Bratunac: Obilježen dan Igmanske brigade VRS

U Bratuncu je danas, po prvi put, organizovano obilježavanje dana Igmanske brigade Vojske Republike Srpske, koja je u proteklom ratu spasila srpsko stanovništvo od stradanja u sarajevskoj opštini Ḫadžići.

Republika Srpska 25.05.2023 | 15:11
Bratunac: Obilježen dan Igmanske brigade VRS

Suze u očima i bol u srcu prate Koviljku Tomaš već 31. godinu. Koviljka je '92 u Hadžićima  izgubila  sina jedinica. Njen sin Veljko danas počiva na bratunačkom groblju. Kada su izbjegli kaže Koviljka nije ga mogla ostaviti.

Odmah kad smo pošli mi seliti onda smo ga prenijeli. Tri puta sam ga kopala, da ti ne pričam svoje muke sa suzama u očima priča Koviljka.

Rosanda Lojanica, izgubila je brata i rođake. Muž joj je kasnije preminuo od posledica ranjavanja. I ona je kosti svojih najmilijih prenijela u Bratunac.

Prenjeli smo kad je bilo ono masovno nošenje boraca. Tada smo svi prenjeli skupa i sahranili ih ovde. Sve su ovo iz mog mjesta. I redom su zašli. Nemojte me više ništa pitati. 

Porodice poginulih rijetko iko pita kako su i kako žive. Zaboravljeni od svih sami nose svoje muke i preživljavaju. Uz to svakodnevno trpe poniženja kaže Nebojša Banduka, borac Igmanske brigade.

Ranjen u glavu i sluh oštećen sto odsto. Ovdje sam kao borac omalovažen i ponižen. I kao čovjek i kao građanin Bratunca. Omalovažen i u firmi Tehničkom remontnom zavodu koju sam junački odbranio.

Iselio po onakvoj hladnoći. Danas sam na čekanju  skoro godinu dana i ponovo mi produže na šest mjeseci sa platom ispod 430 maraka. Eto kako danas žive borci, ogorčeno priča Banduka.

Pomeni su jedino sjećanje na stradale Srbe u proteklom ratu. Za stradale pripadnike Igmanske brigade danas je u Bratuncu prvi put služen pomen.

Pošta je  odata na bratunačkog groblju gdje je nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma i egzodusa Srba iz sarajevskih opština koje su predate Federaciji BiH, prebačeno i pokopano oko 190 srpskih boraca, od kojih su većina bili pripadnici Igmanske brigade koji su dali važan doprinos u stvaranju Republike Srpske.

Pokušavsmo da od zaborava otrgnrmo Igmansku brigadu i poginule borce ove brigade koji su sahranjeni ovde na vojničkom groblju u Bratuncu. Mada imamo mi poginulih boraca koji su sahranjeni na Sokocu na "Malom Zejtinluku" i na nekim lokalnim grobljima kaže Slavko Kovačević, organizator pomena.

Današnji datum, 25. maj je određen za Dan Igmanske brigade jer je na ovaj datum '92. godine u odbrani Hadžića i okolnih mjesta stradao najveći broj pripadnika brigade.

(BN)  Foto:BN

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Istina

25.05.2023 15:57

Svim poginulim u otađbinskom ratu neka je vječna slava, i vječni mir i pokoj!

ODGOVORITE
Name

rade

03.06.2023 16:28

pa kad ono treba organizovati trke pasa jel, u septembru, a šta misliš podpresjediće Republike Srpske

ODGOVORITE