Treći Sajam cvijeća u Bijeljini

Dvadeset izlagača iz Semberije predstavilo je  svoju ponudu u okviru Sajma cvijeća u Bijeljini, koji je organizovan s ciljem podrške domaćoj proizvodnji i trgovcima.

Republika Srpska 27.05.2023 | 14:19
Treći Sajam cvijeća u Bijeljini

Gradski park u Bijeljini, na trenutak, je dobio sasvim novi izgled jer su proizvođači cvijeća i biljaka na dvadeset štandova izložili plodove svog dugogodišnjeg rada. “ Idealna prilika da pokažemo sve što znamo i radimo, upravo na sajmovima ovakvog tipa, zbog toga se redovno odazivamo na ovu manifestaciju”, rekao je Aleksandar Ćirković, cvjećar iz sela Patkovača kod Bijeljine.

Slično mišljenje dijele članovi Ženske zadruge koji su na štandu izložili bilje i začine. “Drugu godinu izlažemo na sajmu, što nam čini zadovoljstvo, jer posjetiocima možemo pokazati naših ruku djelo. Biljke sa ljubavlju njegujemo i na našem štandu se možete uvjeriti u to,” ističe Svetlana Rašević Sarić iz Bijeljine.

Sajam cvijeća se održava treći put u Semberiji, ističu organizatori, što iz godine u godinu dobija na sve većem značaju. “Ogroman posao je iza nas, ali se trud isplatio. Na trećem sajmu cvijeća okupilo se dvadeset izlagača iz Semberije, a to je prilika da pokažu plodove svog rada. Mi smo u organizacionom odboru sajma, ali imamo štand AD Komunalca na kojem je izloženo cvijeće iz našeg rasadnika,” rekla je jedna od organizatora manifestacije Helena Stojić.

I ove godine podrška nije izostala od Gradske uprave Bijeljina, a iz Odjeljenja za poljoprivredu najavljuju lijepe vijesti za proizvođače cvijeća. “Proizvodnja cvijeća ima izuzetno veliki potencijal u Semberiji i zaslužuje pažnju lokalne vlasti. Mi ćemo ove godine, kroz pravilnik o podsticajima, uvrstiti ovu proizvodnju što se dešava prvi put od kada postoji agrarni budžet, sigurni smo da to ovi vrijedni ljudi zaslužuju,” ističe Sreten Vučković iz Odjeljenja za poljoprivredu grada Bijeljina.

U okviru Sajma cvijeća održana su predavanja stručnjaka na kojima su prisutni mogli proširiti svoja znanja o poljoprivrednoj  proizvodnji. “Otkrićemo razne savjete kako da se na povoljan način proizvede kaloričan supstrat. Ugledaćemo se na holandski način koji se idealno pokazao na tržištu.

Napominjem da su izuzetno važna ovakva predavanja, a sajam cvijeća je prilika za to ,organizatori su to prepoznali”, rekla je Milica Grubač sa Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada.

Nepovoljne vremenske prilike uticale su i na uređenje dvorišta i bašti, tvrde cvjećari. “Česta smjena Sunca i kiše nedozvoljavaju da biljke opstanu u cvjećnjaku, ali još nije kasno da se cvijeće sadi. Naravno, proizvođači cvijeća su morali pratiti poskupljenja do kojih je došlo, pa su sadnice ove godine malo skuplje,” rekao je Ivica Petrović, cvjećar iz sela Crnjelovo kod Bijeljine.

Sutra od 9h u Gradskom parku u Bijeljini biće održan drugi dan Sajma cvijeća. 

(BN)   Foto:BN

Komentari / 0

Ostavite komentar