Kako će se recesija u Njemačkoj odraziti na život u BiH

Njemačka ekonomija i zvanično je ušla u recesiju, jer je u dva uzastopna kvartala pao BDP, i procjene stručnjaka su da to neće dugo trajati, ali da će se u svakom slučaju odraziti na BiH, posebno na njen izvoz, kod kojeg se već vide znaci usporavanja.

Bosna i Hercegovina 27.05.2023 | 10:00
Kako će se recesija u Njemačkoj odraziti na život u BiH

Iako recesiju u Njemačkoj posmatraju kao tehničku, činjenica je da će usporavanje njene ekonomije osjetiti cijela Evropa, i ključno je pitanje koliko će sve to trajati.

Ako je suditi po istorijskim iskustvima, Njemačka će se vrlo brzo oporaviti, što govore i zvanične procjene da će njena ekonomija ipak na kraju, na godišnjem nivou rasti.

BDP Njemačke u prva tri mjeseca ove godine pao je za 0,3 odsto u odnosu na prethodno tromjesečje, kada se smanjio za 0,5 odsto.

"Nakon što je BDP kliznuo u negativno područje već krajem 2022. godine, njemačka ekonomija zabilježila je dva negativna kvartala zaredom", rekla je Ruth Brand, predsjednica Destatisa.

Ipak, pozitivni impulsi postoje, jer su ulaganja kompanija i izvoz u odnosu na prethodna tri mjeseca porasli za tri odsto, odnosno za 0,4 odsto, a procjene Vlade Njemačke su da će rast na kraju godine biti najmanje 0,4 odsto.

Marko Đogo, dekan Ekonomskog fakulteta u Palama, rekao je da se njemačka recesija već osjeti i u Republici Srpskoj, gdje je pao izvoz od nekih deset odsto, što je povezano sa stanjem na inostranim tržištima.

"Nadam se i očekujem da će Njemačka vrlo brzo krenuti naprijed, a što opet ne zavisi samo od njih i to je sticaj okolnosti na koji čak ni velika Njemačka ne može da utiče i više su povezane sa politikom nego stanjem ekonomije", rekao je Đogo za "Nezavisne novine".

On kaže da će tehnička recesija u Njemačkoj sasvim sigurno uticati i na ostale zemlje, jer je ona motor Evrope i najveća evropska ekonomija i kao takva je centar sistema koji će zasigurno gubiti na dinamici.

Kada je riječ o spoljnotrgovinskoj razmjeni, Bosna i Hercegovina je u prva četiri mjeseca ove godine u Njemačku izvezla robu u vrijednosti od 930.606.656 KM, a zanimljivo je da je u martu ove godine izvozom od 245 miliona KM zabilježen rekord izvoza u Njemačku.

Kada je riječ o uvozu, Bosna i Hercegovina iz Njemačke u prva četiri mjeseca ove godine uvezla je robu u vrijednosti od 1,027 milijardi KM.

U smislu robne razmjene, poslije Hrvatske, Njemačka je najznačajnija zemlja, a odmah iza nje su Srbija, Italija i Slovenija.

"Recesija u Njemačkoj ne bi trebalo da ima značajnijih uticaja na našu ekonomiju. Tačno je da smo mi vezani za njih u smislu izvoza, ali moja slobodna procjena je da neće biti značajnijih implikacija po ekonomiju BiH", rekao je Ermin Cero, ekonomista.

On takođe naglašava da je Njemačka motor Evropske unije i da vjeruje da će se vrlo brzo vratiti na poziciju rasta, ali da se njeno usporavanje može osjetiti i u ostalim zemljama Evropske unije, jer "kad Njemačka kihne, ostali se prehlade".

"Vjerujem da će se ekonomija Njemačke vrlo brzo oporaviti i početi da raste, jer ako nisu prošle godine bili u recesiji, ne vidim zašto bi ovu godinu završili tako", zaključio je Cero za "Nezavisne novine".

(Nezavisne)  Foto:Agencije

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Panjik

27.05.2023 10:11

DABOGDA PROPALI I NESTALI SA LICA ZEMLJE OTROVI

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

27.05.2023 10:26

Nemačka više nikad neće biti šta je bila. Okrenuli su leđa Rusiji uz ciju su pomoć naj vise ojačali. Amerika će im uzeti dušu a primili svakojake bagre kao da im rade a samo se kote.

ODGOVORITE
Name

neznam

27.05.2023 12:46

A ja se citavo vrijeme pitam sto smo mi tako bogati?P.saj rusiju tesko onom koga oni pomazu.

Name

Ne treba ni biti

27.05.2023 10:28

Problem izvoz i onako izvozite za laznu vrijednost a uvozite probeme ekonomske i svake druge prirode...

ODGOVORITE
Name

realnost

27.05.2023 10:41

Germaniji ce krenuti bolje cim "pobjedi" Rusiju, znaci cekace se dugo.. Zeleni provode agendu deindustrijalizacije.

ODGOVORITE
Name

nije nego

27.05.2023 10:56

Kad se u Njemačkoj neko nakašlje,u Bosni se gripa javi!

ODGOVORITE
Name

Mare

27.05.2023 18:25

Tako je!! A gripa kad stigne kaze: treba mi jos radnika za Deutschland.

Name

Hej

27.05.2023 11:23

Pa hej sve će ti sad poskupljati a Njemci neće dati da se nose pare iz Njemačke vamo, jer se jedan pingvin prehladio na Grenlandu.

ODGOVORITE
Name

Mico

27.05.2023 11:50

Njemacka je najveci iskoristavljatelj ekonomije drugi zemalja kao i radne snage,nude ponizne poslove placaju minimalno ,malo ko da ima bolju platu i radno mijesto,sve u svemu cisto iskoristavljanje uz pomoc nasi politicki lopova.

ODGOVORITE
Name

neznam

27.05.2023 12:45

Kako bi bilo da posaljemo nase strucnjake da poprave stanje.

ODGOVORITE
Name

Dejani

27.05.2023 14:23

Vidim da se mnogi raduju propasti Njemačke, ali nisu svjesni koliko su Evropa i ex YU zemlje zavisne od Njemačke..

ODGOVORITE
Name

Zavisni su oni

27.05.2023 21:38

Od pljacke kao narkomani od droge ...

Name

Evo sve placemo

27.05.2023 21:39

Od zalosti szo rajh skapava.

ODGOVORITE