Трећи Сајам цвијећа у Бијељини

Двадесет излагача из Семберије представило је  своју понуду у оквиру Сајма цвијећа у Бијељини, који је организован с циљем подршке домаћој производњи и трговцима.

Република Српска 27.05.2023 | 14:19
Трећи Сајам цвијећа у Бијељини

Градски парк у Бијељини, на тренутак, је добио сасвим нови изглед јер су произвођачи цвијећа и биљака на двадесет штандова изложили плодове свог дугогодишњег рада. “ Идеална прилика да покажемо све што знамо и радимо, управо на сајмовима оваквог типа, због тога се редовно одазивамо на ову манифестацију”, рекао је Александар Ћирковић, цвјећар из села Патковача код Бијељине.

Слично мишљење дијеле чланови Женске задруге који су на штанду изложили биље и зачине. “Другу годину излажемо на сајму, што нам чини задовољство, јер посјетиоцима можемо показати наших руку дјело. Биљке са љубављу његујемо и на нашем штанду се можете увјерити у то,” истиче Светлана Рашевић Сарић из Бијељине.

Сајам цвијећа се одржава трећи пут у Семберији, истичу организатори, што из године у годину добија на све већем значају. “Огроман посао је иза нас, али се труд исплатио. На трећем сајму цвијећа окупило се двадесет излагача из Семберије, а то је прилика да покажу плодове свог рада. Ми смо у организационом одбору сајма, али имамо штанд АД Комуналца на којем је изложено цвијеће из нашег расадника,” рекла је једна од организатора манифестације Хелена Стојић.

И ове године подршка није изостала од Градске управе Бијељина, а из Одјељења за пољопривреду најављују лијепе вијести за произвођаче цвијећа. “Производња цвијећа има изузетно велики потенцијал у Семберији и заслужује пажњу локалне власти. Ми ћемо ове године, кроз правилник о подстицајима, уврстити ову производњу што се дешава први пут од када постоји аграрни буџет, сигурни смо да то ови вриједни људи заслужују,” истиче Сретен Вучковић из Одјељења за пољопривреду града Бијељина.

У оквиру Сајма цвијећа одржана су предавања стручњака на којима су присутни могли проширити своја знања о пољопривредној  производњи. “Открићемо разне савјете како да се на повољан начин произведе калоричан супстрат. Угледаћемо се на холандски начин који се идеално показао на тржишту.

Напомињем да су изузетно важна оваква предавања, а сајам цвијећа је прилика за то ,организатори су то препознали”, рекла је Милица Грубач са Пољопривредног факултета из Новог Сада.

Неповољне временске прилике утицале су и на уређење дворишта и башти, тврде цвјећари. “Честа смјена Сунца и кише недозвољавају да биљке опстану у цвјећњаку, али још није касно да се цвијеће сади. Наравно, произвођачи цвијећа су морали пратити поскупљења до којих је дошло, па су саднице ове године мало скупље,” рекао је Ивица Петровић, цвјећар из села Црњелово код Бијељине.

Сутра од 9х у Градском парку у Бијељини биће одржан други дан Сајма цвијећа. 

(БН)   Фото:БН

Коментари / 0

Оставите коментар