Dolazak Džejmsa O'Brajana ubrzaće stvari u BiH

Ideja Sjedinjenih Američkih Država da Zapadni Balkan bude dio evroatlanskih struktura, dolaskom američkog izaslanika za Balkan Džejmsa O'Brajana samo će se ubrzati.  U emisiji Globalno BN TV istaknuto je da Amerika i dalje igra najbitniju igru u BiH. Kako? Zašto? 

Republika Srpska 24.05.2023 | 22:52
Dolazak Džejmsa O'Brajana ubrzaće stvari u BiH

Nova američka administracija, sa nekadašnjim višim savjetnikom bivše sekretarke Medlin Olbrajt u timu, ima za cilj, kako ne navedeno u emisiji Globalno, da završi posao započet još prije tri decenije. 

"Sa najavljenim promjenama u američkoj administraciji, sa dolaskom O‘Brajana na mjesto pomoćnika za pitanja Evrope tu će se stvari ubrzati, jer čitava ideja koja postoji 30 godina nije realizovana i žele sada da je završe a to je da Zapadni Balkan bude diuo evroatlanskih struktura", rekla je Suzana Grubješić, Centar za spoljnu politiku.

"Oni imaju rasistički odnos prema onima koji nisu dio njihovog reala. a to smo mi. Imaju ideologe koji su rekli da je prevoslavlje problem. od početka Dejtona počeli su da od Republike Srpske prave ljušturu, oduzimali su nadležnosti, sjenjivali ljude po svim nedemokratskim procedurama. onda postavite pitanje sa onim što se desilo sa Minskim, Dejtonskim sporazumom... Ljudi smatraju da je legitimno da nešto potpišete s njima i da odmah počnete da rušite taj sporazum. kažu da je to dio njihove strategije", ističe Vladan Glišić, advokat i osnivač Narodne mreže.

Stručna javnost ocjenjuje da se upravo, pod palicom Sjedinjenih država, u posljednje tri godine, kao najkrupnije političko pitanje nametne imovina Republike Srpske.  

"Vjerovatno se radi o nekoj vrsti procjenje da je BiH politički nestabilno tlo koje u globalnim okolnostima koje može biti kao neko izolovano ostrvo koje će se na neki način protiviti globalnoj politici SAD. To vidim kao razlog.", kaže  Stevan Salatić, politikolog.

Dodik je američki čovjek kojeg je administracija Sjedinjenih Američkih Država dovela na vlast onda kada je osvojio svoj prvi mandat. Iako je izigrao njihovo povjerenje, Dodik i dalje sarađuje sa Amerikom, tvrdi Salatić.

"Desilo se da je Dodik nakon ustoličenja 2006. sva obečanja koja je dao američkoj admistraciji izigrao. i sve što zadnjih 15 godina imamo je ping pong loptica Amerike i Dodika. On bi kao da se otcjepljuje, oni mu kao ne daju i u takvom ambijentu, navodnog sukoba sa američkom administracijom, imamo situaciju da su Dodik i njegovi političari potpisali. 2019. program reformi koja je BiH dovela na papiru korak do NATO.a , iako postoji priča da od toga nema ništa“, dodaje Salatić.

Nema na koja vrata svjetskih predsjedničkih kuća prvi čovjek Republike Srpske nije zakucao da zatraži finanskijsku pomoć, jer je dug Srpske ogroman, a apetiti vrha vlasti velike.

"Ne znam gdje Milorad Dodik nije slao ljude i u Kinu i u Rusiju i u London da pokuša da koji dolar, jen ili rublju da dovuče kroz kreditno zaduženje. Ništa nije uspjelo. a razlog tome je što su naše javne finasnije za 20 godina vladavine Milorada Dodika potpuno propale", naveo je Salatić. 

Ni izbori u Turskoj ne bi trebalo da donesu promjene sa ekonomskog i političkog stanovišta za BiH Srbiji i region, istakli su analitičari u emisji Globalno BN TV.

(BN) Foto:BN

 

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Lune

25.05.2023 00:03

Bravo Salaticu, razbuj ove NATO lobiste

ODGOVORITE
Name

Kuna

25.05.2023 12:29

Dodika postavi Nato onda ga mnogi podrzavaju i sada kao Salatic je otkrio lobiste Natoa.Pa vise od 20 godina se to zna i sta im mozemo nista Nato ih cuva Nato je na Manjaci i po citavoj Bih jel smije neko da se pobuni ,,Ne smije .Sada eto Salatic nam rekao mi to do sada nismo znali.

Name

Edo

25.05.2023 00:54

Ko nece u NATO, neka ide Rusima. Jednostavno.

ODGOVORITE
Name

A zasto

25.05.2023 11:44

Rusi ce doci pripadaju ovdje, ovi okupatori podignu sidro cim vide nemoc i otpor na tudjem prostoru....

Name

r.

25.05.2023 12:25

Nemoze i jare i pare haha.

Name

Dzaba

25.05.2023 01:52

Ko god dodje kad polovina naroda k teritorije ne zeli u Eu. Da se bar malo reda uvede iako i u eu ima korupcije kao i u svakoj drzavi ili org.

ODGOVORITE
Name

Mile

25.05.2023 05:20

Ne treba biti pametan da se zna istina. To vide i u vrtiću već. A ne glasa narod za vlast. Izbori su pokradeni. Zapad ih drži na vlasti.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

25.05.2023 09:31

Tacno je da ih je Zapad postavio,ali i narod odrzava ovakvu vlast i oni koji gledaju i cute,a cutanje je takodje podrska.Da je Dodik izabran od naroda Amerika bi ga damno smijenila i to kome nije jasno on nezna ni koliko je dva plus dva.Koliko sam puta bio napadan ako sam nesto rekao protiv vlasti i Dodika od onih kojih se nikada nebi nadao da bi bilo sta rekli lose o meni.Njih nema mnogo ali su slozni kada te osudjuju,a drugi to gledaju i cute,javno bi podrzali moj stav,ali znaju ako cute da su onda podrska njima.

Name

Realnost

25.05.2023 07:56

Definitivno se treba okrenuti ka zapadu, uostalom šta loše u njemu ima, pa sva omladina hrli na zapad, osim pravoslavlja (od kojeg se ne živi) mi geografski i kulturološki već imamo usvojene zapadne vrijednosti. Igra na dvije stolice je prošlost, koja je završena padom Berlinskog zida. BIH, SRBIJA ako ne misle biti Ruske gubernije (jadne, siromašne, izolovane, raseljene, rascjepane, destabilizovane) jasno moraju da se deklarišu za EU i za NATO. Pritom biti u dobrim odnosima sa Rusijom, ali od nje nikakve "vajde" realno..

ODGOVORITE
Name

Na Zapadu

25.05.2023 09:56

Je SADA sve lose. Nema nista dobro. Na zalost! Ali bas vise nista!

Name

Druze

25.05.2023 11:47

A sto se moramo nekom okrenuti? Je li opet treba blokovsko usmjerenje i podjele na nas i njih? Šta nam fali i ovako sto smo neopredeljeni i sto živimo svoj život. I ne vidim da nam je loše u ovoj BiH pa neznam šta hoće od nas? Samo Zapad želi sve ujediniti protiv Rusa pa i Kineza i ne bira sredstva. Evo i Makedoniji bacaju prašinu o Ruskom uticaju a u toj državi nema Rusa ni za lijeka. A oni izgradili baze po Kosovu i MK i to nije Američki uticaj.

Name

Svaka cast

25.05.2023 10:22

Poucna emisija, gosti su uspjeli rasvijetliti mnoge stvari "obicnim" ljudima narocito iskusni a nacitani advokat bez dlake na jeziku.

ODGOVORITE
Name

//

25.05.2023 11:12

GLIŠIĆ U PRAVU. NE TREBA NAM 4OO.OOO RADNIH MIJESTA. RADIĆEMO I ZEMLJU , SAMO NE DA NAS PONIŽAVAJU. VUČIĆU NE TREBAMO TUĐE KREDITE, A DA NA SVE VULGARNOSTI UVODE. I DA GINU DIJECA. TO NIPOŠTO. NEĆEMO SE PRODAVATI. NAŠI IZGINULI U RATOVIMA SU SE BOLJE BORILI ZA DOSTOJANSTVO. HOĆEMO SLOBODU. MI SRBI.

ODGOVORITE
Name

"

25.05.2023 11:53

ZAPAD JE BRZO KRENUO PREMA DNU. JER JE SAV SVIJET, SE ODUPRO NJIHOVOJ EKSPLOATACIJI I NASILJU. PRIČE GRUBIŠIĆ JE IZ NJIHOVOG UGLA. KANI SE TI TE PRIČE. VRIJEĐAŠ NAM ZDRAVU LOGIKU I INTELIGENCIJU. MNOGO NAS JE IZGINULO, ALI NEŠTO SMO I NAUČILI.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

25.05.2023 12:19

Svi lepo u nato, pa ce vas ameri odvesti na prvu liniju fronta. Ko pogine, ili bude ranjen dobija odlikovanje, jer je bio na demokratskoj strani. Demokracija nije besplatna, za nju valja izgubiti glavu.

ODGOVORITE
Name

Uroš

25.05.2023 17:02

Ovo je sve ciganija na čelu sa Dodikom,kao ruska braća a sve potpisali sa Natom,

ODGOVORITE