Okončana rasprava: Bukejlović zatrpan primjedbama

Primjedbe na nacrt Krivičnog zakonika RS (KZRS) pristižu na adresu Ministarstva pravde i nakon završenih javnih rasprava, a medijska zajednica i dalje priziva glas razuma, jer bi kriminalizacija klevete i uvrede ugušila slobodu govora u Srpskoj.

Republika Srpska 27.05.2023 | 11:33
Okončana rasprava: Bukejlović zatrpan primjedbama

Ministarstvo pravde RS  je od 5. do 17. maja održalo četiri javne rasprave o Nacrtu izmjena KZRS i to u Banjaluci, Istočnom Sarajevu, Bijeljini i Trebinju.

Na javnu raspravu pozivali su, tvrde, predsjednike sudova, tužioce, advokate te predstavnike medija, naučne i stručne institucije te druga pravna i fizička lica koji su, kako navode, mogli da iznesu mišljenja, komentare i sugestije na usvojeni nacrt KZRS u republičkom parlamentu. 

- Ministarstvu pravde za vrijeme javne rasprave, ali i nakon toga pristigao je veliki broj primjedaba i sugestija na utvrđeni nacrt pomenutog zakona. Trenutno sastavljamo izvještaj o sprovedenim javnim raspravama. Nakon sagledavanja primjedaba i sugestija sastavićemo tekst prijedloga zakona koji ćemo uputiti u dalju proceduru - kazali su “Glasu” u Ministarstvu pravde na čijem čelu je Miloš Bukejlović. 

U tom resoru nisu odgovorili na pitanja na šta su se uglavnom odnosile primjedbe, odnosno na koje odredbe, kao ni kada bi se zakon u formi prijedloga okvirno mogao naći ponovo pred poslanicima.

Medijska zajednica od trenutka usvajanja u formi nacrta pomenutog zakona upozorava na štetnost pojedinih njegovih odredaba, a na to su ukazali i na javnim raspravama u četiri grada.

- Na javnim raspravama nismo stekli utisak da će naše primjedbe biti uvažene, kao ni one predstavnika akademske zajednice. Ostajemo pri tome da je riječ o zakonu koji nije dobar i da ga treba doraditi. Čekamo idući korak predlagača kako bismo vidjeli hoće li štetne odredbe na koje smo ukazivali završiti i u formi prijedloga. Nakon toga odlučićemo šta dalje - rekao je “Glasu” predsjednik Skupštine Udruženja novinara RS Branimir Đuričić.

Naglasio je da, prema mišljenju Udruženja novinara koje je učestvovalo na gotovo svim javnim raspravama, ništa ne ide u dobrom pravcu kada je riječ o pomenutom zakonu.

- Ponovili smo predlagaču zakona naše primjedbe. Tekst nacrta zakona preuranjeno je upućen u NSRS bez konsultacija sa Udruženjem novinara RS. Sa sadržajem izmjena ne možemo biti zadovoljni. Prema tome aktu, novinar će biti odgovoran i ako prenese istinitu činjenicu, a ako se druga strana osjeća povrijeđenom.

Dakle, novinar će biti odgovoran za sve što izgovori njegov sagovornik, što je krajnje nedopustivo. Šta da radimo? Onda više nećemo ni pozivati nikoga u goste već ćemo samo prenositi odredbe iz “Službenog glasnika” i vremensku prognozu - naveo je Đuričić. 

Naglasio je da  usvojenim nacrtom izmjena KZRS neće biti kažnjavani samo loši novinari već će i oni dobrim otupjeti oštricu i biće uvedeni u zonu kalkulacije, jer neće smjeti rizikovati zbog previsokih kazni.

- Šta će javnost dobiti ako se povuku i oni dobri novinari, a za čiji rad do sada nije stigla niti jedna primjedba - upitao je za kraj Đuričić.

Jedan dio medijske zajednice nije učestvovao na javnim raspravama, već su samo na početku istih predali zahtjev da sporne odredbe toga akta budu povučene iz dalje procedure. 

(Glas Srpske) 

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

re

27.05.2023 11:42

Jedinstven primer gde je neki pripvravnog sa kupljenom diplomom prava postao ministar pravde.

ODGOVORITE
Name

lik

27.05.2023 18:03

Lik je običan fićfirić, zato je kao poslušnik režima i postavljen, kakva stručnost njegova i obrazovanje u Bolonjskom sistemu, tu ispita nema, ima samo skupljenje poena na prisustovo i kontrolne radove, na kraju godine studija pravnog fakutleta zaključuju ocene kao u srednjoj školi. Smešno je da su tipa pripravnika iz neke opštine postavili za ministra pravde, a niti ima iskustva rada u pravosuđu, niti je bio sudija, niti tužilac. Čist primer nestručnosti i nedoraslosti osobe za funkciju, koja se neće uopšte mešati u svoj posao, niti znati šta mu je u opisu radnog mesta.

Name

Re

27.05.2023 11:59

Samo usvojiti zakon onako kako je predložen.

ODGOVORITE
Name

Maja

27.05.2023 12:30

Najgore za čovjeka kada prestane misliti svojom glavom. Kada postane klimoglavac, kada se proda za šaku dolara..

ODGOVORITE
Name

Re

27.05.2023 23:48

Čime će razmišljati.

Name

MeNAGER

27.05.2023 12:54

Ma ko ce to toliko procitati i skontati sta sve traze i pisu u tim primjedbama Zguzvaj to i u kantu Neku malu primjedbu uvazi da ne bude bas... Poso je to veliki Pa nemas ti platu 10 000 KM

ODGOVORITE
Name

Qqqq

27.05.2023 13:00

Džaba pišete ovom debilu, rudonja se pita.

ODGOVORITE
Name

Re

27.05.2023 15:25

A ovaj beskicmenjak gura ovaj nakaradni Zakon i nije ga briga sto ce po tome ostati upamcen

Name

re

27.05.2023 13:06

Jedan bukejlović je sahranio privedu i dao stranicma rudnik Stanare, ovaj će da dokrajči i sahrani pravosuđe.

ODGOVORITE
Name

Maja

27.05.2023 13:45

Dječko sa završenim državnim fakultetom u Srbiji, jedan od najboljih studenata. Branim samo njegovu diplomu. Ostalo me ne zanima, to prepuštam drugim.

ODGOVORITE
Name

Doboj

27.05.2023 15:04

Majo suplja si kao i diploma ovog stjuarta.

Name

Da Ali

27.05.2023 15:37

Njemu je bitnija partija od struke, logično, on je partija ! Zna on vrlo dobro, da je ovaj zakon uperen protiv slobode govora i mišljenja, ali ponavljam, interes partije je iznad svega !

Name

Grmi

27.05.2023 13:56

Dajte tog balu dodikovog protjerajte iz RS ,jer nije dorastao da cuva koze akamoli da narodu soli pamet.

ODGOVORITE
Name

s

27.05.2023 14:43

koliko ovaj ima ljubavnica, i da li ko nesic sutira pare po kafanskim rupama. ihaj zivote gde sam se popo

ODGOVORITE
Name

Boj

27.05.2023 14:57

Novosadski ekspres student vecernje skole prvo treba znati sta je primjedba i prigovor. Zbog ovakvih kakve su vlsdajuci postavili na funkcije nam i jeste ovako a sve ih je vise. Ocigledno pametan i istinski skolovan sa podobnim i poslusnim ne ide.

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

27.05.2023 15:46

Možete svi zajedno i novinari, i građani i nevladine organizacije, i visoki predstavnik, i parlamentarci iz EU, da se okrenete naopako, zajedno sa svim tim vašim primjedbama, i prigovorima, gosn. Ministar Bukejlović je dobijo jasan partijski zadatak, od vrhovnog pravnog autoriteta i zakonodavca iz Bakinaca, da zakon o kriminalizaciji klevete i uvrede, mora biti usvojen u toj formi po hitnoj proceduri, i po partiskoj direktivi!!

ODGOVORITE
Name

Nikola

27.05.2023 19:58

Ovde svi pricaju o nekim ispitima privatnim ili drzavnim fakultetima.Osnovno sto niko ne spominje su moralna nacela pa tek onda diploma. Mengele je bio doktor ali psihopata.

ODGOVORITE