Veliki dan za Srbe u Bijelom Polju kod Mostara

Ovo je veliki dan za Srbe iz Bijelog Polja kod Mostara, više od dvadeset godina trajala je obnova ovog hrama, jednog od najstarijih u dolini Neretve

Bosna i Hercegovina 28.05.2023 | 15:48
Veliki dan za Srbe u Bijelom Polju kod Mostara

Crkva Vaznesenja Gospodnjeg u Bijelom Polju kod Mostara danas je osvećena, nakon dvadeset godina obnove.

Svetu arhijerejsku liturgiju i čin osvećenja obavili su vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i vikarni episkop patrijarha Porfirija, Nektarije, kao i veliki broj Mostaraca i Hercegovaca.

Ovo je veliki dan za Srbe iz Bijelog Polja kod Mostara, više od dvadeset godina trajala je obnova ovog hrama, jednog od najstarijih u dolini Neretve.

Kao i većina hramova u dolini Neretve, ova crkva je stradala u posljednjem ratu kada je opljačkana i nekoliko puta granatirana.

Vjerni narod uz donacije, rasut po cijelom svijetu od 2003. godine sakupljao je sredstva za obnovu hrama.

Crkvu je oslikao akademski slikar Drago Vučić koji je porijeklom iz Bijelog Polja. 

U cijelosti je oslikana, a na zidovima su oslikane i ikone mostarskih sveštenika koji su 1941. godine stradali na Carinskom mostu u Mostaru, odnosno zaklani su i bačeni u Neretvu. 

Na zidovima bjelopoljske crkve oslikani su i mučenici žitomislićki, crkva u Prebilovcima i bjelopoljska crkva, a ispisana su i imena Srba koji su stradali u ratu od 1992. do 1995. godine iz Bijelog Polja.

Ova crkva i vjerni narod dočekali su da konačno završe radove i obnova, kako kažu, puno rada, vjere i truda trebalo je da se sve završi.

(BN) Foto:V.R./Top portal

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

yyy

28.05.2023 16:15

bogu na slavu a narodu na ponos neka gospod spasi i sacuva svoj narod

ODGOVORITE