Окончана расправа: Букејловић затрпан примједбама

Примједбе на нацрт Кривичног законика РС (КЗРС) пристижу на адресу Министарства правде и након завршених јавних расправа, а медијска заједница и даље призива глас разума, јер би криминализација клевете и увреде угушила слободу говора у Српској.

Република Српска 27.05.2023 | 11:33
Окончана расправа: Букејловић затрпан примједбама

Министарство правде РС  је од 5. до 17. маја одржало четири јавне расправе о Нацрту измјена КЗРС и то у Бањалуци, Источном Сарајеву, Бијељини и Требињу.

На јавну расправу позивали су, тврде, предсједнике судова, тужиоце, адвокате те представнике медија, научне и стручне институције те друга правна и физичка лица који су, како наводе, могли да изнесу мишљења, коментаре и сугестије на усвојени нацрт КЗРС у републичком парламенту. 

- Министарству правде за вријеме јавне расправе, али и након тога пристигао је велики број примједаба и сугестија на утврђени нацрт поменутог закона. Тренутно састављамо извјештај о спроведеним јавним расправама. Након сагледавања примједаба и сугестија саставићемо текст приједлога закона који ћемо упутити у даљу процедуру - казали су “Гласу” у Министарству правде на чијем челу је Милош Букејловић. 

У том ресору нису одговорили на питања на шта су се углавном односиле примједбе, односно на које одредбе, као ни када би се закон у форми приједлога оквирно могао наћи поново пред посланицима.

Медијска заједница од тренутка усвајања у форми нацрта поменутог закона упозорава на штетност појединих његових одредаба, а на то су указали и на јавним расправама у четири града.

- На јавним расправама нисмо стекли утисак да ће наше примједбе бити уважене, као ни оне представника академске заједнице. Остајемо при томе да је ријеч о закону који није добар и да га треба дорадити. Чекамо идући корак предлагача како бисмо видјели хоће ли штетне одредбе на које смо указивали завршити и у форми приједлога. Након тога одлучићемо шта даље - рекао је “Гласу” предсједник Скупштине Удружења новинара РС Бранимир Ђуричић.

Нагласио је да, према мишљењу Удружења новинара које је учествовало на готово свим јавним расправама, ништа не иде у добром правцу када је ријеч о поменутом закону.

- Поновили смо предлагачу закона наше примједбе. Текст нацрта закона преурањено је упућен у НСРС без консултација са Удружењем новинара РС. Са садржајем измјена не можемо бити задовољни. Према томе акту, новинар ће бити одговоран и ако пренесе истиниту чињеницу, а ако се друга страна осјећа повријеђеном.

Дакле, новинар ће бити одговоран за све што изговори његов саговорник, што је крајње недопустиво. Шта да радимо? Онда више нећемо ни позивати никога у госте већ ћемо само преносити одредбе из “Службеног гласника” и временску прогнозу - навео је Ђуричић. 

Нагласио је да  усвојеним нацртом измјена КЗРС неће бити кажњавани само лоши новинари већ ће и они добрим отупјети оштрицу и биће уведени у зону калкулације, јер неће смјети ризиковати због превисоких казни.

- Шта ће јавност добити ако се повуку и они добри новинари, а за чији рад до сада није стигла нити једна примједба - упитао је за крај Ђуричић.

Један дио медијске заједнице није учествовао на јавним расправама, већ су само на почетку истих предали захтјев да спорне одредбе тога акта буду повучене из даље процедуре. 

(Глас Српске) 

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

ре

27.05.2023 11:42

Јединствен пример где је неки припвравног са купљеном дипломом права постао министар правде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лик

27.05.2023 18:03

Лик је обичан фићфирић, зато је као послушник режима и постављен, каква стручност његова и образовање у Болоњском систему, ту испита нема, има само скупљење поена на присустово и контролне радове, на крају године студија правног факутлета закључују оцене као у средњој школи. Смешно је да су типа приправника из неке општине поставили за министра правде, а нити има искуства рада у правосуђу, нити је био судија, нити тужилац. Чист пример нестручности и недораслости особе за функцију, која се неће уопште мешати у свој посао, нити знати шта му је у опису радног места.

Name

Ре

27.05.2023 11:59

Само усвојити закон онако како је предложен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маја

27.05.2023 12:30

Најгоре за човјека када престане мислити својом главом. Када постане климоглавац, када се прода за шаку долара..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.05.2023 23:48

Чиме ће размишљати.

Name

МеНАГЕР

27.05.2023 12:54

Ма ко це то толико процитати и сконтати ста све тразе и пису у тим примједбама Згузвај то и у канту Неку малу примједбу увази да не буде бас... Посо је то велики Па немас ти плату 10 000 КМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Qqqq

27.05.2023 13:00

Џаба пишете овом дебилу, рудоња се пита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.05.2023 15:25

А овај бескицмењак гура овај накарадни Закон и није га брига сто це по томе остати упамцен

Name

ре

27.05.2023 13:06

Један букејловић је сахранио приведу и дао страницма рудник Станаре, овај ће да докрајчи и сахрани правосуђе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маја

27.05.2023 13:45

Дјечко са завршеним државним факултетом у Србији, један од најбољих студената. Браним само његову диплому. Остало ме не занима, то препуштам другим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

27.05.2023 15:04

Мајо супља си као и диплома овог стјуарта.

Name

Да Али

27.05.2023 15:37

Њему је битнија партија од струке, логично, он је партија ! Зна он врло добро, да је овај закон уперен против слободе говора и мишљења, али понављам, интерес партије је изнад свега !

Name

Грми

27.05.2023 13:56

Дајте тог балу додиковог протјерајте из РС ,јер није дорастао да цува козе акамоли да народу соли памет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

с

27.05.2023 14:43

колико овај има љубавница, и да ли ко несиц сутира паре по кафанским рупама. ихај зивоте где сам се попо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бој

27.05.2023 14:57

Новосадски експрес студент вецерње сколе прво треба знати ста је примједба и приговор. Због оваквих какве су влсдајуци поставили на функције нам и јесте овако а све их је висе. Оцигледно паметан и истински сколован са подобним и послусним не иде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

27.05.2023 15:46

Можете сви заједно и новинари, и грађани и невладине организације, и високи представник, и парламентарци из ЕУ, да се окренете наопако, заједно са свим тим вашим примједбама, и приговорима, госн. Министар Букејловић је добијо јасан партијски задатак, од врховног правног ауторитета и законодавца из Бакинаца, да закон о криминализацији клевете и увреде, мора бити усвојен у тој форми по хитној процедури, и по партиској директиви!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

27.05.2023 19:58

Овде сви прицају о неким испитима приватним или дрзавним факултетима.Основно сто нико не спомиње су морална нацела па тек онда диплома. Менгеле је био доктор али психопата.

ОДГОВОРИТЕ