Masakr u školi na Vračaru ima elemente terorističkog akta

"Ostajem pri stavu da stravično ubistvo devetoro učenika i čuvara Osnovne škole “Vladislav Ribnikar” na Vračaru u Beogradu ima elemente terorističkog akta. Dječak od 13 godina nije bio u stanju da sve sam smisli i izvede, pa iza toga može da stoji neka teroristička organizacija, rekla je Zora Dobričanin Nikodinović, jedan od najuticajnijih advokata u Srbiji i regionu u emisji "Mat" BN televizije.

Republika Srpska 25.05.2023 | 21:21
Masakr u školi na Vračaru ima elemente terorističkog akta

Jedan od prvih elementata terorizma, koji imamo i u tom slučaju je, kaže Dobričanin Nikodinović, taj da ginu nevini ljudi.

"Za tu kvalifikaciju je posebno važno da se izazove strah velikih razmjera, što je u ovom slučaju postignuto jer se strah uvukao među narod. To potvrđuje tezu da se ideja za tako stravičan zločin i sve vezano za način izvršenja nije mogla roditi samo u glavi 13-godišnjaka. Iza nje stoji neko ko ne misli dobro našoj djeci i našoj zemlji", kaže  Dobričanin Nikodinović.

Nemamo konkretnog izvršioca koji može da odgovara za to krivično djelo akta terorizma jer ga je izvršilo dijete ispod 14 godina koje nije krivično odgovorno prema našem zakonu, objašnjava Dobričanin Nikodinović i dodaje da to znači da imamo zločin bez kazne.

"Dijete od 13 godina ne može da odgovara za terorizam, ali to ne znači da se teroristički akt nije dogodio. Mislim da postoje velika opasnost da i druga djeca, upravo zbog izostanka kazne, postanu žrtve ili produžena ruka nekih terorističkih, mračnih ili kriminalističkih organizacija. U cilji zaštite djeca nešto mora da se mijenja", jasna je Dobričanin Nikodinović.

Da bi se to spriječilo potrebno je, smatra ona, razviti mjere generalne prevencije, koja je ono što sprečava izvršenje krivičnog djela zajedno sa strahom da će biti otktiveni, a ne visina kazne.

"U momentu kada starosna granica za krivičnu odgovornost 14 godina, za mlađe osobe tog straha nema. S druge strane, društvene mreže od antiheroja prave heroje pa je tako za 45 minuta čak 47.000 osoba na jednoj društvenom mreži lajkovalo status da je K.K "kralj" ili nešto slično", objašnjava Dobričanin Nikodinović.

"Smatram da izmjena krivičnog zakonika treba da bude takva da niko nikada ne pročita da neće biti odgovoran za neko krivično djelo. Želim da svi roditelji znaju da im djeca mogu biti odgovorna u bilo kojoj životnoj dobi te da svojim preventivnim djelovanjem i vaspitanjem to spriječe.

Potrebno je da se kompletna stručna javnost uključi u akciju i preduzme sve da se zločin kakav se dogodio u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ne ponovi", zaključuje  Dobričanin Nikodinović.

(BN) Foto: BN

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

A

25.05.2023 22:24

Dobro djete ispitati ! Ko zna i ko mozda stoji iza tog slucaja , i koje ga tom zlu nagovorio !!! Naravno strucni ljudi to mogu dokazati ! Ali nikakav pristup osobama sa vana ne dozvoljavati pristup, i bilo kakav razgovor , samo strucno osoblje boriti se da se dokaze istina !!! Pa onda dalje. Ovaj slucaj je sumljiv , i moguce je da je neko tom zlu kumovao !!!👍

ODGOVORITE
Name

Driugauvugla

25.05.2023 23:31

A ova advokatica ko vegeta,svagdje se trpa ,nema televizije na kojoj nije bila ,stalno ista prica ,previse je zaista.

ODGOVORITE
Name

Prnjavor

26.05.2023 00:00

Zašto ovu budalu stalno zovu u emisije?žena je za psihijatrije.malog od 13 godina su "vrbovale zapadne,obaveštajne službe"....pa ti reci da je normalna??????

ODGOVORITE
Name

Miloš

26.05.2023 00:24

Nije pominjala samo zapadne nego i ruske službe.

Name

Đuro

26.05.2023 01:28

Vi nemate pojma baš tako dijete od 13 godina je najlaķše nagovoriti, u Izraelu 13 godina malog palestinaca opašu bombama i pošalju u sinagogu, a svjesni su da će i on poginutu.

Name

Ljube

26.05.2023 06:56

Tako je!!!

Name

Jebali vas

26.05.2023 12:32

...izraelci! Oni su počinili genocid 1948 i nikad niko nije odgovarao i šta očekivati? Zašto Palestince uzimate kao promjer a ne gledate kako hrišćanske paravojske u Africi i Aziji te južnoj Americi regrutuju djecu u raznorazne vojske i da ubijaju druge ljude... To vam je ok?

Name

Ljube

26.05.2023 06:55

Svakakve lude dovodite u emisiju da kontaminiraju medijski prostor svojim "idejama" koje plasiraju iz ko zna kakvog razloga.

ODGOVORITE
Name

Pitate se

26.05.2023 10:50

Izjava "od antiheroja prave heroje" je potpuno u pravu. Međutim takva je praksa u javnom prostoru i medijima Srbije poslednjih trideset godina. Od bivšim ratnih zločinaca presuđenih pred međunarodnim sudom, ma kome se on svidio ili ne, po odsluženju kazne zatvora oni se rehabilituju, prave se od istih žrtve, teorije zavjere, pa do te mjere da zločini koje su direktno ili indikretno činili se čak pravdaju. Čak ti isti gostuju po par sati sedmično po raznim medijima i dalje šire mržnju, netoleranciju, netrepeljivost i sl. Djeca to gospodo gledaju.

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

26.05.2023 16:56

Koliko li samo pametnih sada ima da čovjek nemože povjerovati. Kako nebi samo jedan prije tragedije pa da spriječi tragediju.

ODGOVORITE