Долазак Џејмса О'Брајана убрзаће ствари у БиХ

Идеја Сједињених Америчких Држава да Западни Балкан буде дио евроатланских структура, доласком америчког изасланика за Балкан Џејмса О'Брајана само ће се убрзати.  У емисији Глобално БН ТВ истакнуто је да Америка и даље игра најбитнију игру у БиХ. Како? Зашто? 

Република Српска 24.05.2023 | 22:52
Долазак Џејмса О'Брајана убрзаће ствари у БиХ

Нова америчка администрација, са некадашњим вишим савјетником бивше секретарке Медлин Олбрајт у тиму, има за циљ, како не наведено у емисији Глобално, да заврши посао започет још прије три деценије. 

"Са најављеним промјенама у америчкој администрацији, са доласком О‘Брајана на мјесто помоћника за питања Европе ту ће се ствари убрзати, јер читава идеја која постоји 30 година није реализована и желе сада да је заврше а то је да Западни Балкан буде диуо евроатланских структура", рекла је Сузана Грубјешић, Центар за спољну политику.

"Они имају расистички однос према онима који нису дио њиховог реала. а то смо ми. Имају идеологе који су рекли да је превославље проблем. од почетка Дејтона почели су да од Републике Српске праве љуштуру, одузимали су надлежности, сјењивали људе по свим недемократским процедурама. онда поставите питање са оним што се десило са Минским, Дејтонским споразумом... Људи сматрају да је легитимно да нешто потпишете с њима и да одмах почнете да рушите тај споразум. кажу да је то дио њихове стратегије", истиче Владан Глишић, адвокат и оснивач Народне мреже.

Стручна јавност оцјењује да се управо, под палицом Сједињених држава, у посљедње три године, као најкрупније политичко питање наметне имовина Републике Српске.  

"Вјероватно се ради о некој врсти процјење да је БиХ политички нестабилно тло које у глобалним околностима које може бити као неко изоловано острво које ће се на неки начин противити глобалној политици САД. То видим као разлог.", каже  Стеван Салатић, политиколог.

Додик је амерички човјек којег је администрација Сједињених Америчких Држава довела на власт онда када је освојио свој први мандат. Иако је изиграо њихово повјерење, Додик и даље сарађује са Америком, тврди Салатић.

"Десило се да је Додик након устоличења 2006. сва обечања која је дао америчкој адмистрацији изиграо. и све што задњих 15 година имамо је пинг понг лоптица Америке и Додика. Он би као да се отцјепљује, они му као не дају и у таквом амбијенту, наводног сукоба са америчком администрацијом, имамо ситуацију да су Додик и његови политичари потписали. 2019. програм реформи која је БиХ довела на папиру корак до НАТО.а , иако постоји прича да од тога нема ништа“, додаје Салатић.

Нема на која врата свјетских предсједничких кућа први човјек Републике Српске није закуцао да затражи финанскијску помоћ, јер је дуг Српске огроман, а апетити врха власти велике.

"Не знам гдје Милорад Додик није слао људе и у Кину и у Русију и у Лондон да покуша да који долар, јен или рубљу да довуче кроз кредитно задужење. Ништа није успјело. а разлог томе је што су наше јавне финасније за 20 година владавине Милорада Додика потпуно пропале", навео је Салатић. 

Ни избори у Турској не би требало да донесу промјене са економског и политичког становишта за БиХ Србији и регион, истакли су аналитичари у емисји Глобално БН ТВ.

(БН) Фото:БН

 

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Луне

25.05.2023 00:03

Браво Салатицу, разбуј ове НАТО лобисте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Куна

25.05.2023 12:29

Додика постави Нато онда га многи подрзавају и сада као Салатиц је открио лобисте Натоа.Па висе од 20 година се то зна и ста им моземо ниста Нато их цува Нато је на Мањаци и по цитавој Бих јел смије неко да се побуни ,,Не смије .Сада ето Салатиц нам рекао ми то до сада нисмо знали.

Name

Едо

25.05.2023 00:54

Ко неце у НАТО, нека иде Русима. Једноставно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А засто

25.05.2023 11:44

Руси це доци припадају овдје, ови окупатори подигну сидро цим виде немоц и отпор на тудјем простору....

Name

р.

25.05.2023 12:25

Немозе и јаре и паре хаха.

Name

Дзаба

25.05.2023 01:52

Ко год додје кад половина народа к територије не зели у Еу. Да се бар мало реда уведе иако и у еу има корупције као и у свакој дрзави или орг.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

25.05.2023 05:20

Не треба бити паметан да се зна истина. То виде и у вртићу већ. А не гласа народ за власт. Избори су покрадени. Запад их држи на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

25.05.2023 09:31

Тацно је да их је Запад поставио,али и народ одрзава овакву власт и они који гледају и цуте,а цутање је такодје подрска.Да је Додик изабран од народа Америка би га дамно смијенила и то коме није јасно он незна ни колико је два плус два.Колико сам пута био нападан ако сам несто рекао против власти и Додика од оних којих се никада неби надао да би било ста рекли лосе о мени.Њих нема много али су слозни када те осудјују,а други то гледају и цуте,јавно би подрзали мој став,али знају ако цуте да су онда подрска њима.

Name

Реалност

25.05.2023 07:56

Дефинитивно се треба окренути ка западу, уосталом шта лоше у њему има, па сва омладина хрли на запад, осим православља (од којег се не живи) ми географски и културолошки већ имамо усвојене западне вриједности. Игра на двије столице је прошлост, која је завршена падом Берлинског зида. БИХ, СРБИЈА ако не мисле бити Руске губерније (јадне, сиромашне, изоловане, расељене, расцјепане, дестабилизоване) јасно морају да се декларишу за ЕУ и за НАТО. Притом бити у добрим односима са Русијом, али од ње никакве "вајде" реално..

ОДГОВОРИТЕ
Name

На Западу

25.05.2023 09:56

Је САДА све лосе. Нема ниста добро. На залост! Али бас висе ниста!

Name

Друзе

25.05.2023 11:47

А сто се морамо неком окренути? Је ли опет треба блоковско усмјерење и подјеле на нас и њих? Шта нам фали и овако сто смо неопредељени и сто живимо свој живот. И не видим да нам је лоше у овој БиХ па незнам шта хоће од нас? Само Запад жели све ујединити против Руса па и Кинеза и не бира средства. Ево и Македонији бацају прашину о Руском утицају а у тој држави нема Руса ни за лијека. А они изградили базе по Косову и МК и то није Амерички утицај.

Name

Свака цаст

25.05.2023 10:22

Поуцна емисија, гости су успјели расвијетлити многе ствари "обицним" људима нароцито искусни а нацитани адвокат без длаке на језику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

//

25.05.2023 11:12

ГЛИШИЋ У ПРАВУ. НЕ ТРЕБА НАМ 4ОО.ООО РАДНИХ МИЈЕСТА. РАДИЋЕМО И ЗЕМЉУ , САМО НЕ ДА НАС ПОНИЖАВАЈУ. ВУЧИЋУ НЕ ТРЕБАМО ТУЂЕ КРЕДИТЕ, А ДА НА СВЕ ВУЛГАРНОСТИ УВОДЕ. И ДА ГИНУ ДИЈЕЦА. ТО НИПОШТО. НЕЋЕМО СЕ ПРОДАВАТИ. НАШИ ИЗГИНУЛИ У РАТОВИМА СУ СЕ БОЉЕ БОРИЛИ ЗА ДОСТОЈАНСТВО. ХОЋЕМО СЛОБОДУ. МИ СРБИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

"

25.05.2023 11:53

ЗАПАД ЈЕ БРЗО КРЕНУО ПРЕМА ДНУ. ЈЕР ЈЕ САВ СВИЈЕТ, СЕ ОДУПРО ЊИХОВОЈ ЕКСПЛОАТАЦИЈИ И НАСИЉУ. ПРИЧЕ ГРУБИШИЋ ЈЕ ИЗ ЊИХОВОГ УГЛА. КАНИ СЕ ТИ ТЕ ПРИЧЕ. ВРИЈЕЂАШ НАМ ЗДРАВУ ЛОГИКУ И ИНТЕЛИГЕНЦИЈУ. МНОГО НАС ЈЕ ИЗГИНУЛО, АЛИ НЕШТО СМО И НАУЧИЛИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

25.05.2023 12:19

Сви лепо у нато, па це вас амери одвести на прву линију фронта. Ко погине, или буде рањен добија одликовање, јер је био на демократској страни. Демокрација није бесплатна, за њу ваља изгубити главу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Урош

25.05.2023 17:02

Ово је све циганија на челу са Додиком,као руска браћа а све потписали са Натом,

ОДГОВОРИТЕ