Владин закон је удар на темељне слободе у Српској

Због угрожавања слободе изражавања и слободе медија у БиХ и РС новинари и активисти из Српске су обавили низ разговора у Бечу, Стразбуру и Бриселу.

Република Српска 30.05.2023 | 12:26
Владин закон је удар на темељне слободе у Српској
Том приликом су упознали званичнике институција Европске уније у Бриселу, Савјету Европе у Стразбуру, ОСЦЕ-а и Међународног институту за медије у Бечу са проблемима који слиједе ако власти Републике Српске истрају и усвоје измјене Кривичног законика о криминализацији клевете и увреде, као и закона о регистрацији страних агената.
 
Док напади на новинаре и цивилно друштво представљају проблем широм БиХ, постојећи нацрт законодавства у Републици Српској има за циљ поновну криминализацију јавне ријечи и ограничење рада НВО-а.
 
Новинари и представници организација цивилног друштва сматрају су да би његово усвајање могло имати директан, штетан утицај на темељне слободе у Републици Српокој, поготово на слободу изражавања и удруживања. Зато су разговарали са европским парламентарцима и указали на проблеме измјена кривичног закона.
 
Сматрају да усвајање нацрта ових закона би представљало и озбиљан корак уназад у погледу 14 приоритета Европске уније за процес придруживања БиХ Унији, који се односе на омогућавање рада цивилног друштва и заштиту темељних слобода изражавања и новинарских права. Ови нацрти закона нису у складу са међународним стандардима о људским правима.
 
 
Новинари и активисти су представнике Европске службе за спољне послове, Европске комисије и Европског парламента упознали с процедуралним проблемима у вези с овим правним актима, као и са амбијентом који су власти у РС произвеле са намјером да сузбију слободу говора, а повећају контролу у јавном простору.
 
Током дискусија, новинари и активисти за људска права подвукли су да би нацрт законодавства у РС-у могао имати страховит учинак на њихов рад и сигурност, погоршавајући ионако изазовно окружење и охрабрујући аутоцензуру због страха од критиковања власти.
 
Нагласили су да многи новинари већ напуштају професију, те да активисти и новинари са критичким освртима према властима учестало добивају пријетње, те да у неким случајевима трпе нападе.
 
Група је истакла и да је потребан нови Закон о медијима који би уредио питања у области медија, с тим да би исти морао да укључи допринос новинара и цивилног друштва и задовољи европске и међународне стандарде о људским правима. Упозорили су на забрињавајуће покушаје да се криминализира ширење „лажних вијести“ у цијелој Федерацији Босне и Херцеговине.
 
Посјетили су и Групу пријатеља ОСЦЕ- а за безбједност новинара, као и Међународну федерацију новинара.
 
Излагања групе наишла су на добар пријем саговорника у Бечу, Стразбуру и Бриселу, подигнувши свијест службених кругова о погоршању ситуације у погледу људских права у РС. Група ће наставити радити на унапређењу темељних слобода и заштити новинара и цивилног друштва у РС-у и БиХ, упоредо са партнерима из Мисије ОСЦЕ-а у БиХ, Европске уније, Вијећа Европе и Уједињених нација. 
 
У групи новинара и активиста били су Дејан Шајиновић из "Независних новина",Никола Морача из "Еуроблица" и Вања Стојић из "еТрафике", активиста и правник Јована Кисин Загајац и Ивана Корајлић извршни директор канцеларије "Транспаренцy Интернатионал БиХ" у Бањалуци.
 
Народна скупштина Републике Српске је и поред великог противљења медијске заједнице, новинара, невладиних организација и међународне заједнице усвојила нацрт закона 23. марта ове године. Нацртом се криминализују клевета и увреда уз увођење драконских казни. Примједбе на нацрт имали су и правни стручњаци у Републици Српској.
 
 
(БН) Фото: БН

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Град

30.05.2023 14:48

Ако се закон усвоји, бице доказано да 1 цовјек мозе ста хоце, и да му нико ниста неце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корослав

30.05.2023 15:22

Шта хоћете да га они сруше ,онда би рекли да је то удар на РС .

Name

Милош

30.05.2023 15:33

Ипак један дан це се одговарати за уцињена дјела, ако не овдје онда це драги Бог све поравнати.

Name

Ре,Град

31.05.2023 08:07

Штета,што не треба доказивати,какве гмазове од народа имамо!Све је већ виђено!!!

Name

СОНЕ БЛ

30.05.2023 15:42

Цоуртyард је поскуп,ко плаца окупљање ове куцање?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.05.2023 16:45

Чим то изјављују такви попут вас то значи да је закон екстра добар јер ствара услове за здраве међуљудске односе, а измиче столицу за трачарање!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

30.05.2023 17:47

Ако се овај закон усвоји у овом облику предложенога нацрта, то ће свакако представљати потпуно укидање демократије и кршење једнога од неприкосновених људских права а то је право ћовјека на властито мишљење, и право да то мишљење јавно изнесе у РС,а представљаће и конкретан доказ да је сва власт у овој држави сконцентрисана у рукама једнога ћовјека, а да су парламент и све остале државне институције само пука формалност, и инструмент преко којега он обавља власт!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Али и даље не схватам

30.05.2023 18:59

у чему је проблем ако се прича истина, јер онда нема казне. Ово ми све некако дјелује као борба да се може лагати без посљедица. Као кад би се жалили на ограничење брзине, јер, ето, да не постоји ограничење брзине у закону, нико не би био кажњен за прекорачење брзине...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

31.05.2023 09:28

"За и даље несхватам", проблем и јесте у томе што се по овоме закону и истина може тумаћити као клевета, нпр. кажеш о некоме нешто што је заиста истина, и што можеш доказати, али њему се та истина несвиди, и он те тужи за клевету, и то на суду заиста прође као клевета, без обзира на то што је истина! Ако ниси огранићен, можеш схватити које су могућности злоупотребе оваквог закона!??