Телеком лани остварио приход 11% више него 2021.

- Телеком Србије је прошле године, иако је она била веома изазовна, задржао и појачао свој развој што потврђују и приходи од 120 милијарди динара, који су за 11 одсто већи у односу на 2021. годину, изјавио је генерални директор Телекома Србија Владимир Лучић.

Србија 01.06.2023 | 08:57
Телеком лани остварио приход 11% више него 2021.

Он је за данашњи "Блиц" рекао да су таквим финансијским резултатима допринеле и инвестиције које су омогућиле да се значајно унапреди квалитет и покривеност мобилне телефоније, попут инсталирања више од 2.000 базних станица.

"Наша оптичка мрежа је прошла поред 1,35 милиона становника и тиме смо Србију ставили у ранг развијених земаља. Оно што је посебно значајно јесте да смо прошле године имали више од 100.000 нових корисника телевизије и интернета сто је фантастичан резултат", рекао је Лучић.

Лучић је додао да је Телеком имао највећи раст у сегменту ТВ корисника који је 1.651.000 што је више за 12,5 одсто као и интернета где је више од 1.500.000 корисника и забележен је раст од осам процената. 

"Што се тиче профита и дивиденди можемо обрадовати акционаре да ће Телеком Србија и ове године исплатити дивиденде. И поред значајног скока камата остварили смо профит већи него 2021. године и он износи 13,3 милијарди динара. Профит би био скоро 3,5 милијарди динара већи да су камате биле на нивоу 2021. године", рекао је он и додао да ће дивиденде бити исплаћене у вредности 50 одсто профита и да ће износити 6,7 милијарди динара.

Према његовим речима Телеком је за 26 година постојања исплатио више од милијарду евра дивиденди акционарима.
 Говорећи о пословању Арене спорта навео је да је овај канал лане имао губитак од око 100 милиона евра, на који се, како је рекао рачунало, јер у почетном циклусу мора да се поднесе такав трошак, да би се направила платформа од које ће се на крају приходовати.

Лучић је рекао да је тренд раста прихода такав да ће Арена до 2025. постати независан профитни центар.
  Најавио је да Телеком намерава да преузме Глобател, који има 92.000 активних корисника, претежно младих, а то је сегмент где је, према његовим речима, МТС у задњих десетак година имао пад тржишног удела, па ће нови корисници и нови подбренд омогућити нови раст у овом сегменту. 

Одговарајући на питање да ли је успостављена сарадња са Банк оф Америца Лучић је рекао да не може потврдити име велике финансијске банке са којом су скоро потписали уговор. 

"Та велика, и за нас као компанију веома значајна вест, биће врло брзо објављена. Оно што је сигурно, то је да ће нам тај уговор осим стабилног пословања и наставка нашег развоја омогућити и лакше стварање партнерстава са америчким компанијама. Наиме у априлу смо имали састанак са топ менаџментом Амазона, а у следећих пар месеци имаћемо састанке са свим великим дигиталним компанијама као Аппле, Фацебоок , Нетфлиx итд", рекао је он.

Навео је и да је је карактеристика свих кредита које је Телеком узео током прошле године и овог најновијег да су узети без икаквих гаранција Телекома Србија, по чему је, како је рекао, ова компанија једиствена на српском тржишту. 
 Говорећи о ширењу пословне мреже у другим државама, Лучић је рекао да Телеком Србија и даље наставља да шири своје пословање и да су после Швајцарске и Северне Македоније на реду Немачка, где се у јуну отварају прве пословнице и Турска где у септембру креће продаја ТВ пакета. 

"Имамо јасну стратегију да повећамо значајно број наших корисника у дијаспори нудећи им ТВ пакет, мобилну телефонију и дигиталне сервисе. Оно што јесте импозантно је да ћемо до краја године фактички пословати на тржиштима која заједно имају преко 200 милиона становника. Настављамо и са даљим развојем нашег Фонда за финансирање старт-уп компанија. До сада смо одабрали девет старт уп пројеката које финансирамо. Ове године ћемо наставити са проналажењем нових дигиталних идеја. Такође смо ове године потписали и стратешко партнерство са америчким гигантом компанијом Мајкрософт, који ће подржати наше инвестиције у стартапе", рекао је он.

Када је реч о продукцијском тржишту и пословању навео је да је Телеком померио границе наше продукције и да су чињенице да су улагања у филмску индустрију значајно повећана у последњих неколико година. 

"Осим филмског центра који је повећао свој буџет за више од 40 пута на једну милијарду годишње Телеком Србија се придружио од 2018. улагању у сопствену продукцију са буџетом од две милијарде динара годишње. Донели смо још две додатне вредности. Прво, интензивно радимо на интернационализацији наших серија и већ сад их продајемо на пет континената.

Друго, разговарамо са власницима највећих платформи о копродукцијама и план нам је да неке од њих доведемо у Србију да имају сопствене студије и продукционе центре", рекао је Лучић.

Осврћући се на информације о примањима глумаца и перцепције у јавности да Телеком издваја велика средства за серије и хонораре глумаца, истакао је да је Телеком радио са више од 15 различитих продукционих домаћих кућа, али да ниједном није сугерисао нити се мешао у избор глумаца и осталих радника на филму. 

Чињеница је да Телеком Србија ни на један начин није звао глумце да врши било какав притисак на њих и чињеница је да се држи својих уговора и пословне тајне те Телеком Србија никоме није дао нити један податак из уговора који имамо са локалним продукцијама", рекао је Лучић.

(Тањуг) Фото: БН