Обиљежено 20 година од смрти команданта Талића

У Пискавици код Бањалуке обиљежено је 20 година од смрти команданта Првог крајишког корпуса и начелника Генералштаба Војске Републике Српске генерал-пуковника Момира Талића.

Република Српска 28.05.2023 | 13:25
Обиљежено 20 година од смрти команданта Талића

Некадашњи командант Првог крајишког корпуса и начелник Генералштаба Војске Републике Српске /ВРС/ генерал-пуковник Момир Талић још за живота је ушао у легенду Козаре, Поткозарја, Крајине, Републике Српске и српског народа, поручио је данас пензионисани генерал Драгомир Кесеровић.

"Све грандиозне побједе које је Први корпус и друге јединице у његовом саставу остварио у току рата омогућили су да имамо чврсте границе Српске, а Талић у томе има несумњиву улогу", рекао је Кесеровић у Пискавици код Бањалуке, гдје се обиљежава 20 година од смрти генерала Талића.

Кесеровић је истакао да је Српска и данас оптерећена проблемима из времена Одбрамбено-отаџбинског рата, да је још у фази остваривања идела за која се залагао генерал Талић - слободу, јединство, наду и просперитет.

"Нама остаје да се и даље боримо за оно за шта се он залагао за живота", рекао је Кесеровић, ратни командант Првог батаљона војне полиције Првог крајишког корпуса ВРС.

Пензионисани генерал-потпуковник ВРС Момир Зец истакао је да је генерал Талић имао је кључну улогу у ВРС и стварању Српске.

"Имао је кључну улогу посебно 1992. године, када је стварана ВРС, када је учствовао у стварању Крајишког корпуса који је био пола ВРС и у операцији `Коридор`", навео је генерал Зец.

Он је указао и на улогу Талића 1995. године на западнокрајишком ратишту, када је на том простору било шест гардијских бригада регулне војске Хрватске - ХВО и ојачани Седми и Пети корпус такозване Армије БиХ.

"Све снаге су биле за западнокрајишком ратишту и успјели смо без обзира на толику силу и снагу непријатеља да сачувамо Бањалуку, овај дио Крајине и Козару и да се створи Република Српска. Да смо тад изгубили битку мислим да би Дејтон био сасвим другачији и питање је да ли би Српска била у оваквом облику као што је сада", додао је Зец.

Генерал Зец је поручио да је веома важно чувати културу сјећања на генерала Талића и друге команданте и борце у ВРС, обиљежавати значајне датуме и тих људи и ВРС.

Генерал Момир Талић је 26. јула 1991. године именован на дужност начелника штаба Петог корпуса тадашње ЈНА који је касније прерастао у Први крајишки корпус.

Дао је изузетан допринос у пробијању коридора и спајању западне и источне територије Републике Српске. Одликован је Оредном Немањића, највећим војним одликовањем Републике Српске.

Генерал Момир Талић умро је 28. маја 2003. године на Војно-медицинској академији у Београду.

(Срна) Фото: Срна

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Цар

28.05.2023 13:43

Слава и цаст генералу Талицу поткозарски Обилицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

28.05.2023 13:50

СЛАВА МУ. СВЕ ЈЕ ТАКО И МОЖДА И МАЛО , ПТО СТЕ РЕКЛИ. БОРЦЕ ТАКВЕ ТРЕБА ПРИГЛАСИТИ СВЕЦИМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Виц

28.05.2023 18:03

Цуј он спасио Бања Луку 95…

ОДГОВОРИТЕ
Name

бенито

28.05.2023 19:39

Хм….да…хм….претјерасте брате!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон Кихот

28.05.2023 22:15

Повраћа ми се од ових што величају ове генерале а због разних нестручних и надобудних генерала изгинуло је бар 20 посто више војника.Рат су у 80 посто изнијели резервни официри,то знамо сви са првих линија ратишта.

Name

БОБ РОЦК

29.05.2023 08:02

ЈОООООООЈ, ВИШЕ

ОДГОВОРИТЕ