Велики дан за Србе у Бијелом Пољу код Мостара

Ово је велики дан за Србе из Бијелог Поља код Мостара, више од двадесет година трајала је обнова овог храма, једног од најстаријих у долини Неретве

Босна и Херцеговина 28.05.2023 | 15:48
Велики дан за Србе у Бијелом Пољу код Мостара

Црква Вазнесења Господњег у Бијелом Пољу код Мостара данас је освећена, након двадесет година обнове.

Свету архијерејску литургију и чин освећења обавили су владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије и викарни епископ патријарха Порфирија, Нектарије, као и велики број Мостараца и Херцеговаца.

Ово је велики дан за Србе из Бијелог Поља код Мостара, више од двадесет година трајала је обнова овог храма, једног од најстаријих у долини Неретве.

Као и већина храмова у долини Неретве, ова црква је страдала у посљедњем рату када је опљачкана и неколико пута гранатирана.

Вјерни народ уз донације, расут по цијелом свијету од 2003. године сакупљао је средства за обнову храма.

Цркву је осликао академски сликар Драго Вучић који је поријеклом из Бијелог Поља. 

У цијелости је осликана, а на зидовима су осликане и иконе мостарских свештеника који су 1941. године страдали на Царинском мосту у Мостару, односно заклани су и бачени у Неретву. 

На зидовима бјелопољске цркве осликани су и мученици житомислићки, црква у Пребиловцима и бјелопољска црква, а исписана су и имена Срба који су страдали у рату од 1992. до 1995. године из Бијелог Поља.

Ова црква и вјерни народ дочекали су да коначно заврше радове и обнова, како кажу, пуно рада, вјере и труда требало је да се све заврши.

(БН) Фото:В.Р./Топ портал

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

yyy

28.05.2023 16:15

богу на славу а народу на понос нека господ спаси и сацува свој народ

ОДГОВОРИТЕ