Братунац: Обиљежен дан Игманске бригаде ВРС

У Братунцу је данас, по први пут, организовано обиљежавање дана Игманске бригаде Војске Републике Српске, која је у протеклом рату спасила српско становништво од страдања у сарајевској општини Ḫаџићи.

Република Српска 25.05.2023 | 15:11
Братунац: Обиљежен дан Игманске бригаде ВРС

Сузе у очима и бол у срцу прате Ковиљку Томаш већ 31. годину. Ковиљка је '92 у Хаџићима  изгубила  сина јединица. Њен син Вељко данас почива на братуначком гробљу. Када су избјегли каже Ковиљка није га могла оставити.

Одмах кад смо пошли ми селити онда смо га пренијели. Три пута сам га копала, да ти не причам своје муке са сузама у очима прича Ковиљка.

Росанда Лојаница, изгубила је брата и рођаке. Муж јој је касније преминуо од последица рањавања. И она је кости својих најмилијих пренијела у Братунац.

Прењели смо кад је било оно масовно ношење бораца. Тада смо сви прењели скупа и сахранили их овде. Све су ово из мог мјеста. И редом су зашли. Немојте ме више ништа питати. 

Породице погинулих ријетко ико пита како су и како живе. Заборављени од свих сами носе своје муке и преживљавају. Уз то свакодневно трпе понижења каже Небојша Бандука, борац Игманске бригаде.

Рањен у главу и слух оштећен сто одсто. Овдје сам као борац омаловажен и понижен. И као човјек и као грађанин Братунца. Омаловажен и у фирми Техничком ремонтном заводу коју сам јуначки одбранио.

Иселио по онаквој хладноћи. Данас сам на чекању  скоро годину дана и поново ми продуже на шест мјесеци са платом испод 430 марака. Ето како данас живе борци, огорчено прича Бандука.

Помени су једино сјећање на страдале Србе у протеклом рату. За страдале припаднике Игманске бригаде данас је у Братунцу први пут служен помен.

Пошта је  одата на братуначког гробљу гдје је након потписивања Дејтонског споразума и егзодуса Срба из сарајевских општина које су предате Федерацији БиХ, пребачено и покопано око 190 српских бораца, од којих су већина били припадници Игманске бригаде који су дали важан допринос у стварању Републике Српске.

Покушавсмо да од заборава отргнрмо Игманску бригаду и погинуле борце ове бригаде који су сахрањени овде на војничком гробљу у Братунцу. Мада имамо ми погинулих бораца који су сахрањени на Сокоцу на "Малом Зејтинлуку" и на неким локалним гробљима каже Славко Ковачевић, организатор помена.

Данашњи датум, 25. мај је одређен за Дан Игманске бригаде јер је на овај датум '92. године у одбрани Хаџића и околних мјеста страдао највећи број припадника бригаде.

(БН)  Фото:БН

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Истина

25.05.2023 15:57

Свим погинулим у отађбинском рату нека је вјечна слава, и вјечни мир и покој!

ОДГОВОРИТЕ
Name

раде

03.06.2023 16:28

па кад оно треба организовати трке паса јел, у септембру, а шта мислиш подпресједиће Републике Српске

ОДГОВОРИТЕ