Утврђено зашто је вода у Венецији постала зелена

Део венецијанског Великог канала је у недељу, 28. маја, постао зелен, а многи су посумњали да се ради о протесту еколога. Међутим, локалне власти су утврдиле да је боја узрокована супстанцом која се користи за тестирање функционисања мреже отпадниһ вода.

Свијет 30.05.2023 | 20:41
Утврђено зашто је вода у Венецији постала зелена

Регионална агенција за превенцију и заштиту животне средине Венето саопштила је да се у узетим узорцима воде појавила супстанца флуоресцеин, не наводећи његово порекло. Резултати њихове анализе, како су потврдили, нису показали присуство токсичних елемената.

Флуоресцеин је органско једињење и боја које долази у различитим бојама и широко се користи као трагач, омогућавајући стручњацима да прате проток и правац течности. Истраживања показују да супстанца има ниску токсичност, наводи локални дневник "Ла Нуова Венезиа", преноси Курир.

Ово иначе није први пут да је Велики канал постао зелен. Године 1968, аргентински умјетник Николас Гарсија Урибуру обојио је воде Великог канала у зелено флуоресцентном бојом током 34. Венецијанског бијенала у покушају промовисања еколошке свијести.

(Монодо)   Фото: ПРОФИМЕДИА/ТРИО

 

Коментари / 0

Оставите коментар