео је Шикуљак.

Поставља се кључно питање -  да ли ће свакодневни захтјеви ресорним министарствима и Влади Српске које Петровић шаље док корача позивајући на правду, уродити плодом?

“Надам се да са њим и са млађим људима долазе нове снаге и енергије у политику, јер генерално у политици су потребни млади људи који су пуни енергије, људе који су дио народа  који разумију тај народ”, додао је социолог Васић.

Све је боље, истичу аналитичар, од ћутања и погињања главе.

(БН)  Фото:БН

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Бијељина

01.06.2023 20:24

Губљење времена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

01.06.2023 21:59

А кад ће и градоначелник првог града у РС са предсједником РС марширати из БЛ у БН.

Name

миле

01.06.2023 20:26

Ви сте се изгубили господине Петровићу. Само радите свој посао а не да пјешаците а сами не знате засто. Није Вас народ бирао за то. Рјешајите проблеме грађана Бијељине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.06.2023 20:54

Како те није срамота?

Name

За Драги,

01.06.2023 22:29

Он је одавно изгубљен, политика није за њега, боље да је радио посао за који се школовао, овако није приспуо нигдје, није ствар добити изборе против Снсд - а, него нешто и урадити за свој народ у Бијељини, људи се боре против поплаве, а он се шетка, и да будем искрена никад уредније није изгледао.

Name

Ре:Миле

01.06.2023 22:59

Није се он изгубио него Ти и такви као Ти. Он је узео годишњи одмор свој а и његови савјетници такодје троше год.одморе кад пјесаце. Градска Управа већ дуги период има опструкције од Скупстинске већине снсд јер не изгласавају програме од Геадонацелника и ометају развој града. Имају подршку и наговарање да тако раде од Додика. То овог часног човјека Петровића боли та срамна политика против Бијељине. Миловановиц( једна стрвина) па Златан( друга) наредјују Дјурдјевицу ( љиги) шта да продје а шта не. И кад су изгубили на опозиву и то катастрофално од Петровића видјевси да их народ неће нису се удостојили да љуски поднесу оставке и оду у пећину за медвједе. Него настављају лажи , корупцију и опструкцију градске управе. А тек силни Софрениц који је познат цијелој Бијељини и против кога постоје кривицне пријаве и ништа ни Тузиластво ни судови. Зато овај частан цовјек покушава да покаже пјесацењем овом народу колико је уништен систем у РС, колико власт РС запоставља намјерно Бијељину. Али да буде ј јасно да и због тога снсд и водја им неће никад освојити Семберију.

Name

Ре Миле

01.06.2023 23:42

Срам те било твога коментара, има ли ишта људско у теби.Стиди се

Name

Милан за За Драги,

02.06.2023 20:18

Капа доле за коментар!

Name

Ре Милан

03.06.2023 07:01

Ти колико си луд и гаце цес скинути.хахахаха

Name

Дара

01.06.2023 20:28

Г Р А Д О Н А Ц Е Л Н И Ц Е ,,НЕКА ТЕ БОГ ЦУВА И СРЕЦА ПРАТИ НА ЦАСНОМ ПУТУ,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

01.06.2023 21:44

Благо теби Миле тако глупим и плитком цовјеку. Боље да не објављујес ниста висе.

Name

Фако

01.06.2023 22:50

Ста це у Бањалуци?

Name

Ре за Драги

01.06.2023 23:50

Да ти не би градоначелник чистио канал испред твоје куће, готовану један и теби слични, извадите руке из дупета па радите нешто љети када су суше,свако може ископати канал, очистити пропуст. Само сједите,уживајте и чекајте да вам градоначелник све уради. Е да је Бог до да смо честити не би ми имали овакве проблеме. Сви би да су предсједник,премијер,министар , да развежемо језик и пљујемо по власти. Да имаш образа не би уопште коментарисао

Name

Ре Горан

01.06.2023 23:51

Одличан коментар 👍👏

Name

Ветеран

01.06.2023 21:34

Срамота га од народа да ни једно обецање до сада није испунио па му ово било најлаксе,а и забавно му.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.06.2023 06:48

Јел то мислис на висковица?

Name

Дана

01.06.2023 22:16

Морамо подрзати младе људе као сто је Љубиса Петровиц у противном нема нам опстанка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стефан

01.06.2023 22:46

Свака теби част Петровичу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НАДА

01.06.2023 23:53

Господине Петровићу свака теби ЧАСТ, да си нам жив и здрав и нека те драги Бог чува