Vladin zakon je udar na temeljne slobode u Srpskoj

Zbog ugrožavanja slobode izražavanja i slobode medija u BiH i RS novinari i aktivisti iz Srpske su obavili niz razgovora u Beču, Strazburu i Briselu.

Republika Srpska 30.05.2023 | 12:26
Vladin zakon je udar na temeljne slobode u Srpskoj
Tom prilikom su upoznali zvaničnike institucija Evropske unije u Briselu, Savjetu Evrope u Strazburu, OSCE-a i Međunarodnog institutu za medije u Beču sa problemima koji slijede ako vlasti Republike Srpske istraju i usvoje izmjene Krivičnog zakonika o kriminalizaciji klevete i uvrede, kao i zakona o registraciji stranih agenata.
 
Dok napadi na novinare i civilno društvo predstavljaju problem širom BiH, postojeći nacrt zakonodavstva u Republici Srpskoj ima za cilj ponovnu kriminalizaciju javne riječi i ograničenje rada NVO-a.
 
Novinari i predstavnici organizacija civilnog društva smatraju su da bi njegovo usvajanje moglo imati direktan, štetan uticaj na temeljne slobode u Republici Srpokoj, pogotovo na slobodu izražavanja i udruživanja. Zato su razgovarali sa evropskim parlamentarcima i ukazali na probleme izmjena krivičnog zakona.
 
Smatraju da usvajanje nacrta ovih zakona bi predstavljalo i ozbiljan korak unazad u pogledu 14 prioriteta Evropske unije za proces pridruživanja BiH Uniji, koji se odnose na omogućavanje rada civilnog društva i zaštitu temeljnih sloboda izražavanja i novinarskih prava. Ovi nacrti zakona nisu u skladu sa međunarodnim standardima o ljudskim pravima.
 
 
Novinari i aktivisti su predstavnike Evropske službe za spoljne poslove, Evropske komisije i Evropskog parlamenta upoznali s proceduralnim problemima u vezi s ovim pravnim aktima, kao i sa ambijentom koji su vlasti u RS proizvele sa namjerom da suzbiju slobodu govora, a povećaju kontrolu u javnom prostoru.
 
Tokom diskusija, novinari i aktivisti za ljudska prava podvukli su da bi nacrt zakonodavstva u RS-u mogao imati strahovit učinak na njihov rad i sigurnost, pogoršavajući ionako izazovno okruženje i ohrabrujući autocenzuru zbog straha od kritikovanja vlasti.
 
Naglasili su da mnogi novinari već napuštaju profesiju, te da aktivisti i novinari sa kritičkim osvrtima prema vlastima učestalo dobivaju prijetnje, te da u nekim slučajevima trpe napade.
 
Grupa je istakla i da je potreban novi Zakon o medijima koji bi uredio pitanja u oblasti medija, s tim da bi isti morao da uključi doprinos novinara i civilnog društva i zadovolji evropske i međunarodne standarde o ljudskim pravima. Upozorili su na zabrinjavajuće pokušaje da se kriminalizira širenje „lažnih vijesti“ u cijeloj Federaciji Bosne i Hercegovine.
 
Posjetili su i Grupu prijatelja OSCE- a za bezbjednost novinara, kao i Međunarodnu federaciju novinara.
 
Izlaganja grupe naišla su na dobar prijem sagovornika u Beču, Strazburu i Briselu, podignuvši svijest službenih krugova o pogoršanju situacije u pogledu ljudskih prava u RS. Grupa će nastaviti raditi na unapređenju temeljnih sloboda i zaštiti novinara i civilnog društva u RS-u i BiH, uporedo sa partnerima iz Misije OSCE-a u BiH, Evropske unije, Vijeća Evrope i Ujedinjenih nacija. 
 
U grupi novinara i aktivista bili su Dejan Šajinović iz "Nezavisnih novina",Nikola Morača iz "Euroblica" i Vanja Stojić iz "eTrafike", aktivista i pravnik Jovana Kisin Zagajac i Ivana Korajlić izvršni direktor kancelarije "Transparency International BiH" u Banjaluci.
 
Narodna skupština Republike Srpske je i pored velikog protivljenja medijske zajednice, novinara, nevladinih organizacija i međunarodne zajednice usvojila nacrt zakona 23. marta ove godine. Nacrtom se kriminalizuju kleveta i uvreda uz uvođenje drakonskih kazni. Primjedbe na nacrt imali su i pravni stručnjaci u Republici Srpskoj.
 
 
(BN) Foto: BN

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Grad

30.05.2023 14:48

Ako se zakon usvoji, bice dokazano da 1 covjek moze sta hoce, i da mu niko nista nece

ODGOVORITE
Name

Koroslav

30.05.2023 15:22

Šta hoćete da ga oni sruše ,onda bi rekli da je to udar na RS .

Name

Miloš

30.05.2023 15:33

Ipak jedan dan ce se odgovarati za ucinjena djela, ako ne ovdje onda ce dragi Bog sve poravnati.

Name

Re,Grad

31.05.2023 08:07

Šteta,što ne treba dokazivati,kakve gmazove od naroda imamo!Sve je već viđeno!!!

Name

SONE BL

30.05.2023 15:42

Courtyard je poskup,ko placa okupljanje ove kucanje?????

ODGOVORITE
Name

Re

30.05.2023 16:45

Čim to izjavljuju takvi poput vas to znači da je zakon ekstra dobar jer stvara uslove za zdrave međuljudske odnose, a izmiče stolicu za tračaranje!

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

30.05.2023 17:47

Ako se ovaj zakon usvoji u ovom obliku predloženoga nacrta, to će svakako predstavljati potpuno ukidanje demokratije i kršenje jednoga od neprikosnovenih ljudskih prava a to je pravo ćovjeka na vlastito mišljenje, i pravo da to mišljenje javno iznese u RS,a predstavljaće i konkretan dokaz da je sva vlast u ovoj državi skoncentrisana u rukama jednoga ćovjeka, a da su parlament i sve ostale državne institucije samo puka formalnost, i instrument preko kojega on obavlja vlast!!

ODGOVORITE
Name

Ali i dalje ne shvatam

30.05.2023 18:59

u čemu je problem ako se priča istina, jer onda nema kazne. Ovo mi sve nekako djeluje kao borba da se može lagati bez posljedica. Kao kad bi se žalili na ograničenje brzine, jer, eto, da ne postoji ograničenje brzine u zakonu, niko ne bi bio kažnjen za prekoračenje brzine...

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

31.05.2023 09:28

"Za i dalje neshvatam", problem i jeste u tome što se po ovome zakonu i istina može tumaćiti kao kleveta, npr. kažeš o nekome nešto što je zaista istina, i što možeš dokazati, ali njemu se ta istina nesvidi, i on te tuži za klevetu, i to na sudu zaista prođe kao kleveta, bez obzira na to što je istina! Ako nisi ogranićen, možeš shvatiti koje su mogućnosti zloupotrebe ovakvog zakona!??