Масакр у школи на Врачару има елементе терористичког акта

"Остајем при ставу да стравично убиство деветоро ученика и чувара Основне школе “Владислав Рибникар” на Врачару у Београду има елементе терористичког акта. Дјечак од 13 година није био у стању да све сам смисли и изведе, па иза тога може да стоји нека терористичка организација, рекла је Зора Добричанин Никодиновић, један од најутицајнијих адвоката у Србији и региону у емисји "Мат" БН телевизије.

Република Српска 25.05.2023 | 21:21
Масакр у школи на Врачару има елементе терористичког акта

Један од првих елементата тероризма, који имамо и у том случају је, каже Добричанин Никодиновић, тај да гину невини људи.

"За ту квалификацију је посебно важно да се изазове страх великих размјера, што је у овом случају постигнуто јер се страх увукао међу народ. То потврђује тезу да се идеја за тако стравичан злочин и све везано за начин извршења није могла родити само у глави 13-годишњака. Иза ње стоји неко ко не мисли добро нашој дјеци и нашој земљи", каже  Добричанин Никодиновић.

Немамо конкретног извршиоца који може да одговара за то кривично дјело акта тероризма јер га је извршило дијете испод 14 година које није кривично одговорно према нашем закону, објашњава Добричанин Никодиновић и додаје да то значи да имамо злочин без казне.

"Дијете од 13 година не може да одговара за тероризам, али то не значи да се терористички акт није догодио. Мислим да постоје велика опасност да и друга дјеца, управо због изостанка казне, постану жртве или продужена рука неких терористичких, мрачних или криминалистичких организација. У циљи заштите дјеца нешто мора да се мијења", јасна је Добричанин Никодиновић.

Да би се то спријечило потребно је, сматра она, развити мјере генералне превенције, која је оно што спречава извршење кривичног дјела заједно са страхом да ће бити отктивени, а не висина казне.

"У моменту када старосна граница за кривичну одговорност 14 година, за млађе особе тог страха нема. С друге стране, друштвене мреже од антихероја праве хероје па је тако за 45 минута чак 47.000 особа на једној друштвеном мрежи лајковало статус да је К.К "краљ" или нешто слично", објашњава Добричанин Никодиновић.

"Сматрам да измјена кривичног законика треба да буде таква да нико никада не прочита да неће бити одговоран за неко кривично дјело. Желим да сви родитељи знају да им дјеца могу бити одговорна у било којој животној доби те да својим превентивним дјеловањем и васпитањем то спријече.

Потребно је да се комплетна стручна јавност укључи у акцију и предузме све да се злочин какав се догодио у Основној школи "Владислав Рибникар" не понови", закључује  Добричанин Никодиновић.

(БН) Фото: БН

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

А

25.05.2023 22:24

Добро дјете испитати ! Ко зна и ко мозда стоји иза тог слуцаја , и које га том злу наговорио !!! Наравно струцни људи то могу доказати ! Али никакав приступ особама са вана не дозвољавати приступ, и било какав разговор , само струцно особље борити се да се доказе истина !!! Па онда даље. Овај слуцај је сумљив , и могуце је да је неко том злу кумовао !!!👍

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дриугаувугла

25.05.2023 23:31

А ова адвокатица ко вегета,свагдје се трпа ,нема телевизије на којој није била ,стално иста прица ,превисе је заиста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прњавор

26.05.2023 00:00

Зашто ову будалу стално зову у емисије?жена је за психијатрије.малог од 13 година су "врбовале западне,обавештајне службе"....па ти реци да је нормална??????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош

26.05.2023 00:24

Није помињала само западне него и руске службе.

Name

Ђуро

26.05.2023 01:28

Ви немате појма баш тако дијете од 13 година је најлаķше наговорити, у Израелу 13 година малог палестинаца опашу бомбама и пошаљу у синагогу, а свјесни су да ће и он погинуту.

Name

Љубе

26.05.2023 06:56

Тако је!!!

Name

Јебали вас

26.05.2023 12:32

...израелци! Они су починили геноцид 1948 и никад нико није одговарао и шта очекивати? Зашто Палестинце узимате као промјер а не гледате како хришћанске паравојске у Африци и Азији те јужној Америци регрутују дјецу у разноразне војске и да убијају друге људе... То вам је ок?

Name

Љубе

26.05.2023 06:55

Свакакве луде доводите у емисију да контаминирају медијски простор својим "идејама" које пласирају из ко зна каквог разлога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питате се

26.05.2023 10:50

Изјава "од антихероја праве хероје" је потпуно у праву. Међутим таква је пракса у јавном простору и медијима Србије последњих тридесет година. Од бившим ратних злочинаца пресуђених пред међународним судом, ма коме се он свидио или не, по одслужењу казне затвора они се рехабилитују, праве се од истих жртве, теорије завјере, па до те мјере да злочини које су директно или индикретно чинили се чак правдају. Чак ти исти гостују по пар сати седмично по разним медијима и даље шире мржњу, нетолеранцију, нетрепељивост и сл. Дјеца то господо гледају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

26.05.2023 16:56

Колико ли само паметних сада има да човјек неможе повјеровати. Како неби само један прије трагедије па да спријечи трагедију.

ОДГОВОРИТЕ