Како ће се рецесија у Њемачкој одразити на живот у БиХ

Њемачка економија и званично је ушла у рецесију, јер је у два узастопна квартала пао БДП, и процјене стручњака су да то неће дуго трајати, али да ће се у сваком случају одразити на БиХ, посебно на њен извоз, код којег се већ виде знаци успоравања.

Босна и Херцеговина 27.05.2023 | 10:00
Како ће се рецесија у Њемачкој одразити на живот у БиХ

Иако рецесију у Њемачкој посматрају као техничку, чињеница је да ће успоравање њене економије осјетити цијела Европа, и кључно је питање колико ће све то трајати.

Ако је судити по историјским искуствима, Њемачка ће се врло брзо опоравити, што говоре и званичне процјене да ће њена економија ипак на крају, на годишњем нивоу расти.

БДП Њемачке у прва три мјесеца ове године пао је за 0,3 одсто у односу на претходно тромјесечје, када се смањио за 0,5 одсто.

"Након што је БДП клизнуо у негативно подручје већ крајем 2022. године, њемачка економија забиљежила је два негативна квартала заредом", рекла је Рутх Бранд, предсједница Дестатиса.

Ипак, позитивни импулси постоје, јер су улагања компанија и извоз у односу на претходна три мјесеца порасли за три одсто, односно за 0,4 одсто, а процјене Владе Њемачке су да ће раст на крају године бити најмање 0,4 одсто.

Марко Ђого, декан Економског факултета у Палама, рекао је да се њемачка рецесија већ осјети и у Републици Српској, гдје је пао извоз од неких десет одсто, што је повезано са стањем на иностраним тржиштима.

"Надам се и очекујем да ће Њемачка врло брзо кренути напријед, а што опет не зависи само од њих и то је стицај околности на који чак ни велика Њемачка не може да утиче и више су повезане са политиком него стањем економије", рекао је Ђого за "Независне новине".

Он каже да ће техничка рецесија у Њемачкој сасвим сигурно утицати и на остале земље, јер је она мотор Европе и највећа европска економија и као таква је центар система који ће засигурно губити на динамици.

Када је ријеч о спољнотрговинској размјени, Босна и Херцеговина је у прва четири мјесеца ове године у Њемачку извезла робу у вриједности од 930.606.656 КМ, а занимљиво је да је у марту ове године извозом од 245 милиона КМ забиљежен рекорд извоза у Њемачку.

Када је ријеч о увозу, Босна и Херцеговина из Њемачке у прва четири мјесеца ове године увезла је робу у вриједности од 1,027 милијарди КМ.

У смислу робне размјене, послије Хрватске, Њемачка је најзначајнија земља, а одмах иза ње су Србија, Италија и Словенија.

"Рецесија у Њемачкој не би требало да има значајнијих утицаја на нашу економију. Тачно је да смо ми везани за њих у смислу извоза, али моја слободна процјена је да неће бити значајнијих импликација по економију БиХ", рекао је Ермин Церо, економиста.

Он такође наглашава да је Њемачка мотор Европске уније и да вјерује да ће се врло брзо вратити на позицију раста, али да се њено успоравање може осјетити и у осталим земљама Европске уније, јер "кад Њемачка кихне, остали се прехладе".

"Вјерујем да ће се економија Њемачке врло брзо опоравити и почети да расте, јер ако нису прошле године били у рецесији, не видим зашто би ову годину завршили тако", закључио је Церо за "Независне новине".

(Независне)  Фото:Агенције

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Пањик

27.05.2023 10:11

ДАБОГДА ПРОПАЛИ И НЕСТАЛИ СА ЛИЦА ЗЕМЉЕ ОТРОВИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

27.05.2023 10:26

Немачка више никад неће бити шта је била. Окренули су леђа Русији уз цију су помоћ нај висе ојачали. Америка ће им узети душу а примили свакојаке багре као да им раде а само се коте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

незнам

27.05.2023 12:46

А ја се цитаво вријеме питам сто смо ми тако богати?П.сај русију теско оном кога они помазу.

Name

Не треба ни бити

27.05.2023 10:28

Проблем извоз и онако извозите за лазну вриједност а увозите пробеме економске и сваке друге природе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

27.05.2023 10:41

Германији це кренути боље цим "побједи" Русију, знаци цекаце се дуго.. Зелени проводе агенду деиндустријализације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

није него

27.05.2023 10:56

Кад се у Њемачкој неко накашље,у Босни се грипа јави!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маре

27.05.2023 18:25

Тако је!! А грипа кад стигне казе: треба ми јос радника за Деутсцхланд.

Name

Хеј

27.05.2023 11:23

Па хеј све ће ти сад поскупљати а Њемци неће дати да се носе паре из Њемачке вамо, јер се један пингвин прехладио на Гренланду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицо

27.05.2023 11:50

Њемацка је највеци искористављатељ економије други земаља као и радне снаге,нуде понизне послове плацају минимално ,мало ко да има бољу плату и радно мијесто,све у свему цисто искористављање уз помоц наси политицки лопова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

незнам

27.05.2023 12:45

Како би било да посаљемо насе струцњаке да поправе стање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејани

27.05.2023 14:23

Видим да се многи радују пропасти Њемачке, али нису свјесни колико су Европа и еx YУ земље зависне од Њемачке..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зависни су они

27.05.2023 21:38

Од пљацке као наркомани од дроге ...

Name

Ево све плацемо

27.05.2023 21:39

Од залости сзо рајх скапава.

ОДГОВОРИТЕ