Ужаснути насиљем на Косову и стањем у Српској

Ужаснути смо насиљем над Србима на Косову и Метохији од стране албанских екстермиста и тзв. Специјане јединице косовске полиције РОСУ, уз присуство припадника КФОР који би требало да осигурају мир и стабилност.

Република Српска 30.05.2023 | 17:44
Ужаснути насиљем на Косову и стањем у Српској

Питање опстанка Срба на Косову и Метохији је питање свих нас, али и међународне заједнице, која треба да обезбиједи равноправну преговарачку позицију за Београд и Приштину, као и да обезбиједи да тзв. власт у Приштини испуни преузете обавезе попут формирања заједнице српских општина.

И догађају претходних дана су посљедица вишедеценијског најгрубљег кршења међународног права, што се, нажалост, чини уз благонаклоност дијела међународне заједнице – један је од закључака Предсједништва ПДП током данашње сједнице која је одржана у Бањалуци.

Предсједништво ПДП је констатовало да очигледно најновије задужење од 210 милиона КМ, по каматној стопи од 6,1%, што је одлука Владе Републике Српске, служи да се новим задужењем исплате стара.

– То је показатељ да не постоји јасна стратегија управљањем дугом, да се све ради недомаћински, те да је овакав начин гашења финансијског пожара посљедица незнања и катастрофалног управљања финансијама од стране власти предвођене СНСД.

Наводи се да је ново задужење на берзи најгора могућа мјера и начин упропаштавања Републике Српске, чиме овај режим континуирано доводи у опасност опстанак Српске.

Предсједништво ПДП је става да о сваком појединачном задужењу одлуке треба поново да доноси Народна скупштина. Република Српска има одличан географски положај, огромне природне ресурсе, сјајну пословну перспективу, вриједне људе, али и штетну власт која гуши све ресурсе и могућност развоја – саопштено је из ПДП.

Закључено је и да је одбијање владајуће већине да се на сједницу Народне скупштине Републике Српске уврсте тачке о резолуцији којом би се Зоран Милановић прогласио непожељном особом за Републику Српску и препорука српском члану Предсједништва БиХ да на дневни ред сједнице Предсједништва уврсти тачку којом би се Милановић прогласио непожељном особом у БиХ је сраман потез, још један удар на достојанство српског народа и Српске и шамар жртвама страдалим од злочиначке 103. бригаде ХВО коју је Милановић „уз сагласности власти Републике Српске, Милорада Додика, Владе Републике Српске и министра унутрашњих послова Синише Карана“ одликовао 26. марта у Дервенти.

Што се тиче власти на нивоу заједничких институција БиХ, Предсједништво ПДП је става да је то једна коалиција хаоса и раштимовани оркестар, који су, осим у подјели фотеља, привилегија, повећања буџета на уштрб ентитета, добри једино у пребацивању одговорности са једних на друге, док грађани немају никакву корист од њиховог дјеловања.

– Положај Републике Српске је поново угрожен чињеницом да је СНСД препустио вањску политику политичком Сарајеву и да, не марећи за потенцијално дугорочне посљедице, брину само о својим дневнополитичким поенима и нечињењем дугорочно чине штету Републици Српској. ПДП ће затражити забрану неоусташких манифестација на територији БиХ, попут комеморације „блајбуршким жртвама“ која је одржана у Стоцу, те најстрожије санкционисање величања усташке идеологије и њихових симбола.

Предсједништво ПДП тражи од Предсједништва БиХ, других органа власти на нивоу БиХ и власти Републике Српске да се у пуном капацитету укључи у рјешавање отворених питања са Републиком Хрватском, попут изградње одлагалишта нуклеарног и радиоактивног отпада на Трговској гори, те дефинисања границе у сливу ријеке Уне – наводе у саопштењу.

(БН)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Xxx

30.05.2023 18:02

Почистите смеће прво испред своје куће па се тек онда брините за комсиско двориште у Србији а о Косову нити можете нити треба да се бринете!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крис

31.05.2023 09:32

Питам се ко угрозава миран и нормалан зивот народа у РС. Нико неце да доде памети и казе да је вас златни вода све унистио и економски и политицки а ви то омадијано гледате по његовом психицком поремецају. Ријесите се те будале па видите ста је нормалан зивот.

Name

Возач

30.05.2023 18:14

Они су забринути....они..су ,сами себи причају да су забринути.Свашта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

корисницк

30.05.2023 18:23

СТАААААЛНО УГРОЗЕНИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луле

30.05.2023 18:40

Зашто не тражите од Додика и Цвијановићке да се јавно изјасне о питању Трговске горе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бардаца

30.05.2023 19:01

ПДП најјаца екипа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре,Бардача

31.05.2023 07:43

Нарочито,кад се ПДП,придружи СНСД-у🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮

Name

Мирела Брод

30.05.2023 19:02

Свака част за педепеовце.Ништа их не може зауставити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

30.05.2023 19:08

Бавите се насим проблемом пусти косово па и србију то су само политицке прице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.05.2023 21:39

Баве се проблемима само сто не рјешавају него компликују и уваљују у нове. Миле реце има паре за рате кредита само мозда за свој кредит не за кредит српске

Name

Ветеран 92

30.05.2023 20:12

Тражите рјешавање отворених питања са Републиком Хрватском, попут изградње одлагалишта нуклеарног и радиоактивног отпада на Трговској гори, а предлажете да Милановић буде непожељна особа у БиХ... Дајте мало размислите о својим потезима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ветеран

31.05.2023 00:21

Па ста, какве везе то има једно с другим? Ако је код нас у РС и у Србији (и у слицним накарадним системима) предсједник тај који се за све пита, у ХР то није слуцај. Милановиц мозе 100 пута бити непозељна особа, он се не пита о одлагалисту отпада. Постоји скупстина, домови, премијер итд. који треба и који се баве тим питањима, а не да само слузе као востане фигире фанатицима као сто су предсједници горе поменутих дрзава.

Name

БЛ

31.05.2023 08:19

Не могу ниста ни ту јер није њихова надлезност, исто као Косово. То се треба преко Предсједниства БИХ, ПСБИХ, Вијеце Министара. То је дрзавна надлезност. Босњаци реаговали, Срби сутили, Хрвати блокирали.

Name

Ови из Пдп-а,

30.05.2023 23:08

Сваки други дан иста тема друго одстојање. Ови што су на слици јел то све што је од њих остало. Ништа се ненервирајте вама је плата загарантована, млатили празну сламу или не.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.05.2023 01:16

А зашто теме некоме сметају.

Name

Ре

31.05.2023 06:44

А ови твоји само паре млате.