Obilježeno 20 godina od smrti komandanta Talića

U Piskavici kod Banjaluke obilježeno je 20 godina od smrti komandanta Prvog krajiškog korpusa i načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske general-pukovnika Momira Talića.

Republika Srpska 28.05.2023 | 13:25
Obilježeno 20 godina od smrti komandanta Talića

Nekadašnji komandant Prvog krajiškog korpusa i načelnik Generalštaba Vojske Republike Srpske /VRS/ general-pukovnik Momir Talić još za života je ušao u legendu Kozare, Potkozarja, Krajine, Republike Srpske i srpskog naroda, poručio je danas penzionisani general Dragomir Keserović.

"Sve grandiozne pobjede koje je Prvi korpus i druge jedinice u njegovom sastavu ostvario u toku rata omogućili su da imamo čvrste granice Srpske, a Talić u tome ima nesumnjivu ulogu", rekao je Keserović u Piskavici kod Banjaluke, gdje se obilježava 20 godina od smrti generala Talića.

Keserović je istakao da je Srpska i danas opterećena problemima iz vremena Odbrambeno-otadžbinskog rata, da je još u fazi ostvarivanja idela za koja se zalagao general Talić - slobodu, jedinstvo, nadu i prosperitet.

"Nama ostaje da se i dalje borimo za ono za šta se on zalagao za života", rekao je Keserović, ratni komandant Prvog bataljona vojne policije Prvog krajiškog korpusa VRS.

Penzionisani general-potpukovnik VRS Momir Zec istakao je da je general Talić imao je ključnu ulogu u VRS i stvaranju Srpske.

"Imao je ključnu ulogu posebno 1992. godine, kada je stvarana VRS, kada je učstvovao u stvaranju Krajiškog korpusa koji je bio pola VRS i u operaciji `Koridor`", naveo je general Zec.

On je ukazao i na ulogu Talića 1995. godine na zapadnokrajiškom ratištu, kada je na tom prostoru bilo šest gardijskih brigada regulne vojske Hrvatske - HVO i ojačani Sedmi i Peti korpus takozvane Armije BiH.

"Sve snage su bile za zapadnokrajiškom ratištu i uspjeli smo bez obzira na toliku silu i snagu neprijatelja da sačuvamo Banjaluku, ovaj dio Krajine i Kozaru i da se stvori Republika Srpska. Da smo tad izgubili bitku mislim da bi Dejton bio sasvim drugačiji i pitanje je da li bi Srpska bila u ovakvom obliku kao što je sada", dodao je Zec.

General Zec je poručio da je veoma važno čuvati kulturu sjećanja na generala Talića i druge komandante i borce u VRS, obilježavati značajne datume i tih ljudi i VRS.

General Momir Talić je 26. jula 1991. godine imenovan na dužnost načelnika štaba Petog korpusa tadašnje JNA koji je kasnije prerastao u Prvi krajiški korpus.

Dao je izuzetan doprinos u probijanju koridora i spajanju zapadne i istočne teritorije Republike Srpske. Odlikovan je Orednom Nemanjića, najvećim vojnim odlikovanjem Republike Srpske.

General Momir Talić umro je 28. maja 2003. godine na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu.

(Srna) Foto: Srna

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Car

28.05.2023 13:43

Slava i cast generalu Talicu potkozarski Obilicu.

ODGOVORITE
Name

+

28.05.2023 13:50

SLAVA MU. SVE JE TAKO I MOŽDA I MALO , PTO STE REKLI. BORCE TAKVE TREBA PRIGLASITI SVECIMA.

ODGOVORITE
Name

Vic

28.05.2023 18:03

Cuj on spasio Banja Luku 95…

ODGOVORITE
Name

benito

28.05.2023 19:39

Hm….da…hm….pretjeraste brate!

ODGOVORITE
Name

Don Kihot

28.05.2023 22:15

Povraća mi se od ovih što veličaju ove generale a zbog raznih nestručnih i nadobudnih generala izginulo je bar 20 posto više vojnika.Rat su u 80 posto iznijeli rezervni oficiri,to znamo svi sa prvih linija ratišta.

Name

BOB ROCK

29.05.2023 08:02

JOOOOOOOJ, VIŠE

ODGOVORITE