Власт да помогне привреди да буде конкурентнија

Власт у БиХ требало би да олакша услове пословања и помогне домаћој привреди да буде конкурентнија и прошири извоз на већи број тржишта, како би лакше поднијела привремену кризу и пад тражње на тржиштима попут њемачког, изјавио је Срни економски аналитичар Игор Гавран.

Босна и Херцеговина 27.05.2023 | 19:29
Власт да помогне привреди да буде конкурентнија

Осврћући се на податак да је њемачка економија ушла у рецесију, Гавран је подсјетио да је концентрација извоза БиХ на тржишту ЕУ и региона, те истакао да то привреду земље чини јако осјетљивом на све поремећаје на овим тржиштима.

Он је нагласио да БиХ већ осјећа посљедице и да су овакви негативни показатељи у Њемачкој допринијели и недавном паду извоза из БиХ, јер је њемачко тржиште једно од кључних, као и да велики број компанија са њемачким капиталом и њемачким купцима послује у земљи.

Гавран је истакао да свако даље продубљивање кризе у Њемачкој економији сигурно може имати само још теже посљедице на овај дио привреде БиХ, те навео да је у одређеној мјери утјешно да се стопа негативног раста умањила и да то даје наду како би барем до краја година Њемачка могла изаћи из рецесије.

"С обзиром на то да је успоравање економије очекивана посљедица антиинфлаторног повећања каматних стопа у еврозони, те да су трошкови финансирања пословања сада виши, а да се посљедице санкција према Русији и губитка овог тржишта за њемачку привреду настављају, слиједи наставак изазовног периода, тако да у ЕУ, у најбољем случају можемо очекивати излазак из рецесије, али не и значајнији економски раст и развој", навео је Гавран.

Он сматра да надлежни у БиХ треба да истраже и могућности повећања извоза на руско тржиште које сада има ограничен приступ снабдијевања из ранијих извора.

"Можда би и неки домаћи произвођачи који тамо нису могли бити раније конкурентни сада имали прилику за пласман, наравно, уз пажљиво планирање и осигуравање од ризика логистичких и финанцијских препрека, транспорт и платни промет прије свега", рекао је Гавран.

Њемачка економија забиљежила је мањи пад у првом кварталу ове године у односу на претходни тромјесечни период, због чега је ушла у рецесију, подаци су канцеларије за статистику.

(Срна) Фото: Илустрација/ пеликан-кунстстофф-фенстер

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Поштар

27.05.2023 19:46

Која Власт,Којој Привреди. Власт је пропала као и Привреда. Сви це мо ми у Бањрот и молити Федерацију да нам да Мрвице. Сејта краде 15 година. Нема се ста висе украст и гдје задузути. Привреда без радне снаге је мртва.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

27.05.2023 21:10

Власт и држава треба оснивају праве привредне гиганте од 10000 и више радника а не да помаже приватнике криминалце који само пљачкају и извлаче новац а никакве привреде и запошљавања нема, народ остао на улици.

Name

Ре

27.05.2023 22:06

Једини начин да БиХ помогне привреди је да се опстинама да веце власт а ентитетима да смање администрацију која гута сав новац без икаквог ефекта сем сто годинама стварају тензије и тросе народне паре

Name

дјук

27.05.2023 19:47

Сву привреду је унистила власт, каква помоц, па бласт хе паразит, само краде, молите раднике робове они граде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

27.05.2023 20:23

Е мој Игоре. Коме се ти обраћаш. Онима који су ојадили привреду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.05.2023 21:17

Иди буди предсједник владе федерације бих па покажи своје знање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

27.05.2023 22:27

То она иста власт моја нас је довела до пропасти? Они да нест ријесе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пера

28.05.2023 09:43

Тешко да се нама може помоћи!!! А и ако нека помоћ стигне из свијета ЗНА СЕ ГДЈЕ ЗАВРШИ! А наша привреда се свесно уништава ДАЛИ НЕСПОСОБНОШЋУ НАШЕ ВЛАСТИ ИЛИ ПО НАРЕЂЕЊУ ИЗ ВАНА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

28.05.2023 12:36

Власт иначе свесрдно помаже привреди тако што је музе до задњег пфенинга