У фокусу криминализација јавне ријечи: Затражена помоћ од званичника ЕУ

– Група новинара и активиста из Републике Српске борави у посјети институцијама ЕУ у Бриселу, гдје су највише званичнике упознали с проблемима који би могли услиједити ако власти РС усвоје измјене Кривичног законика о криминализацији клевете и увреде.

Република Српска 25.05.2023 | 16:43
У фокусу криминализација јавне ријечи: Затражена помоћ од званичника ЕУ

Група је претходних дана посјетила Организацију за европску безбједност и сарадњу у Бечу и Савјет Европе у Стразбуру, а посјету су омогућиле и организовале институције ЕУ, уз ове двије организације. У Бриселу су се новинари и активисти састали и с представницима Међународне федерације новинара, који ће ускоро посјетити БиХ, и са званичницима разговарали о медијским слободама у земљи.

Званичници ЕУ новинаре и активисте упознали су са ситуацијом у земљама чланицама када је у питању слобода изражавања у земљама чланицама ЕУ, као и како теку расправе о уредби о регистрацији страних агената у ЕУ.

Групи коју чине новинари Дејан Шајиновић из “Независних новина”, Никола Морача из “Еуроблица” и Вања Стокић из “Етрафике”, те активисткиња и правница Јована Кисин Загајац и Ивана Корајлић, извршна директорица канцеларије “Транспаренцy Интенатионала” у Бањалуци, речено је да, иако већина земаља ЕУ има криминализацију клевете и увреде усвојим законима, та ситуација је неупоредива с плановима власти РС јер постоји независно правосуђе и јавне политике којима је циљ заштита слободе говора, а не његово сузбијање.

Новинари и активисти су званичнике Европске службе за спољне послове, Европске комисије и Европског парламента упознали с процедуралним проблемима у вези с овим правним актима, као и о клими коју власти у РС креирају с циљем сузбијања слободног изражавања и повећања контроле у јавном простору.

Они су од европских званичника тражили да искористе свој утицај и помогну да се ова законска рјешења повуку и да се након тога покрене отворена расправа о свим проблемима који постоје у јавном простору у РС, како би се ти проблеми рјешавали у складу с европским стандардима.

С обзиром на то да власти РС најављују и закон о регистрацији страних агената по узору на закон који је у припреми у ЕУ, група новинара и активиста упозната је с током расправе у ЕУ о том питању и истакнуто је да се ради о закону који неће довести у питање  рад невладиних организација, већ ће помоћи у сузбијању негативних утицаја Русије и Кине на политичке процесе у ЕУ. Новинари и активисти су упозорили да би доношење таквог закона у ЕУ, без обзира на другачију мотивацију од оне у РС, могло довести до сличних закона у свим земљама западног Балкана, које би то могле искористити као повод да се обрачунавају с организацијама које власти критикују због корупције и других облика злоупотребе јавног положаја.

Новинарима и активистима је снажну подршку исказала Ангелина Ајхорст, извршна директорица за Европу и централну Азију у Европској служби за спољне послове, која је истакла да се ЕУ залаже за сва људска права у БиХ и другим земљама које су у процесу придруживања ЕУ.

Из институција ЕУ је саопштено да су с новинарима и активистима имали отворен и искрен разговор о клими и њиховом раду, укључујући и о законима који су у процедури у РС, а који се односе на криминализацију клевете и увреде и о регистрацији страних агената, који би могао погодити дио медија који функционишу као невладине организације, а баве се истраживачким новинарством.

Разговори су вођени и у Дирекцији  за вриједности и транспарентност Европске комисије, као и с Јасном Јелишић, шефицом Радне групе за западни Балкан у Европској служби за спољне послове.

У разговорима с европским парламентарцима, међу којима су били Паоло Рангел, извјестилац за БиХ, као и Тинеке Стрик и Дитмар Костер изражена је забринутост због ситуације с људским правима у РС.

Парламентарци су истакли да би ЕУ требало да пажљивије додјељује средства из претприступних средстава и да их услови поштовањем људских права, посебно кад је у питању криминализација клевете и увреде. Новинари и активисти су истакли да помоћ не би требало да буде ускраћена грађанима Републике Српске, већ да би требало да буде искориштена како би се власти мотивисале да поштују сва људска права и повуку репресивне законе.

Новинари и активисти су посјетили и Канцеларију високог комесара УН за људска права, гдје су такође истакли шта би се могло десити ако овакве одредбе буду усвојене.

Синиша Вукелић, предсједник Клуба новинара Бањалука, који се због породичних околности није могао придружити новинарима и активистима, рекао је да је циљ ове посјете да међународне и највише европске институције буду упознате с тенденцијом кршења основних људских права у Републици Српској.

“Ограничавање слободе говора кроз криминализацију клевете и увреде од стране власти РС врхунац је више година ствараног амбијента у којем двије трећине грађана сматрају да је прихватљиво ударити новинара. Новинарство у нашој земљи је на издисају и мислим да то треба да знају европски званичници, али и међународне организације за заштиту новинара и људских права.  Очекујемо од њих помоћ у овој борби, која није само медијска, већ свих грађана у РС и БиХ, јер се опасно брзо удаљавамо од демократичних и слободних земаља ЕУ, којој БиХ званично тежи”, рекао је Вукелић.

(Независне) Фото: НН

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

д

25.05.2023 17:26

Миле призна само Москву и своја права које је освојио на изборима, а то је све у РС. Касно се буните, нездраво је све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адвокат

25.05.2023 17:36

Како се сви сјете ЕУ кад је тешко. Па жалите се Београду и Москви, то су ваши политички центри. Шта ЕУ има с вама?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мароја

25.05.2023 18:21

Види,ови би помоћ од Еуропе,а мисле да су у Русији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

25.05.2023 18:22

Ви сте погријешили. Требали сте ићи у Москву код Путина. Шта ће нам Брисел и ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

26.05.2023 05:45

Сада се јасно види да је финасирање ових квази новинара управо из Брисела.

ОДГОВОРИТЕ