Utvrđeno zašto je voda u Veneciji postala zelena

Deo venecijanskog Velikog kanala je u nedelju, 28. maja, postao zelen, a mnogi su posumnjali da se radi o protestu ekologa. Međutim, lokalne vlasti su utvrdile da je boja uzrokovana supstancom koja se koristi za testiranje funkcionisanja mreže otpadniһ voda.

Svijet 30.05.2023 | 20:41
Utvrđeno zašto je voda u Veneciji postala zelena

Regionalna agencija za prevenciju i zaštitu životne sredine Veneto saopštila je da se u uzetim uzorcima vode pojavila supstanca fluorescein, ne navodeći njegovo poreklo. Rezultati njihove analize, kako su potvrdili, nisu pokazali prisustvo toksičnih elemenata.

Fluorescein je organsko jedinjenje i boja koje dolazi u različitim bojama i široko se koristi kao tragač, omogućavajući stručnjacima da prate protok i pravac tečnosti. Istraživanja pokazuju da supstanca ima nisku toksičnost, navodi lokalni dnevnik "La Nuova Venezia", prenosi Kurir.

Ovo inače nije prvi put da je Veliki kanal postao zelen. Godine 1968, argentinski umjetnik Nikolas Garsija Uriburu obojio je vode Velikog kanala u zeleno fluorescentnom bojom tokom 34. Venecijanskog bijenala u pokušaju promovisanja ekološke svijesti.

(Monodo)   Foto: PROFIMEDIA/TRIO

 

Komentari / 0

Ostavite komentar